Success stories: Software Developer/AI Researcher
Success stories
Ο Γιάννος Μ. είναι software developer / AI researcher. Πώς όμως έφτασε σε αυτή την θέση;
– Τι σπουδές έχεις κάνει;
Πήρα πτυχίο στη σχολή της Πληροφορικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μετά συνέχισα και ολοκλήρωσα Μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη στην ίδια σχολή!
– Ποια είναι η επαγγελματική σου πορεία;
Μετά το πέρας των σπουδών μου, ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα ερευνητικό Project στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και συνεχίζω να εργάζομαι.
– Ποιες γνώσεις πιστεύεις ότι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει στο επάγγελμα που κάνεις;
Λόγω της φύσης του αντικειμένου (ευρύτερα στον τομέα της Πληροφορικής), είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς σε βάθος όλα τα εργαλεία, καθώς αυτά αλλάζουν διαρκώς. Επομένως, οι δύο επιλογές που έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με software development/ΑΙ, είναι είτε να εμβαθύνει σε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο επιβραβεύεται οικονομικά από την αγορά είτε να έχει πολύ καλά θεμέλια (με ένα καλό πτυχίο για παράδειγμα) και να γνωρίζει πως να λύνει προβλήματα. Μετά είναι εύκολο να μάθει καινούρια εργαλεία. Όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, συγκεκριμένα, καλό είναι να γνωρίζουμε τα νέα εργαλεία Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (και προγραμματισμό σε Python.)
-Ποια άλλα προσόντα-στοιχεία του χαρακτήρα θα ήταν χρήσιμα;
Τα δύο κυρίαρχα γνωρίσματα του χαρακτήρα που έχω δει ότι οδηγούν σε επιτυχία είναι:
1. Η διάθεση για μάθηση, δηλαδή η περιέργεια να μάθουμε από άλλους κάτι που δεν γνωρίζουμε για να είμαστε συνεχώς ανταγωνιστικοί. Όλοι μπορούν να μας μάθουν κάτι είτε καθηγητές είτε εργοδότες σε μια δουλειά.
2. Να κυνηγάμε της ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιαστούν και να μη φοβόμαστε να πούμε τη γνώμη μας, εάν πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, επιβραβεύεται η ενεργητικότητα.
-Ποια συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά;
Εκτός από το να εξασκήσουν τα παραπάνω γνωρίσματα, να διατηρούν ένα καλό ωράριο διαβάσματος/εργασίας, στο οποίο να υπάρχει χρόνος και για χόμπι/άλλες ασχολίες. Όσο και να μας αρέσει το αντικείμενο, εάν ασχολούμαστε μόνο με αυτό, κάποια στιγμή αυτή η κούραση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα, αλλά και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Είναι πολύ σύνηθες και συμβαίνει σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που λατρεύουν το αντικείμενό τους και νομίζουν ότι ποτέ δε θα το βαρεθούν. Επίσης, να κυνηγήσουν κάτι που τους αρέσει. Δε χρειάζεται να είναι η δουλειά ή το πτυχίο των ονείρων τους, δεν μπορούν όλοι να ασχολούνται επαγγελματικά με την αγαπημένη τους ασχολία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τους αρέσει η πορεία που θα ακολουθήσουν και καμιά φορά αυτό το καταλαβαίνουμε στην πορεία. Μπορεί να μας αρέσει κάτι που δεν περιμέναμε.
Ζωγραφιά Βακάλογλου , Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας