Κατατακτήριες: Πλήρης οδηγός για υποψήφιους ΑΕΙ – ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ)
Οι κατατακτήριες εξετάσεις είναι μία πολύ καλή λύση για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο, διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις τους σε κάποιο άλλο γνωστικό αντικείμενο και αποκτώντας ένα επιπλέον hard skill για το βιογραφικό τους και την αγορά εργασίας.
Ας εξηγήσουμε λοιπόν αναλυτικά τη διαδικασία των κατατακτηρίων.
1. Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις;
Πτυχιούχοι Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων.Απόφοιτοι Ι.Ε.Κ./Σ.Α.Ε.Κ. Και Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας που έχουν στην κατοχή τους Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμου τίτλου.
2. Χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων
Οι κατατακτήριες εξετάσεις διεξάγονται παραδοσιακά τον Δεκέμβριο, στο διάστημα 1-20 του μηνα. Το κάθε τμήμα ξεχωριστά ανακοινώνει το ακριβές πρόγραμμα, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.
3. Δικαιολογητικά- Διαδικασία Υποβολής Αίτησης
Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του τμήματος υποδοχής. Οι αιτήσεις ξεκινούν κάθε χρόνο 1 Νοεμβρίου, ενώ καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής είναι η 15η Νοεμβρίου. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι α) η αίτηση συμμετοχής και β) το αντίγραφο του πτυχίου, του διπλώματός ή η βεβαίωση περάτωσης σπουδών.Στην περίπτωση των πτυχιούχων του εξωτερικού, απαιτείται και η αναγνώριση ισοτιμίας του πτυχίου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ενώ όσοι είναι απόφοιτοι Ι.Ε.Κ./Σ.Α.Ε.Κ. και Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, απαιτείται αντίγραφο Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας και Κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ή ισότιμου τίτλου.
4. Ύλη και Μαθήματα
Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι ενδιαφερόμενοι είναι μέρος του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής και είναι συνήθως τρία. Το κάθε τμήμα αναρτά την ύλη στην επίσημη ιστοσελίδα του, το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.
5. Πόσοι είναι οι εισακτέοι φοιτητές κάθε χρόνο;
Το ποσοστό των κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα Πανεπιστημίου. Πέραν του ανωτέρω ποσοστού, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3% επί του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Υπέρβαση του ποσοστού των κατατάξεων δεν επιτρέπεται.
Οι απόφοιτοι Ι.Ε.Κ./Σ.Α.Ε.Κ. Και Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τμήματα που επιθυμούν να φοιτήσουν μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων, προκειμένου να πληροφορηθούν, εάν έχουν εκδώσει σχετική προκήρυξη για το ποσοστό των εισακτέων, καθώς τα τμήματα Α.Ε.Ι. δεν είναι υποχρεωμένα να εκδώσουν προκηρύξεις για αποφοίτους Ι.Ε.Κ./Σ.Α.Ε.Κ. Και Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας.
6. Ποιο είναι το εξάμηνο κατάταξης των εισακτέων;
Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων σε Τμήμα ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι. και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 7ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών εξαετούς φοίτησης ή του 5ου εξαμήνου για πενταετή ή τετραετή φοίτηση. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος αυτού που διδάχθηκαν πλήρως στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης. Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως στο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.
7. Τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων
● Στις αίθουσες όπου θα διενεργηθούν οι κατατακτήριες εξετάσεις λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους. Στην είσοδο κάθε αίθουσας εξετάσεων αναρτάται ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων.
● Για την εξακρίβωση της ταυτότητας κάθε υποψηφίου προσκομίζεται από αυτόν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς του.
● Κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα νωρίτερα. Τις υπόλοιπες ημέρες, υποχρεούνται να προσέρχονται μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα.
● Χρωματιστά μελάνια, εκτός του μπλε και του μαύρου, και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αναγνώρισης στο γραπτό δοκίμιο αποκλείουν το γραπτό από τη βαθμολόγηση.
● Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης. Κατ’ εξαίρεση, μόνο για λόγους υγείας επιτρέπεται ολιγόλεπτη εγκατάλειψη της αίθουσας και μόνο με τη συνοδεία επιτηρητή.
● Δεν επιτρέπεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα των εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Κατατάξεων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται οι υποψήφιοι να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές οποιασδήποτε μορφής.
● Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Α.Ε.Ι. για το οποίο διεξάγονται οι κατατακτήριες εξετάσεις και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.
● Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους το οποίο περιλαμβάνει και τη χορήγηση σε αυτούς των αιτηθέντων αντιγράφων τους.
8. Τι ισχύει για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες;
Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι εξετάζονται προφορικά ή γραπτά ανάλογα με τις δυνατότητές τους και συγκεκριμένα, εξετάζονται προφορικά, κατόπιν αιτήσεώς τους, οι υποψήφιοι προς κατάταξη, οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή: α) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/1979 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όραση τους τουλάχιστον 67%, β) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα, γ) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων, δ) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή, ε) παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στη Σχολή, στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, συνοδευόμενη από σχετική γνωμάτευση σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής, από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν γραπτώς.
9. Βαθμολογία
Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν (0) μέχρι και το είκοσι (20) για κάθε βαθμολογητή. Βαθμός του κάθε μαθήματος είναι ο μέσος όρος του αθροίσματος της βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που εξετάζονται. Στη σειρά αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία (3) μαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό.
Ζαμβρακίδου Στεφανία & Κουμανδέρη Μαρία, Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας