3 Σημαντικά Επαγγέλματα για τον κλάδο της Ναυτιλίας
Η ναυτιλία στην Ελλάδα αποτελεί τον πιο ισχυρό κλάδο της εθνικής οικονομίας. Το στοιχείο εκείνο που τον κάνει ισχυρότερο είναι ότι δείχνει πως δεν κάμπτεται από παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν άλλους κλάδους -επίσης ισχυρούς- στην Ελλάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 2022, δηλαδή τη στιγμή που η χώρα μας και ο κόσμος προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην πολυπόθητη κανονικότητα μετά την κρίση που έφερε η πανδημία, η Ελλάδα παρέμενε η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας με 5.520 πλοία. Μάλιστα η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4% από το 2019 μέχρι το 2022 εν μέσω πανδημίας! Αντίστοιχα ούτε η οικονομική ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας μπόρεσε να κάμψει την ελληνική ναυτιλία αφού η χωρητικότητα του στόλου που ανήκει σε Έλληνες πλοιοκτήτες αυξήθηκε κατά 45,8% από το 2014. Φυσικά ο χώρος της ναυτιλίας μπορεί να προσφέρει πολλές διαφορετικές επαγγελματικές εξειδικεύσεις για όλα τα γούστα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες επαγγελματικές επιλογές λιγότερο προφανής αλλά πολύ σημαντικές για τον χώρο.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αν και το επάγγελμα αυτό έχει συνδεθεί με την βιομηχανία, στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με τη ναυτιλία, που όπως προαναφέρθηκε είναι μια χώρα με ανεπτυγμένο τον κλάδο αυτόν. Ο μηχανικός παραγωγής και διοίκησης είναι ένας επαγγελματίας επιφορτισμένος με ένα πλέγμα καθηκόντων που ουσιαστικά τον τοποθετεί και στον χώρο της οικονομίας. Ουσιαστικά καλείται να συνδυάσει τις γνώσεις του και τις δεξιότητές του ώστε να αναλάβει καθήκοντα που σχετίζονται με τη διεύθυνση ενός έργου, με την ενεργειακή απόδοση, με τη διαχείριση ρύπων, με τη βέλτιστη δυνατή απόδοση, ανάπτυξη και διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων κ.α.
Στο χώρο της ναυτιλίας τα χαρακτηριστικά ενός μηχανικού παραγωγής και διοίκησης αξιοποιούνται στον σχεδιασμό και στη βελτιστοποίηση των δρομολογίων των πλοίων. Ο ρόλος του στην αύξηση της παραγωγικότητας του στόλου της ναυτιλιακής εταιρείας είναι καθοριστικός. Επίσης μπορεί να απασχοληθεί στον χώρο της ναυπηγικής, στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του ναυπηγείου.
Με αυτή την επαγγελματική ιδιότητα η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικής σημασίας για τον χώρο της ναυτιλίας μπορούν να εργαστούν οι διπλωματούχοι των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών. Επίσης αυτή η δυνατότητα δίνεται σε κάποιον αφού πραγματοποιήσει εξειδικευμένες σχετικές σπουδές σε ένα από τα τρία τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στα Χανιά, στην Ξάνθη ή στη Θεσσαλονίκη.
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών συγκεντρώνουν οι νομικές σπουδές και το επάγγελμα του δικηγόρου. Ωστόσο στην επιλογή του συγκεκριμένου κλάδου ανασταλτικός παράγοντας στέκεται ο υψηλός ανταγωνισμός καθώς ο αριθμός των κατοίκων της χώρας που αναλογούν στους εν ενεργεία δικηγόρους είναι πάρα πολύ μικρός. Ωστόσο η επιλογή ενασχόλησης με τον δυναμικό κλάδο της ναυτιλίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική επαγγελματική προοπτική για έναν απόφοιτο της νομικής επιστήμης.
Ο ναυτιλιακός δικηγόρος είναι εξειδικευμένος στο Ναυτικό Δίκαιο, δηλαδή στη νομοθεσία βάσει της οποίας διευθετούνται οι δραστηριότητες στον θαλάσσιο χώρο και τα πλεύσιμα ύδατα. Συνεπώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα χρήσιμο επαγγελματία στις ναυτιλιακές εταιρείες καθώς είναι σε θέση να διαχειριστεί νομικά ζητήματα που αφορούν τη ναυσιπλοΐα, τα ατυχήματα στη θάλασσα αλλά και τον παράλιο χώρο.
Προκειμένου ένας απόφοιτος νομικής να εξειδικευτεί στο Ναυτικό δίκαιο, μπορεί να παρακολουθήσει κάποιο από τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που διατίθενται από τη Νομική Σχολή τόσο του Ε.Κ.Π.Α όσο και του Α.Π.Θ με τίτλο «Εμπορικό Δίκαιο» και εξειδίκευση στον κλάδο ενδιαφέροντος.
ΜΕΣΙΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Ο Μεσίτης Ναυτιλιακών Συμβάσεων ή Ναυλομεσίτης είναι ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα στον χώρο της ναυτιλίας με το οποίο μπορούν να εμπλακούν οι απόφοιτοι διαφόρων προγραμμάτων σπουδών. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ασχολείται με τη διαμεσολάβηση σύναψης σύμβασης αγοροπωλησίας ή μίσθωσης ενός επιβατηγού ή εμπορικού πλοίου για λογαριασμό των πελατών του. Η διαμεσολάβηση αυτή κινείται προς δύο κατευθύνσεις: την ναύλωση και την αγοροπωλησία. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του είναι σε θέση να βρίσκει, να προτείνει και εν τέλει να οδηγεί σε συμφωνία για τη μίσθωση ή αγορά ενός κατάλληλου για τους στόχους μιας ναυτιλιακής εταιρείας πλοίου. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη και υπογραφή του συμβολαίου ναύλωσης ή αγοράς. Ο ναυλομεσίτης αμείβεται με προμήθεια από την επίτευξη συμφωνίας γεγονός που αποφέρει αρκετά μεγάλο κέρδος σε αυτόν.
Το επάγγελμα αυτό το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας αφορά αποφοίτους τμημάτων που σχετίζονται φυσικά με τις Ναυτιλιακές Σπουδές αλλά και τμημάτων Ναυπηγικής και Μηχανολογίας. Παράλληλα στον χώρο αυτόν μπορούν να ενταχθούν με την κατάλληλη εξειδίκευση Οικονομολόγοι, Πολιτικοί Επιστήμονες και Κοινωνιολόγοι. Επίσης το συγκεκριμένο επάγγελμα αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για τους αποφοίτους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
Γιώργος Αγγουράς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας