10 τομείς που επηρεάζονται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Τεχνολογίες θα επηρεάσουν τον κόσμο τα επόμενα χρόνια
Αναφέρουμε διαρκώς την 4η βιομηχανική επανάσταση όπου η ανάπτυξη της τεχνολογίας παρουσιάζει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Ένας από τους στόχους της επιστήμης είναι και η αξιοποίησή της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται πάνω στον πλανήτη. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί ταυτόχρονα και μία πρόκληση για τους επιστήμονες.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) σε συνεργασία με το δίκτυο των επιστημονικών συντακτών της Frontiers Media δημοσίευσε το 2023 μία έκθεση με τίτλο: Top 10 Emerging Technologies of 2023. Οι επιστήμονες παρουσίασαν 10 τομείς όπου οι νέες τεχνολογίες θα επηρεάσουν τον κόσμο τα επόμενα τρία έως 5 χρόνια. Καινοτομίες όπου η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και της ψυχικής. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να παραβλέπει και την προστασία του περιβάλλοντος, διότι η ανθρώπινη ευημερία όπως αναφέρει και ο Bernard Meyerson (Chief Innovation Officer, Emeritus, IBM) απαιτεί έναν υγιή πλανήτη.
Οι 10 κορυφαίες αναδυόμενες τεχνολογίες του 2023
Εύκαμπτες μπαταρίες (Flexible batteries)
Οι εύκαμπτες μπαταρίες είναι ιδανικές για τις φορητές ιατρικές συσκευές αλλά και βιοϊατρικούς αισθητήρες, smartwatches κ.ά. Εφαρμογές όπου η ιατρική βοήθεια σε συνδυασμό με τα έξυπνα υφάσματα, θα δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της υγείας ενός ατόμου από απόσταση.
Γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative artificial intelligence)
Ουσιαστικά πρόκειται για διεύρυνση των ορίων της ανθρώπινης προσπάθειας. Οι επιστήμονες εδώ αναφέρουν ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί στο σχεδιασμό φαρμάκων, της αρχιτεκτονικής αλλά και της μηχανικής. Ήδη οι μηχανικοί της NASA δημιουργούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπου μπορούν να κατασκευάσουν ελαφριά όργανα διαστημικών πτήσεων. Οι νεότερες εξελίξεις αναφέρονται στα αυτόματα συστήματα AI, όπως το AutoGPT, όπου μπορούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις ή να αναλάβουν σημαντικές ενέργειες. Οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ αλλά επεκτείνονται και στη βιομηχανία τροφίμων, στον σχεδιασμό καθημερινών αντικειμένων, στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και σε εργασιακούς χώρους.
Sustainable aviation fuel (Βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα)
Οι ανησυχίες των επιστημών για το περιβάλλον, μεγεθύνονται, καθώς διαπιστώνουν ότι το 2-3% του ετήσιου παγκόσμιου CO2 προέρχεται από την αεροπορία! Οι νέες τεχνολογίες όμως, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF), από βιολογικούς (π.χ. βιομάζα) και μη βιολογικούς πόρους με μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050. Επομένως θεωρούν απαραίτητη τη μετακίνηση της αεροπορικής βιομηχανίας προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα εφόσον θέλουμε και πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον.
Designer phages (μηχανικοί-τεχνητοί ιοί)
Η κοινότητα των μικροβίων που φιλοξενεί ένας οργανισμός ονομάζεται μικροβίωμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οργανισμών. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιτρέπουν στη μηχανική του μικροβιώματος να ωφελήσει την ανθρώπινη ευημερία αλλά και τη γεωργική παραγωγικότητα. Με τεχνητούς ιούς (Designer phages) , οι επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν τις λειτουργίες ενός βακτηρίου, προκαλώντας το να παράγει ένα θεραπευτικό μόριο ή να γίνει ευαίσθητο σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο. Οι Designer phages, φέρνουν την επανάσταση στο χώρο της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.
Metaverse for mental health (Metaverse για την ψυχική υγεία)
Εδώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στην οθόνη για τη δημιουργία συνδέσεων σε κοινόχρηστους εικονικούς χώρους, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης κρίσης της ψυχικής υγείας. Ψηφιακοί χώροι, όπου με τη χρήση επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR), αλλά και σύνδεσης με τις θεραπευτικές νευροτεχνολογίες μπορούν να οδηγούν στην άμεση διέγερση του εγκεφάλου για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η DeepWell Therapeutics έχει δημιουργήσει βιντεοπαιχνίδια για τη θεραπεία αυτής της ψυχικής νόσου.
Wearable plant sensors (Φορητοί αισθητήρες φυτών)
Δημιουργείται μία επανάσταση στη συλλογή γεωργικών δεδομένων όπου drones και τρακτέρ εξοπλισμένα με αισθητήρες παρέχουν πληροφορίες υψηλότερης ανάλυσης σχετικά με τις συνθήκες καλλιέργειας. Οι πληροφορίες μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας AI, όπου το επόμενο στάδιο είναι η παρακολούθηση μεμονωμένων φυτών. Οι αισθητήρες φυτών μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις, να μειώσουν τη χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια ασθένειας και να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας.
Spatial omics
Τα omics είναι διάφοροι κλάδοι της βιολογίας των οποίων τα ονόματα τελειώνουν στο επίθημα -omics, όπως γονιδιωματική (genomics)κ.ά. Η χαρτογράφηση βιολογικών διεργασιών σε μοριακό επίπεδο, δίνει τη δυνατότητα για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της ζωής και ουσιαστικά οδηγεί στις θεραπευτικές ανακαλύψεις. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι επιστήμονες εντόπισαν για παράδειγμα έναν πληθυσμό νευρώνων στο νωτιαίο μυελό που φαίνεται να είναι υπεύθυνος για την ανάκαμψη μετά από τραυματισμό του. Η διέγερση αυτών των νευρώνων σε παράλυτα ποντίκια επιτάχυνε την ανάρρωσή τους. Όλα αυτά αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης και ανάλυσης όπου η αρχιτεκτονική των κυττάρων και των βιολογικών γεγονότων δίνουν την δυνατότητα για λεπτομερή ανάλυση.
Flexible neural electronics
Οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής επιτρέπουν στα ηλεκτρικά σήματα που παράγει ο εγκέφαλος να αποκωδικοποιούνται και να μετατρέπονται σε οδηγίες που ένας υπολογιστής μπορεί να κατανοήσει και να εκτελέσει. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ασθενών με επιληψία. Η άνοια όπως και ο αυτισμός είναι περιπτώσεις όπου οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσαν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση τους. Επίσης τα ηλεκτρόδια που συνήθως εμφυτεύονται στο νευρικό σύστημα, μετατρέπουν τα σήματα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού σε εντολές που ελέγχουν συσκευές όπως προσθετικά άκρα ή αναπηρικά αμαξίδια. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε ένα βιονικό χέρι το οποίο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει αυτόματες κινήσεις για να πιάσει αντικείμενα. Το ερευνητικό πεδίο αναπτύσσεται και για τη βελτίωση των υλικών που χρησιμοποιούνται, για τις εμφυτεύσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Sustainable computing (Βιώσιμη πληροφορική)
Εδώ στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κέντρων δεδομένων καθαρής μηδενικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η πόλη της Στοκχόλμης εφαρμόζει έργα για την αξιοποίηση της σπατάλης θερμότητας από τα κέντρα δεδομένων για τη θέρμανση των σπιτιών. Η DeepMind έχει επιδείξει με επιτυχία τις δυνατότητες της διαχείρισης ενέργειας με τεχνητή νοημοσύνη, επιτυγχάνοντας έως και 40% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων της Google. Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες τεχνολογίες που ενσωματώνουν καινοτόμους τρόπους, για την παραγωγή, αποθήκευση και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργούν κέντρα δεδομένων καθαρής μηδενικής ενέργειας.
AI-facilitated healthcare (Υγειονομική περίθαλψη με διευκόλυνση της τεχνητής νοημοσύνης)
Έχουν δημιουργηθεί κυβερνητικές και ακαδημαϊκές ομάδες για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης (ML) στην υγειονομική περίθαλψη – τόσο για την πρόβλεψη επικείμενων πανδημιών όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η υγειονομική περίθαλψη που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα συστήματα μπορεί συχνά να είναι ανεπαρκή. Η τηλεϊατρική, η οποία χρησιμοποιεί τηλεδιάσκεψη και εφαρμογές για κινητά για τη σύνδεση ασθενών με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης εξ αποστάσεως, είναι ένας τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει άτομα με περιορισμένη πρόσβαση. Τα chatbots που λειτουργούν με AI μπορούν να παρέχουν βασικές πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης και να απαντούν σε συνήθεις ιατρικές ερωτήσεις.
Από ποιες Σπουδές να ξεκινήσεις;
Σπουδές σε σχολές όπως Ιατρική, Ψυχολογία, Νομική, η Πληροφορική, Εφαρμοσμένη Πληροφορική, Πληροφορική με εφαρμογές στην Βιοϊατρική, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικοί Βιοϊατρικής, Επιστήμης Υλικών, Χημικών Μηχανικών, Περιβάλλοντος, Μαθηματικών, Γεωπονίας, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Πληροφορικής και Τηλεματικής, είναι κάποιες από τις σχολές που μπορεί να επιλέξει ένας μαθητής για να δραστηριοποιηθεί σε τομείς που σίγουρα θα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική του επαγγελματική πορεία.
Θεωρούμε αναγκαίο όλη η επιστημονική ομάδα της Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας, κατανοώντας τις ανησυχίες των υποψηφίων και όχι μόνο, για την αγορά εργασίας, να παρουσιάζουμε τέτοιες μελέτες. Η διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει αρκετά προγράμματα σπουδών, καθώς και οι επιλογές σε μεταπτυχιακό επίπεδο δίνουν τη δυνατότητα μιας διαφοροποιημένης σταδιοδρομίας όπου μπορεί κάποιος να «κατακτήσει» καλύτερη επαγγελματική ανέλιξη.
Το «κλειδί» είναι ότι η συνεδρία επαγγελματικού προσανατολισμού, σε συνδυασμό και με ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως το Advisor, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον μαζί με τον Σύμβουλο να ανακαλύψει τι του ταιριάζει περισσότερο. Αναλύοντας προγράμματα σπουδών που συνδέονται και με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, η ανησυχία μειώνεται, διότι γίνεται αντιληπτό, ότι υπάρχουν αρκετές διαδρομές, για να συνδεθεί με την αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μην ξεχνάς είμαστε πάντα δίπλα σου διότι «η γνώση είναι δύναμη σου» για σωστές επιλογές!
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας