Μηχανογραφικό: Με ποια σειρά πρέπει να δηλώσω τις σχολές;
Πως να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου;
Πως πρέπει να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου; Με ποια σειρά πρέπει να δηλώσω τις σχολές; Πως κάνω την ομαδοποίηση τους κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού; Η επιλογή μεταπτυχιακού αποτελεί κριτήριο; Αυτές είναι μερικές από τις ανησυχίες-ερωτήσεις των υποψηφίων όταν πλησιάζει η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
Σειρά δήλωσης σχολών
Η σειρά δήλωσης των σχολών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί ίσως την πιο έντονη ανησυχία στους υποψηφίους, δημιουργώντας έντονη ανασφάλεια σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν. Η σειρά δήλωσης των σχολών, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με βάση τη σειρά επιθυμίας του υποψηφίου και μη λαμβάνοντας υπόψιν τα μόρια τα οποία συγκέντρωσε ο υποψήφιος σε κάθε επιμέρους τμήμα. Είναι πολύ σημαντικό, να έχει ο ίδιος ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που πραγματικά ταιριάζει στις κλίσεις, στα ενδιαφέροντα και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του όταν έρθει η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Τα παραπάνω, θα υποδείξουν στον υποψήφιο την επαγγελματική σταδιοδρομία που του ταιριάζει και κατ’ επέκταση τη σειρά δήλωσης των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο.
Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δηλωθούν σχολές ακόμα και με πολύ περισσότερα ή λιγότερα μόρια απ’ αυτά που έχουν συγκεντρωθεί σε κάθε σχολή, αρκεί τόσο οι σχολές που θα δηλωθούν όσο και η σειρά προτίμησης τους να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και στις επαγγελματικές προσδοκίες του υποψηφίου.
Τι πρέπει να προσέξει κάθε υποψήφιος σχετικά με τις σχολές που δηλώνει;
- Το πρόγραμμα σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει κάθε σχολή, όπως είναι τα προσφερόμενα μαθήματα, οι κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου, η δυνατότητα πρακτικής άσκησης και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, πρέπει να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη δήλωση των σχολών. Ο υποψήφιος, αφού μελετήσει και ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών είτε μέσω του διαδικτύου, ενός βιβλίου ή μέσω μιας διαδικασίας συμβουλευτικής από κάποια επιστημονική και καταρτισμένη ομάδα συμβούλων, θα πρέπει να αποφασίσει πιο πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται καλύτερα στις προτιμήσεις του και επίσης του προσφέρει το πιο κατάλληλο υπόβαθρο ώστε να θέσει τις βάσεις για την καριέρα και την επαγγελματική σταδιοδρομία που στοχεύει να ακολουθήσει.Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε έναν υποψήφιο που ενδιαφέρεται να σπουδάσει Βιολογία αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρος για το αν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με τον άνθρωπο, το ζώο ή το φυτό. Είναι προτιμότερο να δηλώσει πρώτα τα αμιγώς τμήματα Βιολογίας, από τα οποία θα πάρει μια πλατιά βάση πάνω σε όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρά να σπουδάσει στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής το οποίο εστιάζει στο συγκεκριμένο πεδίο των Βιοεπιστημών.
- Επαγγελματικά Δικαιώματα
Ένα ακόμα σημείο το οποίο χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την επιλογή σπουδών, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που η κάθε σχολή εφοδιάζει τους αποφοίτους της. Μεγάλη προσοχή πρέπει να υπάρχει σε σχολές που φαινομενικά έχουν τα ίδια ή παρόμοια επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ στην πραγματικότητα καταρτίζουν τους αποφοίτους τους σε διαφορετικούς τομείς, προσφέροντας τους έτσι διαφορετικές επαγγελματικές προοπτικές.Σε αυτό το σημείο, μπορούμε ως παράδειγμα να αναφέρουμε τα τμήματα των μηχανικών του 2ου επιστημονικού πεδίου, στα οποία υπάρχουν κάποια κοινά επαγγελματικά δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών κλάδων, με σημαντικούς όμως περιορισμούς και εξειδικεύσεις σε κάθε επιμέρους τμήμα, που οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν πριν αποφασίσουν ποια τμήματα θα δηλώσουν και με ποια σειρά προτίμησης.Επιπλέον υπάρχουν αρκετές σχολές στο μηχανογραφικό με “κρυμμένα” επαγγελματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, τα τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και επακόλουθα έχουν τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου, πέραν του γεγονότος ότι εντάσσονται και τον κλάδο Π.Ε. Πληροφορικής. Ειδικά για τη δημόσια εκπαίδευση οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 86 Πληροφορικής.Ένα ακόμα παράδειγμα τμήματος για το οποίο πολλοί υποψήφιοι δεν γνωρίζουν τα επαγγελματικά του δικαιώματα είναι το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο είναι κοινό τμήμα του 1ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 86 πληροφορικής για την εκπαίδευση ή θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα σχολών από τα οποία γίνεται εμφανές ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών, κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
- Αξιολόγηση και Προοπτικές τμημάτων
Η αξιολόγηση ενός τμήματος και η εθνική ή η διεθνής του κατάταξη, αποτελούν κριτήριο για τη σειρά δήλωσης του στο μηχανογραφικό δελτίο. Όπως επίσης, η δυναμική του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, η εξωστρέφεια του τμήματος και η ερευνητική του δραστηριότητα.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα πάνω σ’ αυτό: Ένας υποψήφιος του 2ου επιστημονικού πεδίου θέλει να σπουδάσει σε ένα τμήμα Φυσικής έχοντας ως στόχο να ασχοληθεί μελλοντικά με την έρευνα σε κάποιο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο-τομέα. Θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνο τον υποψήφιο η επιλογή ενός Φυσικού τμήματος με κριτήριο τη δυναμική και την ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της επιλογής του.
Άρρηκτα συνδεδεμένες με τα παραπάνω είναι οι προοπτικές ενός τμήματος, εφόσον η εξωστρέφεια και η έντονη δραστηριότητα του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές προοπτικές που παρέχει στους μελλοντικούς αποφοίτους του, και τη σύνδεση τους με την αυριανή αγορά εργασίας.
- Μεταπτυχιακά
Πολλοί γονείς και υποψήφιοι ανησυχούν για το αν πρέπει η επιλογή των σχολών στο μηχανογραφικό να είναι συνυφασμένη με την επιλογή μεταπτυχιακού. Η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι τα μεταπτυχιακά πρέπει να αποτελούν επικουρικό κριτήριο και επομένως σίγουρα δεν είναι αυτά που θα καθορίσουν την επιλογή του τμήματος φοίτησης. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δίνετε έμφαση στα μεταπτυχιακά; Πρώτα απ’ όλα από τη στιγμή που ένας υποψήφιος εισάγεται σε μια σχολή και μέχρι την αποφοίτηση του, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ή ακόμα και να καταργηθούν κάποια από τα ήδη υπάρχοντα.Επιπρόσθετα, ένας απόφοιτος έχει σίγουρα πιο σωστά και αξιόπιστα κριτήρια για την επιλογή μεταπτυχιακού σε σύγκριση με αυτά που ο ίδιος είχε όταν εισήχθη στο τμήμα της επιλογής του. Επομένως, σίγουρα θα είναι σε θέση να κάνει πιο σωστές επιλογές και να πάρει αποφάσεις οι οποίες να βασίζονται τόσο σ’ αυτό που θέλει να ακολουθήσει, όσο και στην αγορά εργασίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε.Τέλος, η επιλογή μεταπτυχιακού αποτελεί ένα ανοιχτό θέμα, αφού ο κάθε απόφοιτος μπορεί να αναζητήσει μεταπτυχιακό σε όποιο τμήμα, πόλη ή χώρα επιθυμεί, κι αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσει κατά τη φάση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
Ομαδοποίηση σχολών και ιεράρχηση
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια ομαδοποίηση των σχολών και στη συνεχεία η εσωτερική ιεράρχηση τους με κριτήριο την πόλη φοίτησης, τις προοπτικές των τμημάτων, τη δυνατότητα μετεγγραφής κλπ.
Για παράδειγμα ένας υποψήφιος του 1ου επιστημονικού πεδίου, ενδιαφέρετε για Φιλολογία και Ψυχολογία. Αρχικά, πρέπει να ομαδοποιήσει τα τμήματα που του δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα Φιλολόγου και να τα ιεραρχήσει εσωτερικά με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω. Εν συνεχεία να κάνει το ίδιο για τα τμήματα Ψυχολογίας, και έπειτα για όποια άλλη ομάδα τμημάτων επιθυμεί να συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό του.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων, και να τους ενθαρρύνω να μην απορρίπτουν σχολές πριν τις ψάξουν! Υπάρχουν αρκετές σχολές με προοπτικές, στις οποίες οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν, και να δημιουργήσουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη καριέρα, αρκεί να τις αναζητήσουν. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι να μην βιαστούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό, καθώς είναι πολύ σημαντικό να έχουν χρόνο ώστε να πληροφορηθούν με κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με τις επιλογές τους, και να είναι σίγουροι για τις προτιμήσεις τους.
Σύνταξη: Ανδρέας Χουλάκης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας