Τρία “πράσινα” επαγγέλματα
Η συζήτηση για την «πράσινη» οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη που έχει ήδη ανοίξει παγκοσμίως, απασχολεί πλέον και την χώρα μας. Τα πράσινα επαγγέλματα και τα επαγγέλματα που αφορούν τις περιβαλλοντολογικές σπουδές κερδίζουν διαρκώς το ενδιαφέρον των μαθητών, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων τα καθιστούν απολύτως αναγκαία. Πάμε να δούμε 3 από αυτά !
1. Διαχειριστής Περιβαλλοντολογικών κρίσεων
Είναι ο επιστήμονας που καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις εναλλαγές του καιρού και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόσο στο αστικό όσο και στο υπεραστικό περιβάλλον. Οι αρμοδιότητές του αφορούν μεταξύ άλλων διαχείριση φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, τη διαχείριση περιβαλλοντικών καταστροφών λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο ρόλος του είναι εποπτικός και συντονιστικός γι΄αυτό και εκτός από γνώσεις σχετικές με το περιβάλλον, πρέπει να διαθέτει γνώσεις και σχετικές με την διαχείριση καταστροφών, ανάλυση – πρόβλεψη κινδύνου.
Ενδεικτικά, η βάση για να εργαστεί κανείς ως Διαχειριστής Περιβαλλοντολογικών κρίσεων είναι και τα Τμήματα Περιβάλλοντος και τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
2. Διαχειριστής απορριμμάτων, αποβλήτων και ανανεώσιμων υλικών
Το ζήτηµα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ειδικότερα αυτών που αποτελούν κατάλοιπα των αστικών δραστηριοτήτων έχει λάβει στις µέρες µας ανησυχητικές διαστάσεις και συγκαταλέγεται στα µείζονα περιβαλλοντικά προβλήµατα παγκοσµίως, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αναπτυγµένες οικονοµικά κοινωνίες, όπου η παραγωγή απορριµµάτων ολοένα και αυξάνεται. Οι διαχειριστές απορριμμάτων, αποβλήτων και ανανεώσιμων υλικών είναι οι επιστήμονες που προσπαθούν να αξιοποιήσουν εκ νέου υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους ανακύκλωσης προιόντων. Εκτός από την έρευνα, ο διαχειριστής απορριμμάτων, αποβλήτων και ανανεώσιμων υλικών αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την μείωση των αποβλήτων και αναπτύσσει, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, προγράμματα για την εφαρμογή πολιτικών ανακύκλωσης. Το έργο τους συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή πολιτικών για περισυλλογή, µεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των στερεών αποβλήτων, που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη, εξαιτίας της διαρκούς πολεοδοµικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τον συνεχώς αυξανόµενο όγκο των απορριµµάτων.
Ενδεικτικές σπουδές θα μπορούσαν να είναι, Χημικός Μηχανικός, Χημικός, Μηχανικός Περιβάλλοντος.
3. Μηχανικός – Διαχειριστής Βιοϋμένων
Ο Μηχανικός – Διαχειριστής Βιοϋμένων ασχολείται με την χρήση καταλληλων μικροοργανισμών μεριμνώντας, ούτως ώστε το περιβάλλον να γίνει πιο οικολογικό και περισσότερο «φιλικό» για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα βιολογικά υλικά και τα απόβλητα για την παραγωγή ενέργειας. Είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής βιοενέργειας και επεξεργασίας της βιομάζας, καθώς και την διαχείριση κάθε είδους βιο- υλικών.
Ενδεικτικές σπουδές αποτελούν τα τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Σύνταξη: Λάζαρος Παπαδόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας