Βάσεις 2025: 4 «αθόρυβες» σχολές με ευρύ πεδίο γνώσεων και υψηλή απορρόφηση αποφοίτων στην αγορά εργασίας
Ξεχάστε τα «βαριά» πτυχία, αυτές οι 4 ευέλικτες σχολές με λίγα μόρια κάνουν τη διαφορά στις Βάσεις 2025 και αξίζει να βρουν τη θέση τους στο μηχανογραφικό των υποψηφίων.
Καθώς πλησιάζει η ώρα για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού με τελικό στόχο τις Βάσεις 2025, πολλοί υποψήφιοι βρίσκονται μπροστά σε έναν πίνακα γεμάτο τίτλους σχολών που περισσότερο μπερδεύουν παρά διαφωτίζουν. Ορισμένα τμήματα φέρουν ονομασίες που θυμίζουν γρίφο – και όχι άδικα. Πίσω από «γενικούς» ή «τεχνικούς» τίτλους, μπορεί να κρύβονται σπουδές με σημαντική αξία, πολυσύνθετες δυνατότητες και πολύ καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Από την άλλη, πολλοί υποψήφιοι – υπό πίεση χρόνου και αγωνίας – καταλήγουν σε επιλογές βασισμένοι σε βάσεις εισαγωγής, προσωπικές γνώμες ή αποσπασματικές πληροφορίες. Κάπως έτσι, γίνονται συχνά λάθη που «κοστίζουν» – όχι μόνο σε μόρια, αλλά και σε χρόνια σπουδών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ζαμβρακίδου Στεφανία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας παρουσιάζει στο Dnews 4 τμήματα με περίπλοκους ή «σύνθετους» τίτλους, ώστε να κατανοήσουν πλήρως οι υποψήφιοι τι ακριβώς σημαίνουν και ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες, που προσφέρουν στους φοιτητές τους. Πρόκειται για 3+1 σχολές που προσφέρουν ευρύ πεδίο γνώσεων και σταθερές επαγγελματικές ευκαιρίες.
1.Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:
Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είναι δομημένο γύρω από δύο βασικούς άξονες: Την Εκπαίδευση Ενηλίκων-Δια Βίου Μάθηση και την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Οι φοιτητές εξειδικεύονται σταδιακά σε μία από αυτές τις κατευθύνσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και καθορίζουν τις δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων σε εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές.
-Η κατεύθυνση της Συνεχούς Εκπαίδευσης οδηγεί, μεταξύ άλλων, στον κλάδο Π.Ε.72 Εκπαιδευτών Ενηλίκων. Οι απόφοιτοι απασχολούνται ως εκπαιδευτικοί σε εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, ΜΚΟ, κοινωνικά προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας ή και στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για ενήλικες.
-Η κατεύθυνση της Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην ένταξη στον κλάδο Π.Ε.71 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, καλύπτοντας έτσι το πεδίο της ειδικής αγωγής και ανοίγοντας προοπτικές απασχόλησης σε σχετικές δομές εκπαίδευσης και υποστήριξης.
2.Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:
Το συγκεκριμένο πολυτεχνικό τμήμα προετοιμάζει μηχανικούς, ικανούς να διαχειρίζονται ολοκληρωμένα έργα, που συνδυάζουν τεχνικά, τεχνολογικά και διοικητικά πεδία. Οι φοιτητές καταρτίζονται σε θέματα που σχετίζονται με μηχανές, υλικά, πληροφοριακά συστήματα, ενέργεια και διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Οι σπουδές αυτές επιτρέπουν στους αποφοίτους να χειρίζονται με επάρκεια, τόσο σύνθετα τεχνικά ζητήματα, όσο και οργανωτικές και διοικητικές προκλήσεις.
Οι διπλωματούχοι του τμήματος αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού και έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Παράλληλα, μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ), καθώς και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, ανάλογα με το αντικείμενο των έργων. Η διαθεματική προσέγγιση του προγράμματος σπουδών προσφέρει στους αποφοίτους τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες της βιομηχανίας, της ενέργειας, των μεταφορών, μέχρι και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.
3.Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:
Το τμήμα αυτό αποτελεί μια διεπιστημονική επιλογή, καθώς πρόκειται για ένα πολυκλαδικό τμήμα, που προετοιμάζει εξειδικευμένους επιστήμονες στον χώρο της υγείας και της εφαρμοσμένης βιοϊατρικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα σπουδών του συγκροτείται από τη συνένωση πέντε επιμέρους επιστημονικών πεδίων-κατευθύνσεων:
– Αισθητική και Κοσμητολογία
– Ακτινολογία-Ακτινοθεραπεία
– Οπτική και Οπτομετρία
– Ιατρικά Εργαστήρια και
– Οδοντική Τεχνολογία, τα οποία αποτελούσαν πρώην ανεξάρτητα τμήματα ΤΕΙ. Φυσικά, ανάλογα με την επιλογή κατεύθυνσης, αποδίδονται και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ενδεικτικά γνωστικά αντικείμενα του τμήματος είναι: η επιστημονική μελέτη και εφαρμογή θεραπειών αισθητικής, περιποίησης δέρματος και καλλυντικών προϊόντων, η εκτέλεση και ανάλυση ιατρικών απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες και η μελέτη της όρασης και των οπτικών συστημάτων. Οι δύο τελευταίες κατευθύνσεις προετοιμάζουν τους φοιτητές για την εκτέλεση και ανάλυση κλινικών εργαστηριακών εξετάσεων, όπως αιματολογικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και την κατασκευή και επισκευή οδοντικών προσθετικών εργασιών, αλλά και τη χρήση εξειδικευμένων υλικών και τεχνικών.
4.Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Πρόκειται για ένα διαθεματικό και σύγχρονο τμήμα, πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της ψηφιακής οικονομίας. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει στοιχεία από τα Πληροφοριακά Συστήματα και τις Τεχνολογίες, την Επιχειρησιακή Έρευνα, καθώς και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τομείς που συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και τη λειτουργία των σύγχρονων οργανισμών.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα, που δίνει το τμήμα, είναι ο συνδυασμός κατευθύνσεων. Οι επιλογές των φοιτητών είναι οι εξής:
– Επιχειρησιακή Έρευνα και Επιχειρηματική Αναλυτική,
– Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
– Στρατηγική, Επιχειρηματικότητα και Ανθρώπινοι Πόροι
– Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
– Τεχνολογίες Λογισμικού και Ανάλυσης Δεδομένων.
Ο ευέλικτος και πολυδιάστατος χαρακτήρας του προγράμματος δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα εξατομικευμένο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προφίλ, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Η επιλογή ενός προπτυχιακού προγράμματος δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια και χωρίς εξέταση όλων των παραμέτρων. Το Μηχανογραφικό χρειάζεται να δομηθεί με προσεκτική στρατηγική και άρτια ενημέρωση για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Γι’ αυτό, όπως σε κάθε σοβαρή απόφαση στη ζωή μας, πρέπει να εμπιστευθούμε ειδικούς επιστήμονες, που γνωρίζουν σε βάθος τα τμήματα και τις επιμέρους παραμέτρους, προκειμένου ο κάθε μαθητής να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μόρια του και να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Ζαμβρακίδου Στεφανία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας αποκλειστικά στο Dnews