fbpx
« Πανελλήνιες

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου 2021

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου 2021

Έχοντας κατά νου το πόσο απαιτητική είναι η διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού του 2021, η επιστημονική μας ομάδα έχει συγκεντρώσει και έχει καταγράψει στην παρούσα σελίδα έναν πλήρη οδηγό προκειμένου να σας βοηθήσει στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τόσο για τους μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ όσο και για τους αποφοίτους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού -ειδικά τη φετινή χρονιά που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και η ελάχιστη βάση εισαγωγής- είναι μια απαιτητική διεργασία στην οποία θα ήταν σκόπιμο να συμβουλευθείτε έμπειρους και καταρτισμένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε όχι μόνο να αποφύγετε λάθη αλλά και να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βαθμολογία, τα μόρια σας αλλά και τις εναλλακτικές που σας προσφέρονται (παράλληλο μηχανογραφικό, μηχανογραφικό της Κύπρου) κ.λπ. Ακολούθως λοιπόν παραθέτουμε σχετικά άρθρα, εγκυκλίους, διαδικαστικά και χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των φετινών πανελληνίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν πρόχειρο και το οριστικό μηχανογραφικό τους στη διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr/

Διαβάστε λοιπόν εδώ κάποιες έξυνες συμβουλές και σημαντικές οδηγίες:

 

Η επιστημονική μας ομάδα, είναι δίπλα σε γονείς και μαθητές προκειμένου να τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βαθμολογία τους και να μπορέσουν να κάνουν το καλύτερο πρώτο βήμα στα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά τους σχέδια. Με την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ Ταουσάνη Χρήστου, ο οποίος επι 15 συναπτά έτη ασχολείται ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με το θεσμό του επαγγελματικού προσανατολισμού και έχει βοηθήσει περισσότερους από 5000 μαθητές εξατομικευμένα αλλά και έχει εκπαιδεύσει δεκάδες εκπαιδευτικούς και στελέχη σε θέματα συμβουλευτικής, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια από τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχει ο ίδιος και η ομάδα του, με γραφεία στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αλλά και μέσω υπερσύγχρονης πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου από οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας να μπορέσει ο κάθε μαθητής να έχει τη βοήθεια που του αξίζει.

Ο Δρ Ταουσάνης αρθρογραφεί συστηματικά σε διάφορα media (ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟΣ κ.ά.) ενώ δεκάδες φορές έχει προσκληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα για τις σπουδές, την απασχόληση και τις Πανελλήνιες. Και φέτος ο ίδιος και η ομάδα του έχουν συγκεντρώσει μια σειρά από πρακτικές οδηγίες προκειμένου να «στήσετε» ένα εύστοχο μηχανογραφικό. Αναλυτικότερα, δώστε βάση στα ακόλουθα:

  1. Ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόρια μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας.
  2. Ένας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση. Οπότε, ειδικά φέτος και ανεξαρτήτως βαθμολογίας, μην κάνετε στενές και περιοριστικές επιλογές.
  3. Μην παρασύρεστε από ενδεχομένη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που έχετε. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Όπως επίσης και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια μην κάνετε μηχανογραφικό αγγαρεία Διασφαλίστε πως είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
  4. Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ότι περιμένατε. Το γεγονός πως πολλοί μαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται αρκετά λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους – δίχως πράγματι να το θέλουν μόνο και μόνο για να μην «χαραμίσουν» τα μόρια τους – είναι από τα κλασικά λάθη των μαθητών που τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλήνιες.
  5. Μην συμπληρώνετε μηχανογραφικό με γνώμονα τις προβλέψεις των βάσεων. Η τακτική πολλών υποψηφίων να στηρίζονται σε δημοσιεύματα τα όποια προβλέπουν βάσεις και τα οποία στην πλειονότητα τους στο μεγαλύτερο όγκο των τμημάτων πέφτουν έξω, έχει αποδειχθεί καταστροφική. Κανείς δεν είναι σε θέση να σας διασφαλίσει την πορεία των βάσεων καθώς πολύ απλά δεν έχετε συμπληρώσει ακόμη μηχανογραφικά για να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις σας.

Παράλληλα, όσον αφορά στις αρχές που πρέπει να σας συνοδεύουν στον τρόπο που θα επιλέξετε σπουδές και επάγγελμα και θα τα ιεραρχήσετε στο μηχανογραφικό σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής:

  1. Ακούστε και αξιολογείστε τις συμβουλές και τις απόψεις τρίτων αλλά μην παρασύρεστε από αυτές. Ο κάθε μαθητής οφείλει να δηλώσει αυτό που επιθυμεί και για το λόγο αυτό και το ίδιο το μηχανογραφικό την αρίθμηση των τμημάτων την ορίζει ως «δήλωση επιθυμίας του υποψηφίου».
  2. Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα σας προς όφελος της λεγόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης, ειδικά σε μία τόσο ρευστή αγορά εργασίας όπως η ελληνική. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα «θέλω» του ενδιαφερόμενου και όχι τα «θέλω» του κοινωνικού περίγυρου. Ο μαθητής θα πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι κλίσεις του και πως μπορεί να τις αξιοποιήσει δημιουργικά μέσω ενός επιστημονικού κλάδου. Σαφώς και ο ιδανικός συνδυασμός είναι μια επιλογή που συνδυάζει την προσωπικότητα του με ένα τμήμα που έχει καλύτερες προοπτικές.
  3. Μην παραβλέψετε τμήματα τα οποία ενδεχομένως έχετε πρόσβαση αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα συνδεόμενα επαγγέλματα κ.λπ. Δεν εξετάζουμε μόνο τα τμήματα που γνωρίζουμε ή μας ενδιαφέρουν και αγνοούμε παντελώς τα υπόλοιπα, διότι μπορεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα να ανακαλύψουμε ένα τμήμα που μας ταιριάζει, μας αρέσει και εν τέλει μας οδηγεί στο επαγγελματικό πεδίο που μας ενδιαφέρει. Αν δεν μπορείτε να το πετύχετε μόνοι σας, αξιοποιήστε τους δικτυακούς τόπους των τμημάτων, εξειδικευμένους οδηγούς σπουδών και λειτουργούς-ειδικούς επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν.
  4. Μην παρασύρεστε από τα (υψηλά ή χαμηλά) μόρια ενός τμήματος. Η θέση που έχει κάθε σχολή δεν αντικατοπτρίζει πάντα και τις προοπτικές των αποφοίτων της. Υπάρχουν τμήματα που είναι χαμηλά βαθμολογικά και πρακτικά μας δίνουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με ομοειδή τμήματα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθμολογίες. Αντίστοιχα, τμήματα με υψηλές βαθμολογίες τα οποία είναι τρομερά κορεσμένα στην αγορά εργασίας.
  5. Δείτε και μελετήστε αξιόλογες μελέτες και έγκυρη αρθρογραφία αναφορικά με την αγορά εργασίας. Δεν είναι το αποκλειστικό άλλα ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής και οι προοπτικές των κλάδων σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο. Οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, ενδεχομένως μπορεί να «κρύβουν» επιμέρους τομείς όπως για παράδειγμα η εφοδιαστική αλυσίδα, που μπορούν να σας οδηγήσουν σε ποιο στοχευμένες επιλογές τμημάτων. Παράλληλα, το γεγονός πως κάποιος κλάδος είναι κορεσμένος για την ελληνική αγορά εργασίας δεν συνεπάγεται πως δεν έχει θετικούς δείκτες για μια ευρωπαϊκή χώρα κ.ο.κ. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα γνωρίσετε ή να έχετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα.
  6. Μην παρασύρεστε από αοριστολογίες, επίμονες προτροπές τρίτων και το κύρος και το γόητρο ορισμένων επιλογών. Το κύρος ενός επαγγέλματος και μιας σταδιοδρομίας υφίσταται από τη στιγμή που, εφόσον το επιλέξουμε, θα το ακολουθήσουμε και θα διαπρέψουμε σε αυτό. Το ότι απλά μπαίνουμε σε μια σχολή δε συνεπάγεται καταρχήν αυτόματα ότι θα το ασκήσουμε ή και ότι θα επιτύχουμε στη συνέχεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αρχική μας αυτή επιλογή θα πρέπει να συνθέτει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές που είναι οι κλίσεις μας, οι δυνατότητες του κλάδου αλλά και το σημαντικότερο: το ενεργό μας ενδιαφέρον και το πάθος για αυτόν τον κλάδο που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο για το μηχανογραφικό που θα μας βοηθήσει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας πορεία και εμείς είμαστε εδώ για να σας δείξουμε πως να το πετύχετε!

Τέλος, μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα https://employ.edu.gr/blog/panellinies/ όπου μπορείτε να δείτε σημαντικές πληροφορίες για τις Πανελλήνιες και το μηχανογραφικό αλλά και να παρακολουθήσετε δεκάδες βίντεο για τις σπουδές και τα επαγγέλματα στο κανάλι μας στο YouTube.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας για να σας βοηθήσει να κάνετε το καλύτερο μηχανογραφικό που θα σας φέρει πιο κοντά στους στόχους σας αλλά και να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μόρια σας!

 

 

Πως να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου;

Συμβουλές & Οδηγίες Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού (2022)

Διεξαγωγή υγειονομικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ από 17/06 έως 28/06

Διεξαγωγή υγειονομικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ από 17/06 έως 28/06   Aπo το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...

Στο δρόμο για τις Πανελλήνιες: Αποτελεσματικές Συμβουλές για Διάβασμα & Επαναλήψεις

Αποτελεσματικές Συμβουλές για Διάβασμα & Επαναλήψεις Το διάβασμα δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις μπορεί να είναι κρίσιμο για την επιτυχή επίτευξη των...

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους για τα Μουσικά Τμήματα

Δώδεκα νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων για τα Μουσικά Τμήματα Ειδικότερα οι αλλαγές έχουν ως εξής: 1Η ΑΛΛΑΓΗ 1. Στο τέλος της περ. δ)...

Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου: Μεταφορά στην Αλεξανδρούπολη το 2025

Από το 2025 μεταφέρεται το τμήμα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη Με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης,...

Από τα ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) σε Πανεπιστημιακές Σπουδές;

Από ΙΕΚ, Πανεπιστήμιο Είσαι απόφοιτος/η Ι.Ε.Κ. (ΣΑΕΚ με τη νέα ονομασία τους) και αναρωτιέσαι αν μπορείς να αποκτήσεις και πτυχίο Πανεπιστημίου προκειμένου να...

Η Ψυχολογία Διδυμοτείχου (ΔΠΘ) στο Μηχανογραφικό 2024

Νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο (ΔΠΘ) από το 2024 Υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη η με αριθμ....

5 Καινοτόμες εξειδικεύσεις στον κλάδο της υγείας και της πρόνοιας

Καινοτόμες εξειδικεύσεις Διαχρονικά ο κλάδος της Υγείας και της Πρόνοιας προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών που είναι φιλοπερίεργοι, ερευνητικοί και δείχνουν...

Πως η επιστήμη των δεδομένων εφαρμόζεται στις Θετικές Επιστήμες & στις Επιστήμες Υγείας

  Επιστήμη των δεδομένων Η επιστήμη των δεδομένων αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα ο οποίος βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες επιστημονικές...

Εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) 2024-2025

Εισαγωγή σπουδαστών/στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 Με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας καθορίσθηκε ο συνολικός...

Βιολογία: 3 δυναμικά πεδία εξειδίκευσης

Εξειδικεύσεις στη Βιολογία Η Βιολογία αποτελώντας την επιστήμη που μελετά τα φαινόμενα και τις διαδικασίες της ζωής, δηλαδή τους οργανισμούς στο περιβάλλον...