fbpx
« Αγορά εργασίας | Αρθρογραφία

Η συνοδευτική επιστολή που ξεχωρίζει

Η συνοδευτική επιστολή που ξεχωρίζει

Η συνοδευτική επιστολή είναι το μέσο για να εναρμονίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα με την υπό διεκδίκηση θέση. Δίνει την ευκαιρία να κάνετε συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του εαυτού και των προσόντων σας που δημιουργούν το συγκριτικό σας πλεονέκτημα για τη θέση αυτή. Αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τη θέση εργασίας με την υποψηφιότητα σας.

Δεν αναφέρονται πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας αλλά τονίζονται μερικά χαρακτηριστικά ή ικανότητες σας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι είστε υποψήφιος με ικανότητες μεγαλύτερες του μέσου όρου που απαιτούνται για τη θέση αυτή. Δεν έχει την αυστηρή δομή του βιογραφικού και παράλληλα σας δίνει τη δυνατότητα να δώσετε μια προσωπική χροιά στην παρουσίαση των προσόντων σας. Η έμφαση που θα δώσετε σε ένα ή δύο χαρακτηριστικά  σας θ΄ αυξήσει τις πιθανότητες να σας θυμάται ο υπεύθυνος της επιχείρησης και να οδηγηθείτε στη συνέντευξη επιλογής.

Η ταχυδρόμηση της συνοδευτικής σας επιστολής μαζί με το βιογραφικό σας είναι αναγκαία, είτε απαντάτε σε μια αγγελία που ζητά απλά την αποστολή βιογραφικού είτε έχει προηγηθεί  τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο προσλήψεων της εταιρείας. Ένα βιογραφικό σημείωμα που δεν συνοδεύεται από μια επιστολή ερμηνεύεται συχνά ως έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για συγκεκριμένη θέση ή και εταιρεία και μπορεί να εννοηθεί ως υποβολή αδιακρίτως υποψηφιοτήτων για πολλές θέσεις.

Σημαντικό παράγοντα στην τελική  εντύπωση αποτελεί η αναφορά στη συνοδευτική επιστολή σας ότι γνωρίζετε ορισμένα στοιχεία για την επιχείρηση. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη θέση αυτή και ότι δεν στέλνετε αφειδώς βιογραφικά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

 • Πρέπει να είναι σύντομη και περιεκτική. Η ιδανική έκταση δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα, αφού τις λεπτομέρειες θα τις αναδείξετε στη συνέντευξη επιλογής.
 • Επιλέξτε καλή ποιότητα χαρτιού, σε λευκό ή άλλο απαλό χρώμα (μπεζ, γκρι) και χρησιμοποιείστε μόνο τη μία όψη.
 • Το προτεινόμενο μέγεθος του χαρτιού είναι Α4, γιατί μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε αρχείο, να χρησιμοποιηθεί εύκολα και προσθέτει επαγγελματική αίσθηση.
 • Πρέπει να έχει την ίδια εμφάνιση με το βιογραφικό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική τεχνολογία, αφού η επαγγελματική αλληλογραφία δεν είναι χειρόγραφη.
 • Η σύνταξη της πρέπει να γίνει αποκλειστικά από εσάς, για να έχει προσωπικό τόνο και να συνάδει με τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητας σας.
 • Μελετήστε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας και τα προσόντα που απαιτούνται.
 • Μελετήστε το βιογραφικό σας και συμβουλευτείτε το. Καταγράψτε τα προσόντα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά που είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της θέσης σας.
 • Αν κρίνετε αναγκαίο, περιλάβετε κάποιες πληροφορίες πρόσθετες, οι οποίες δεν αναφέρονται στο βιογραφικό σας.
 • Ν΄ αναφέρετε την αφορμή της υποβολής του βιογραφικού(π.χ. απάντηση σε αγγελία, σύσταση τρίτου προσώπου, συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, προσωπική πρωτοβουλία) και τον σκοπό της υποβολής (π.χ. θέση που στοχεύει).
 • Πρέπει να είναι μοναδική για κάθε εταιρεία. Είναι σημαντικό να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι έχετε γράψει μια πανομοιότυπη συστατική επιστολή για παραπάνω από μια ή δύο εταιρείες.

 ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ: 

 • Διεύθυνση του αποστολέα και ημερομηνία.
 • Διεύθυνση παραλήπτη.
 • Προσφώνηση.
 • Περιεχόμενο.
 • Τελική παράγραφος.
 • Κατακλείδα, υπογραφή, ονοματεπώνυμο αποστολέα.

Διεύθυνση του αποστολέα και ημερομηνία:

Η διεύθυνση του αποστολέα βρίσκεται στην υψηλότερη δεξιά γωνία, χωρίς το ονοματεπώνυμο, ακολουθούμενη από ημερομηνία.

Διεύθυνση παραλήπτη:

Δύο σειρές μετά την ημερομηνία, γράψτε ολόκληρο τ΄ όνομα του παραλήπτη συνοδευόμενο από τη λέξη : «Κύριος» ή «Κυρία». Αν δεν είναι γνωστό, προχωρήστε στην επόμενη γραμμή.

Στην επόμενη γραμμή γράψτε τον επίσημο τίτλο ή την ιδιότητα του ατόμου και στη συνέχεια, τ΄ όνομα της εταιρείας.

Ακολουθεί η διεύθυνση της εταιρείας, που καταλαμβάνει δύο γραμμές.

Προσφώνηση: 

Δύο γραμμές κάτω  από την διεύθυνση της εταιρείας. Αρχίζει με τις λέξεις : «Αγαπητέ κύριε» ή « Αγαπητή κυρία», ακολουθεί το επίθετο του ατόμου και άνω τελεία αντί για κόμμα.

Περιεχόμενο : 

Πρώτη παράγραφος : Αναφορά στο σκοπό αποστολής βιογραφικού . Είναι ανάγκη να φανεί ότι υπάρχει γνώση για την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Δεύτερη παράγραφος : Εξήγηση ακριβής του λόγου που σας καθιστά τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση( αναφορά σε προσόντα επιγραμματικά).

Τρίτη παράγραφος : Κατάδειξη του τρόπου με τον οποίο τα προσόντα σας μπορούν να βοηθήσουν. Στην ουσία αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα του εργοδότη : «γιατί πρέπει να σε προσλάβω;».

Τέταρτη παράγραφος : Περιγραφή του ενδιαφέροντος σας για τον φορέα και τονισμός διακριτικός της γνώσης σας πάνω στο αντικείμενο με το οποίο καλείστε ν΄ ασχοληθείτε.

Τελική παράγραφος : Αριθμός τηλεφώνου και πρόσκληση σε συνέντευξη.

Κατακλείδα : Αρχίζει δύο σειρές μετά το σώμα της επιστολής. Παραθέστε το : « Με εκτίμηση» ή  « Με τιμή», αφήστε 4 γραμμές και γράψτε ολόκληρο τ΄ όνομα σας. Υπογράψτε στο κενό ανάμεσα στ΄ όνομα και τις λέξεις με μαύρο μελάνι.

 Σύνταξη-Επιμέλεια: EMPLOY EDU  Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Οι δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρείες σύμφωνα με το LinkedIn

Κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή, υπάρχει και μια ευκαιρία. Με τη μια έρευνα να διαδέχεται την άλλη, φαίνεται ότι ο κόσμος της αγοράς εργασίας αλλάζει πιο...

ΕΛΣΤΑΤ: Πρόσκληση ενδιαφερομένων για διεξαγωγή στατιστικών ερευνών

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών (ΙΣ)...

E-learning: Σχολική Παιδαγωγική

Ετήσιο | Ιανουάριος 2021 – Οκτώβριος 2021

ΕΛΣΤΑΤ: Ποσοστά ανεργίας Αύγουστος 2020

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για το μήνα Αύγουστο 2020 Επισημαίνεται ότι, κατά το μήνα Αύγουστο,...

Ποιες δεξιότητες βάζουμε στο βιογραφικό μας ανάλογα με τη θέση εργασίας;

Πώς να φτιάξετε τη λίστα με τις εργασιακές δεξιότητές σας να είναι σχετική με την θέση εργασίας; Ποιες δεξιότητες είναι σχετικές με ένα βιογραφικό; Ας το...

Σημαντική άνοδος στα ποσοστά των ατόμων με ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα

Τα Θετικά συμπεράσματα από την ετήσια έκθεση για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης Με αφορμή την δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης για την ποιότητα της...

Τελικά βάζουμε όλες τις θέσεις εργασίας στο βιογραφικό μας;

Τελικά βάζουμε όλες τις θέσεις εργασίας στο βιογραφικό μας; Μια κλασική ερώτηση που γίνεται πολύ συχνά από πολλούς ενδιαφερομένους, όταν πρόκειται να στείλουν...

Έρευνα: Ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας στην Ευρώπη

Key figures on Europe | 2020  Ποσοστό απασχόλησης (Ηλικίες 20-64 ετών, 2019)Το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο 73,1% το 2019. Το ποσοστό...

5 Συμβουλές για Συνέντευξη μέσω Skype

5 βασικές συμβουλές για συνέντευξη μέσω Skype, που θα πρέπει να γνωρίζετε. Οι συνεντεύξεις μέσω Skype εξελίσσονται σε κοινή τακτική. Βοηθούν τα στελέχη...

Περιζήτητα Hard και Soft Skills για το 2020

Περιζήτητα Skills για το 2020 | LinkedIn Την περσινή χρονιά δεξιότητες όπως το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας...