Γεωπονία: Στροφή στον Πρωτογενή Τομέα
Γεωπονία: Στροφή στον Πρωτογενή Τομέα
Ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της χώρας. Το Τμήμα Γεωπονίας με την πλούσια εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα έχει μεγάλη συμβολή στην Εθνική Οικονομία, αλλά και την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και στην ανάπτυξη της υπαίθρου Αν σε ενδιαφέρει η ενασχόληση με βασικούς τομείς της γεωργικής δραστηριότητας, όπως η διαχείριση των φυσικών πόρων, οι γεωργικές κατασκευές στο γεωργικό μηχανολογικό εξοπλισμό, οι εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία αλλά και η παραγωγή ασφαλών τροφίμων σε συνδυασμό με την βελτίωση της φυτικής παραγωγής, τότε οι σπουδές στα τμήματα Γεωπονίας είναι ιδανικές για σένα.
Τα τμήματα Γεωπονίας, στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο διακρίνονται για το ενδιαφέρον και αρκετά διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα που καλύπτουν τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, των έγγειων βελτιώσεων, της τεχνολογίας τροφίμων, της ζωικής παραγωγής των φυτών και της φυτοπροστασίας – οικολογίας.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε Γεωπονίας, ενώ ως απόφοιτοι Α.Ε.Ι έχουν το δικαίωμα ένταξης και στον κλάδο Π.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού και μπορούν να εγγραφούν και στο μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών ως περιβαλλοντικοί ελεγκτές, αφού τους χορηγηθεί η σχετική άδεια. Έτσι, με την ολοκλήρωση των σπουδών οι απόφοιτοι μπορούν να στελεχώσουν ως γεωτεχνικό προσωπικό υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε Περιφέρειες και Δήμους, στην εκπαίδευση (ΠΕ 88.01 Γεωπόνων), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ως γεωπόνοι – σύμβουλοι γεωργικής παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, σε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης γεωργικών εφοδίων, αλλά και σε συνεταιρισμούς και εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Επιπλέον με την παραγωγή λιπασμάτων και φυτορμονικών σκευασμάτων, καθώς και σε δραστηριότητες εργαστηρίων G.L.P (Good Laboratories Practice) ως υπεύθυνοι ομάδων G.E.P (Good Efficiency Practice), ενώ τέλος και σε επιχειρήσεις τροφίμων για θέματα μελέτης εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας ISO και HACCP.
Στον οδηγό σπουδών «Σχολές, Σπουδές & Πανελλαδικές 2024» καταγράφονται και τα δυναμικά πεδία εξειδίκευσης τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους πτυχιούχους των τμημάτων διαφοροποιημένη σταδιοδρομία. Τα τμήματα Γεωπονίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για καριέρα στα εξής δυναμικά πεδία:
1. AgriTech
Αγροτική Τεχνολογία ή αγροτεχνολογία είναι η χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία, την κηπευτική και την υδατοκαλλιέργεια με στόχο την βελτίωση της απόδοσης, της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας. Η γεωργική τεχνολογία μπορεί να είναι προϊόντα, υπηρεσίες ή εφαρμογές που προέρχονται από την γεωργία και βελτιώνουν διάφορες διαδικασίες εισροών και εκροών.
Η Agritech μεταμορφώνει τον γεωργικό τομέα, καθιστώντας τη γεωργία πιο αποτελεσματική, βιώσιμη και κερδοφόρα. Με την αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα όπως αυξημένη αποδοτικότητα, μειωμένο κόστος, βελτιωμένη βιωσιμότητα, και καλύτερη ποιότητα παραγωγής. Ενδεικτικά, ορισμένες από τις αναδυόμενες τάσεις στην αγροτεχνολογία περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία μοντελοποίησης της απόδοσης των καλλιεργιών και την πρόβλεψη κινδύνου ασθενειών, αλλά και την αξιοποίηση της ρομποτικής και των αυτόνομων συστημάτων τύπου drones.
2. AgroTourism
Ο αγροτουρισμός περιλαμβάνει κάθε γεωργική λειτουργία ή δραστηριότητα που φέρνει επισκέπτες σε ένα αγρόκτημα ή ράντσο. Ο σωστά σχεδιασμένος και καλά οργανωμένος αγροτουρισμός έχει καταδειχθεί ότι αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου. Γενικότερα ο Αγροτουρισμός συμβάλλει στη συμπλήρωση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού, στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής του, στη βελτίωση και διάθεση των τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων, στην προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά, στη βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Παπαδόπουλος Λάζαρος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας