Ανθρωπιστικές Σπουδές: Τρία Επαγγέλματα του Μέλλοντος
Ανθρωπιστικές Σπουδές: Τρία Επαγγέλματα του Μέλλοντος
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση επέφερε ριζικές αλλαγές στη σύγχρονη καθημερινότητα, ενώ διαμορφώνει διαρκώς την εργασιακή πραγματικότητα. Επαγγέλματα και αντικείμενα σπουδών που παραδοσιακά συνδέονται με την τεχνολογία και τις μηχανές ήταν τα πρώτα που γνώρισαν τεράστια άνοδο. Έτσι, ο χώρος των Ανθρωπιστικών Επιστημών, που εστιάζει στην ανάλυση και τη συμπεριφορά του ανθρώπου, μέσα από τις κλασικές σπουδές, τη φιλοσοφία, τη νομική, την ψυχολογία και πολλούς άλλους επιμέρους ανθρωποκεντρικούς κλάδους, χρειάστηκε μία ανανέωση.
Όσο περισσότερο εδραιώνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), οι αυτοματισμοί, το Internet of Things (IoT) και τα δεδομένα, τόσο πιο έντονη είναι η ανάγκη της εστίασης στο ανθρώπινο στοιχείο. Οι ανθρωπιστικές αξίες επανέρχονται μέσα από τον ψηφιακό κόσμο, πιο αναγκαίες και πιο καινοτόμες από ποτέ.
Ας εξετάσουμε παρακάτω τρία ανερχόμενα επαγγέλματα, που συνδέονται με τον κλάδο των Ανθρωπιστικών Επιστημών:
1. Σχεδιαστής Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση της διδασκαλίας και την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής μαθησιακής εμπειρίας, ο ειδικός αυτός επιστήμονας σχεδιάζει διαδραστικά μαθήματα, ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και αναπτύσσει βιωματικές μεθόδους μάθησης μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Τα ηλεκτρονικά βιβλία, η εικονική (VR) και επαυξημένη (AR) πραγματικότητα, όπως και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ευρύτερα, αποτελούν σύγχρονα μέσα υποστήριξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Μέσα από την υλοποίηση και τον σχεδιασμό τους, ο εν λόγω επαγγελματίας πετυχαίνει την απόλυτη σύνδεση ανθρωπιστικών και τεχνολογικών γνωστικών αντικειμένων.
Η συγκεκριμένη επαγγελματική ειδικότητα συνδέεται με σπουδές:
-στις Παιδαγωγικές Επιστήμες: Ενδεικτικά με το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
-στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τη Δια Βίου Μάθηση: Ενδεικτικά με το τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ, το Παιδαγωγικό τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α ή το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
-στις Επιστήμες Υπολογιστών και Τεχνολογίας: Ενδεικτικά με το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
-στην Ψυχολογία: Ενδεικτικά με το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
2. Νομικός Σύμβουλος Ψηφιακού Δικαίου: Ο συγκεκριμένος νομικός επιστήμονας ασχολείται με ζητήματα ψηφιακών δικαιωμάτων. Εξειδικεύεται στην προστασία των δεδομένων (GDPR), την κυβερνοασφάλεια, την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως και τη διαχείριση νομικών θεμάτων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και Blockchain. Η σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα απαιτεί αναπροσαρμογές στο παραδοσιακό δίκαιο, όπως και σε όλους τους τομείς, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες υπερεθνικές ρυθμίσεις και τους αντίστοιχους επαγγελματίες ως κατάλληλους να τις διαχειριστούν.
Η συγκεκριμένη επαγγελματική ειδικότητα συνδέεται με σπουδές:
-στις Νομικές Επιστήμες: Ενδεικτικά με το τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ.
Ή και μεταπτυχιακές σπουδές σχετικών τμημάτων όπως:
-Το “Δ.Π.Μ.Σ. Δίκαιο και Πληροφορική”, από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ.
-Το “Π.Μ.Σ. Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών”, από το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς
3. Υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων: Πρόκειται για τον επαγγελματία που αναπτύσσει στρατηγικές απόκρισης σε περιπτώσεις κρίσεων σε εταιρείες και διάφορους φορείς, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να είναι επικοινωνιακά σκάνδαλα, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τεχνολογικές αποτυχίες, κοινωνικές αναταραχές, ακόμα και φυσικές καταστροφές. Εντοπίζει πιθανές απειλές, αξιολογεί τους κινδύνους και επανεξετάζει τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει το κομμάτι της εταιρικής εικόνας και την οργάνωση της ομάδας κατά την περίοδο της κρίσης.
Η συγκεκριμένη επαγγελματική ειδικότητα συνδέεται με σπουδές:
– στην Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις: Ενδεικτικά με το τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ε.Κ.Π.Α.
-στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις: Ενδεικτικά με το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ ή το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
-στις Νομικές Επιστήμες: Ενδεικτικά με το τμήμα Νομικής του Δ.Π.Θ.
Οι έξυπνοι συνδυασμοί γνωστικών αντικειμένων είναι αυτοί που θα μας δώσουν το προβάδισμα στον επαγγελματικό στίβο!
Στεφανία Ζαμβρακίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας