Επιστήμη των Δεδομένων: Νέες προοπτικές σε κλασικά επαγγέλματα
Επιστήμη των Δεδομένων
Τα δεδομένα αποτελούν την πρώτη ύλη της εποχής μας και όπως βλέπουμε η συλλογή και ανάλυσή τους μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική σε οποιονδήποτε τομέα.
Επιχειρήσεις, μεγάλες βιομηχανικές, αλλά και διαδικτυακές εταιρείες, τραπεζικές συναλλαγές, υγεία και εκπαίδευση είναι ορισμένα ενδεικτικά πεδία εφαρμογής της επιστήμης της Αναλυτικής. Έτσι, αποκτούμε νέα γνώση στο αντικείμενο ενδιαφέροντος μας και λαμβάνουμε πιο οξυδερκείς και αποδοτικές αποφάσεις.
Πώς όμως αυτή η πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας, επηρεάζει τη σύγχρονη αγορά εργασίας και τη διεπιστημονικότητα των κλάδων; Ας εξετάσουμε τρία δυναμικά πεδία, όπου η επιστήμη των δεδομένων βρίσκει ουσιαστική εφαρμογή, αλλά και τις αναδυόμενες επαγγελματικές ευκαιρίες και ρόλους που προσφέρει.
Γεωργία ακριβείας:
Οι παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας και διαχείρισης χωραφιών και κτημάτων, που βασίζονται στο ανθρώπινο ένστικτο και τις μακροχρόνιες δοκιμασμένες μεθόδους, αντικαθίστανται προοδευτικά από τους αλγορίθμους και την εξόρυξη δεδομένων. Έτσι, συλλέγουμε πληροφορίες πραγματικού χρόνου σχετικά με παράγοντες όπως ο καιρός, η ποιότητα του αέρα και οι ασθένειες, παράγοντες που αφορούν συγκεκριμένα το κάθε τετραγωνικό της αγροτικής γης. Με τη χρήση αισθητήρων και GPS παράγεται ένα ακριβές σύνολο οδηγιών για τον αγρότη, ώστε να βελτιώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Φυσικά, δίνονται και κατευθυντήριες γραμμές οικονομικού χαρακτήρα, όπως μέθοδοι μείωσης του κόστους των λιπασμάτων, αλλά και αναφορές σχετικά με τα έσοδα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας, η αγροτεχνολογία και η εφαρμογή των data στη γεωργία, έχουμε πολλαπλές επιλογές σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική ευκαιρία για έναν αυριανό απόφοιτο να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της γεωργίας ακριβείας.
Ενδεικτικά:
● Τμήματα Γεωπονίας, Γεωλογίας, Φυτικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιοτεχνολογίας.
● Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αγρονόμων & Τοπογράφων όπως και Μηχανικών Γεωπληροφορικής.
● Οι πάσης φύσεως σχολές Πληροφορικής είναι επίσης μια διέξοδος, ακολουθώντας οποιοδήποτε σχετικό πεδίο εξειδίκευσης στην Ευφυή Γεωργία.
Μηχανική μετάφραση:
Η έντονη ανάγκη επικοινωνίας και μάθησης χωρίς γλωσσικούς φραγμούς ολοένα και μεγαλώνει. Με την εξέλιξη της μηχανικής μετάφρασης και της βιοακουστικής μηχανικής, σύντομα θα μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα μέσω ακουστικού με ανθρώπους που δε γνωρίζουν τη μητρική μας γλώσσα. Οι περιορισμοί και οι ανακρίβειες των συμβατικών μεταφράσεων μειώνονται, όσο αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό η ποσότητα των δεδομένων που διαμορφώνουν τη μετάφραση. Μέσω της ανάλυσης δεδομένων, εντείνεται η ακρίβεια των μηχανών και η δυνατότητά τους να προβαίνουν στη γραμματική ανάλυση ακόμη και των λεπτομερειών. Το ίδιο ισχύει στο κομμάτι της σύνταξης και της κατανόησης. Έτσι, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε περισσότερες μεταφράσεις. Η ανάγκη για ύπαρξη κοινής γλώσσας εκλείπει και η μηχανική μετάφραση αποτελεί ανερχόμενο δίαυλο επικοινωνίας, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς.
Συνδυάζοντας τις ανθρωπιστικές επιστήμες με τις σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας, μπορούμε να οδηγηθούμε σε δυναμικές επαγγελματικές ειδικότητες, όπως αυτή του υπολογιστικού γλωσσολόγου. Τα παρακάτω προγράμματα σπουδών χαρίζουν το κατάλληλο υπόβαθρο και την τεχνογνωσία για την εισαγωγή στον κλάδο της μηχανικής μετάφρασης.
Ενδεικτικά:
● Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
● Τμήματα (Ελληνικής) Φιλολογίας, όπως και Φιλολογίας ξένων γλωσσών (Αγγλικής, Ιταλικής, Γαλλικης, Γερμανικής, Βαλκανικών, Παρευξεινίων χωρών κ.α.)
● Τμήματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Ψηφιακών Συστημάτων.
● Τμήματα που οδηγούν στην επιστήμη της Αναλυτικής, όπως Μαθηματικά, Χρηματοοικονομικά, Στατιστική.
FinTech:
Η χρηματοοικονομική τεχνολογία ή αλλιώς fintech αποτελεί την εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών στο χώρο των οικονομικών και συγκεκριμένα την παροχή καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αδιαμφισβήτητα η συμβολή της επιστήμης της Ανάλυσης δεδομένων στον εν λόγω κλάδο είναι καταλυτική. Οι αυτοματοποιημένες ή αλγοριθμικές συναλλαγές αποτελούν πλέον τον γνώμονα των χρηματοοικονομικών. Πρόκειται για συναλλαγές εκ των προτέρων προγραμματισμένες, που βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τιμές, ποσότητες και χρονισμούς, προκειμένου να μεγιστοποιούνται τα κέρδη και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Επιπλέον, η εξόρυξη, ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα την πρόβλεψη της πελατειακής συμπεριφοράς, την ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών, την σωστή αξιολόγηση των κινδύνων και κατά συνέπεια την επιτυχή λήψη αποφάσεων.
Επομένως, αν ενδιαφερόμαστε να ασχοληθούμε με την χρηματοοικονομική βιομηχανία στην πιο σύγχρονη μορφή της, χρησιμοποιώντας επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις του προγραμματισμού, της επιστήμης των υπολογιστών και των δεδομένων, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία φοίτησης στα παρακάτω ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών.
Ενδεικτικά:
● Τμήματα Οικονομικών, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών.
● Τμήματα Πληροφορικής και Επιστήμης των Υπολογιστών.
● Τμήματα Μαθηματικών, Στατιστικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
● Τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, όπως και πληθώρα μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ Μηχανικοί Παραγωγής & Διοίκησης).
● Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Σύνταξη: Στεφανία Ζαμβρακίδου, Ειδικός Συνεργάτης | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας