Ποιους απόφοιτους αφορά η Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος και πως επηρεάζει τη σταδιοδρομία μας
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
Τι είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
Μια σύγχυση που πολύ συχνά γίνεται είναι αυτή ανάμεσα στις σπουδές και το επάγγελμα. Συχνά στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε φράσεις όπως «σπούδασε γιατρός» ή «τελείωσε δικηγόρος» συνδέοντας τον τίτλο σπουδών με το σχετικό με αυτόν επάγγελμα. Όμως σε πολλά επαγγέλματα προκειμένου να γίνει αυτή η σύνδεση ανάμεσα στο πτυχίο και στο επάγγελμα είναι απαραίτητη η έκδοση ενός άλλου εγγράφου που ονομάζεται Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Ουσιαστικά το έγγραφο αυτό αναγνωρίζει ότι ο κάτοχός του διαθέτει τα τυπικά προσόντα και τις ακαδημαϊκές γνώσεις που χρειάζονται ώστε να ασκήσει ένα επάγγελμα. Παράλληλα με την λήψη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εντάσσεται στο μητρώο μιας επαγγελματικής ένωσης (π.χ. Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων) και εξασφαλίζει ότι μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους εκείνους τους τομείς που του επιτρέπει ο τίτλος σπουδών του. Ακόμα είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη άδεια είναι προϋπόθεση για την κατάληψη σχετικής θέσης εργασίας στον δημόσιο τομέα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στον ιδιωτικό.
Συνεπώς είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν επιλέγουμε σπουδές, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως, να γνωρίζουμε:
α. αν αυτό που επιλέγουμε να σπουδάσουμε χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για να το εξασκήσουμε επαγγελματικά
β. αν η σχολή και το τμήμα που επιλέγουμε μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα έκδοσης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Ποιους αφορά
Η λίστα των επαγγελματικών ειδικοτήτων που απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι μακροσκελέστατη. Ωστόσο είναι σημαντικό ενδεικτικά να επισημάνουμε σημαντικές ειδικότητες που σχετίζονται με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η λήψη απλώς του πτυχίου δεν αρκεί για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Έτσι λοιπόν για να εργαστεί κάποιος ως Οικονομολόγος, Λογιστής ή Φοροτεχνικός απαιτείται έκδοση άδειας από το Οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού, του Μηχανολόγου Μηχανικού, του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, του Αγρονόμου-Τοπογράφου Μηχανικού, του Χημικού Μηχανικού, του Μηχανικού Μεταλλείου- Μεταλλουργού Μηχανικού, του Ναυπηγού Μηχανικού, του Αεροναυπηγού Μηχανικού, του Ηλεκτρονικού Μηχανικού και γενικότερα όλων των μηχανικών αποφοίτων πολυτεχνειακών σχολών είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Για αυτό για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επιλέγοντας μια σχολή αν ο τίτλος σπουδών που θα μας δώσει επιτρέπει την εγγραφή μας στο Τ.Ε.Ε.
Στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας άδεια από την αρμόδια διεύθυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτείται για γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, ακτινοφυσικούς ιατρικής, φυσικούς νοσοκομείου, τεχνικούς προσθετικών-ορθωτικών και λοιπών μέσων αποκατάστασης, οδοντοτεχνίτες εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές.
Επίσης για αισθητικούς, επόπτες δημόσιας υγείας, επισκέπτες υγείας, οπτικούς, μαίες και νοσηλευτές καθώς και για κοινωνικούς λειτουργούς.
Στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εγγράφονται εξασφαλίζοντας αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οι Γεωλόγοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Κτηνίατροι και Ιχθυολόγοι, οι δικηγόροι χρειάζονται σχετική άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Φυσικά σχετική άδεια χρειάζονται και οι αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, πλοίαρχοι και μηχανικοί, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος
Η έγκυρη πληροφόρηση στο κομμάτι αυτό μπορεί να εξασφαλίσει μια πιο εύστοχη επιλογή σπουδών ή έναν καλύτερο σχεδιασμό σταδιοδρομίας. Ας δούμε κάποια ενδεικτικά πάλι παραδείγματα:
Για κάποιο άτομο που ενδιαφέρεται να εργαστεί ως αισθητικός είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ότι Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος με δικαίωμα ίδρυσης και αυτόνομης λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής έχει μόνο ο απόφοιτος του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Π.Α.Δ.Α. Έτσι αν και έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το αντικείμενο και από άλλα προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η παραπάνω πληροφορία μπορεί να αποβεί κρίσιμη για την σταδιοδρομία του.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του οικονομολόγου. Για να εργαστεί κανείς ως οικονομολόγος όπως αναφέρθηκε παραπάνω προϋποθεση δεν είναι να έχει σπουδάσει στο Ο.Π.Α ή στο ΠΑ.ΠΕΙ ιδρύματα που παραδοσιακά συνδέονται με σπουδές στην Επιστήμη της Οικονομίας αλλά να εγγραφεί στο Ο.Ε.Ε. Αυτό το δικαίωμα όμως εξασφαλίζεται πχ και από σχολές όπως Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι με την κατάλληλη πληροφόρηση και με στοχευμένη στρατηγική ένας μαθητής μπορεί να κρατήσει «ανοιχτή» την επιλογή του επαγγέλματος του Οικονομολόγου χωρίς να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις από το 4ο πεδίο που κατεξοχήν αφορά της σπουδές στον τομέα των Οικονομικών, αλλά και από το 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Είναι ξεκάθαρο επομένως ότι η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση από εξειδικευμένους συμβούλους μπορεί να δώσει μεγάλη ευελιξία στο σχεδιασμό μιας σταδιοδρομίας ή σε άλλες περιπτώσεις να δημιουργήσει μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση ή οποία σε βάθος χρόνου θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στον μελλοντικό επαγγελματία.
Σύνταξη: Γιώργος Αγγουράς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας