Βάσεις 2024: Τρεις παράγοντες που επηρέασαν το αποτέλεσμα
Οι μέρες πέρασαν και τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων βγήκαν. Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε μια χρονιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι πλέον γεγονός. Στα χέρια μας έχουμε δεδομένα και όχι σενάρια και το πόρισμα στο οποίο για μια ακόμη χρονιά καταλήγουμε είναι πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις βάσεις καθώς η διακύμανσή τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Ένας σημαντικός παράγοντας τη χρονιά που ουσιαστικά έκλεισε με την ανακοίνωση των Βάσεων υπήρξε η επίδοση των μαθητών στις εξετάσεις. Οι σημαντικά χαμηλές βαθμολογίες στα τρία πρώτα επιστημονικά πεδία, ιδιαίτερα στην Ιστορία στο 1ο και στη Φυσική στο 2ο και 3ο οπωσδήποτε δεν επηρέασαν μόνο αριθμητικά τις βάσεις αλλά και ποιοτικά καθώς προσδιόρισαν και τον τρόπο που οι υποψήφιοι δήλωσαν τις προτιμήσεις τους στο Μηχανογραφικό. Έτσι παρατηρήθηκε πτώση των βάσεων στο 1ο και στο 3ο πεδίο, η οποία άγγιξε και τμήματα υψηλής ζήτησης όπως η Νομική, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική.
Όσον αφορά το 2ο πεδίο, παρά τις χαμηλές βαθμολογίες που σημειώθηκαν κι εδώ όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε άνοδο των βάσεων σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτός σχετίζεται με την ανακοίνωση πολλών τμημάτων Μηχανικών με Πανεπιστημιακή προέλευση (παλιά Τ.Ε.Ι) ότι πρόκειται να εξισωθούν μετά την υπογραφή των σχετικών Κ.Υ.Α. με τις αντίστοιχες Πολυτεχνικές σχολές Μηχανικών ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό το στοιχείο κέρδισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική άνοδος των βάσεων σε κάποιες σχολές Μηχανικών και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σημαντική, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α του οποίου η βάση ανέβηκε κατά 1440 μόρια σε σχέση με το 2023. Αντίστοιχα η ροή αυτή των υποψηφίων προς τα Πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανικών συνδυαστικά με τις χαμηλές βαθμολογίες οδήγησαν σε μια πτώση των Βάσεων στις Πολυτεχνικές Σχολές.
Συνδυαστικά με τον παραπάνω παράγοντα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανακοίνωση των νέων δεδομένων σε ότι αφορά τα αντίστοιχα τμήματα για μετεγγραφή, καθώς πολλοί υποψήφιοι φαίνεται ότι δήλωσαν την προτίμησή τους προς τμήματα της περιφέρειας με την προοπτική ίσως αίτησης μετεγγραφής. Έτσι παρατηρείται μια πτώση σε σημαντικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λόγω των χαμηλών βαθμολογιών με ταυτόχρονη άνοδο των βάσεων σε αντίστοιχα τμήματα της Περιφέρειας. Το φαινόμενο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο 4ο πεδίο όπου τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α., το Πληροφορικής στο Α.Π.Θ ή το Οικονομικής Επιστήμης στον Πειραιά σημείωσαν πτώση, ενώ αντίστοιχα τμήματα σε Περιφερειακές πόλεις όπως το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Πάτρα, Οικονομικών Επιστημών στις Σέρρες και Πληροφορικής στην Καστοριά παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο.
Επίσης ένα ακόμα στοιχείο το οποίο δείχνει ότι οι προβλέψεις για τη δημιουργία του μηχανογραφικού δεν ωφελούν αποτελεί η φετινή πορεία των στρατιωτικών σχολών. Γενικά η επαγγελματική σιγουριά των στρατιωτικών σχολών δεν φάνηκε να συγκινεί τους υποψηφίους σε βαθμό τέτοιο που να κρατήσει τις βάσεις σε ένα υψηλό επίπεδο. Είδαμε στρατιωτικές σχολές όπως η ΣΜΥΑ και η Ευελπίδων (Σώματα) να έχουν μια πτώση μεγαλύτερη των 3.000 μορίων. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος που δεν δήλωσε μια στρατιωτική σχολή στο μηχανογραφικό με το σκεπτικό ότι «δεν την πιάνει», ενώ αποτελούσε στόχο και επιθυμία του έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Το συμπέρασμα που συνάγεται λοιπόν είναι ότι αν και στα περισσότερα τμήματα είχαμε μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση των βάσεων, υπήρξαν και αρκετά τα οποία «ανέβηκαν». Τα δύσκολα θέματα και οι χαμηλές βαθμολογίες σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές στις επιλογές του μηχανογραφικού δημιούργησαν μια συνθήκη που εκ των προτέρων ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.
Σύνταξη: Γιώργος Αγγουράς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας