Τέχνες και Ανώτατη Εκπαίδευση: Υπάρχουν προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση;
Τέχνες και Ανώτατη Εκπαίδευση
Πολλοί αναρωτιούνται, πώς μπορούν να αξιοποιήσουν ένα πτυχίο πάνω στις τέχνες είτε αυτές είναι εικαστικές, είτε ακουστικές και ούτω καθεξής. Δεδομένου ότι κυκλοφορούν διάφορα αυτο-περιοριστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις γύρω από την επαγγελματική αποκατάσταση στον κλάδο των τεχνών, είναι αναμενόμενο να επικρατεί ένα κλίμα ανησυχίας. Τα θετικά νέα της υπόθεσης είναι, ότι μαζί με τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας, γεννιούνται και νέες επαγγελματικοί διέξοδοι. Το γεγονός ότι πολλά καλλιτεχνικά επαγγέλματα πλέον δεν ασκούνται με παραδοσιακούς τρόπους, δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένα. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ξεκλειδώσουν καινούρια πεδία επαγγελματικής δραστηριότητας, μπορούν να το πραγματοποιήσουν ξεκινώντας κάποιο μεταπτυχιακό με διεπιστημονικό χαρακτήρα. Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερα μεταπτυχιακά, για άτομα τα οποία ειδικεύονται σε προπτυχιακό επίπεδο σε κάποια τέχνη.
Ψηφιακές Μορφές Τέχνης
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής ακμής, με την τεχνολογία να επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Αυτό συνεπάγεται και με την αναβάθμιση πολλών επαγγελματικών κλάδων. Φυσικά οι τέχνες δεν μένουν ανέγγιχτες από τις καινούριες εξελίξεις. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης”, αφορά την ψηφιακή απεικόνιση εικαστικών τεχνών, η οποία δανείζεται τεχνικές από τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, τη βιντεογραφία και τα ψηφιακά υπολογιστικά συστήματα. Για όσους ενδιαφέρονται, προσφέρεται από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με τοποθεσία την Αθήνα, διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα και είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (http://www.digitalarts.asfa.gr/).
Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση
Η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί ένα κλάδο που ήρθε περισσότερο στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Όπως προδίδει και η ονομασία της είναι μια διαδικασία που διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Επίσης απευθύνεται σε όλο το ηλικιακό φάσμα και περιλαμβάνει όλους τους τύπους μάθησης. Τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκει ποικίλουν και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα μαθησιακών ενδιαφερόντων. Ένα αντικείμενο που μπορεί να διδαχθεί ποικιλοτρόπως και σε όλες τις ηλικίες, είναι οι παραστατικές-δραματικές τέχνες. Όσοι λοιπόν επιθυμούν να μεταλαμπαδεύσουν δημιουργικά τις γνώσεις τους πάνω στο θέατρο, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης είτε της Δια Βίου Μάθησης, αυτό το μεταπτυχιακό είναι το κατάλληλο. Διοργανώνεται από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με πόλη διεξαγωγής το Ναύπλιο και έχει διάρκεια τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (https://ts.uop.gr/tsdie/).
Animation (Δισδιάστατο και Τρισδιάστατο Κινούμενο Σχέδιο)
Ο ψηφιακός κόσμος φαίνεται να έχει σημαντική απήχηση στη σημερινή κοινωνία και κυρίως στη νεολαία. Η εικονική πραγματικότητα έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις και παρουσιάζεται αρκετά ελκυστική στα μάτια της, καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας. Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί κινουμένου σχεδίου, πρέπει συνεχώς να εξελίσσονται και να βρίσκονται στον παλμό των νέων τάσεων. Το μεταπτυχιακό “ANIMATION (Δισδιάστατο και Τρισδιάστατο Κινούμενο Σχέδιο)” καταρτίζει πάνω στον σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων, μέσα από τη χρήση δημιουργικών ψηφιακών εργαλείων. Διοργανώνεται από το τμήμα γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και έχει διάρκεια τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (https://animation.uniwa.gr/).
Μουσική Τεχνολογία και σύγχρονες πρακτικές
Η μουσική είναι μια τέχνη που δε λείπει από τη ζωή κανενός. Συναντάται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε χώρους αναψυχής, ακόμα και στο δρόμο. Όπως κάθε τέχνη, έτσι και αυτή προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε εποχής και πλέον μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη παραγωγή μουσικής, αποκλίνοντας από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό το επιβεβαιώνει και το παρόν μεταπτυχιακό, με τίτλο “Μουσική Τεχνολογία και σύγχρονες πρακτικές” το οποίο ασχολείται με τον κλάδο της μουσικής τεχνολογίας. Όσον αφορά το περιεχόμενό του, χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: (i) Εφαρμοσμένη Μουσική Τεχνολογία (ii) Jazz μουσική και αυτοσχεδιασμός με νέες τεχνολογίες και (iii) Μουσική δημιουργία για νέα μέσα. Προσφέρεται από το τμήμα μουσικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διαρκεί τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (https://www.music.uoa.gr/metaptychiakes_spoydes/trechonta_programmata_metaptychiakon_spoydon/pms_moysiki_technologia_kai_sygchrones_praktikes/).
Σύνταξη: Μαγδαληνή Γκέιτς | Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας