Πόλος έλξης για ξένους φοιτητές τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα
Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα
Με αφορμή τις αιτήσεις ξένων φοιτητών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, που ξεπέρασαν τις 1000, αποδεικνύεται ότι η χώρα μας, μια χώρα πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά, αναδύεται πλέον και ως ελκυστικός προορισμός για ξένους φοιτητές, που επιθυμούν να συνδυάσουν τη μεταπτυχιακή τους εκπαίδευση με μια πραγματικά μοναδική εμπειρία ζωής. Γνώση, λοιπόν, με άρωμα Μεσογείου για τους ξένους φοιτητές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Αλγερία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Ινδία και η Τουρκία είναι χώρες από τις οποίες κυρίως προέρχονται οι ξένοι φοιτητές στα μεταπτυχιακά μας προγράμματα, τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν τα 200 στα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού ινστιτούτου «Open Doors» ότι η Ελλάδα «φιγουράρει» στην 8η θέση επιλογής των Αμερικανών φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό.
Στη λίστα των Πανεπιστημίων επιλογής των ξένων φοιτητών είναι πρώτο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (26%), δεύτερο το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (22%), τρίτο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (19%) και τέταρτο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (11%). Τα αντικείμενα σπουδών που επιλέγουν οι ξένοι φοιτητές είναι τα οικονομικά και η διοίκηση (15%), οι ανθρωπιστικές επιστήμες (14%), η υγεία και η φαρμακευτική (11%), οι περιβαλλοντικές επιστήμες (10%) και οι γεωργικές επιστήμες (10%).
Τα σχόλια των ξένων φοιτητών είναι διθυραμβικά τόσο για το κοινωνικό επίπεδο που συναντήσανε, αφού επισημαίνεται το πόσο φιλικοί, εξυπηρετικοί και φιλόξενοι είναι οι Έλληνες, όσο και για το ακαδημαϊκό. Εκεί οι μικρές τάξεις που βοηθούν τη διαδραστική επαφή με τους καθηγητές και το γεγονός ότι αξιολογούνται μέσα από εργασίες και εξετάσεις κάνουν ακόμα πιο ελκυστικές τις σπουδές. Δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς και το κριτήριο του χαμηλού κόστους σπουδών, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, που συχνά συνιστά έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφαση των νέων να σπουδάσουν στη χώρα μας. Η γλώσσα αποτελεί έναν ακόμα προσωπικό προσδιοριστικό παράγοντα, με τα περισσότερα προγράμματα να προσφέρουν μαθήματα και σεμινάρια στα αγγλικά. Ωστόσο, η ευκαιρία να μάθουν την ελληνική γλώσσα παρέχει στους φοιτητές μια πρόσθετη διάσταση εμπειρίας, επεκτείνοντας τις δεξιότητές τους και διευρύνοντας τον πολιτιστικό τους ορίζοντα.
Μετά τη διεθνοποίηση των σπουδών στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια, ο εθνικός οργανισμός «Study in Greece», που τελεί υπό την αιγίδα τεσσάρων ελληνικών υπουργείων (Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Πολιτισμού, Εξωτερικών και Τουρισμού), έχει αναλάβει να αντιστρέψει την κατάσταση, προβάλλοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από όλο τον κόσμο. Με δεδομένες τις θεσμικές εξελίξεις για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του εθνικού φορέα «Study in Greece», Χρήστος Μιχαλακέλης εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορέσει να αποτελέσει διεθνή κόμβο σπουδών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σημαντικά οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Employedu, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας (το θέμα αντλήθηκε από την εφημερίδα Καθημερινή, http://www.kathimerini.gr/)