Κλιματική αλλαγή & διατροφή: Νέες ευκαιρίες στον κλάδο των τροφίμων!
Κλιματική αλλαγή & διατροφή!
Οι οικολογικά συνειδητοποιημένοι καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει το να τρώμε υγιεινά. Καθώς οι καταναλωτές αλλάζουν όλο και περισσότερο τις συνήθειες τους για να ευθυγραμμιστούν με τις ηθικές τους αξίες, ο ορισμός της υγιεινής διατροφής επεκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει την κατανάλωση που θα διασφαλίζει την πλανητική, την περιβαλλοντική, καθώς και την ατομική υγεία. Το 64% των καταναλωτών δηλώνει ότι θέλει να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα για το οποίο ευθύνεται και να προστατεύσει τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές, ενώ το 50% των καταναλωτών, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα της YouGov[1], δηλώνει ότι δεν τρώει κρέας για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι νέοι, που γεννήθηκαν από το 2000 και μετά, τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλα αυτά και ένας στους πέντε αλλάζει τη διατροφή του για να μειώσει τον αντίκτυπο στο κλίμα.
Σήμερα, οι εταιρείες μπαίνουν στο παιχνίδι για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές των τροφίμων τους στο περιβάλλον. Τον Ιανουάριο του 2020, η Quorn Foods[2] ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να συμπεριλαμβάνει την σήμανση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στα προϊόντα διατροφής. Οι νέες ετικέτες θα επιτρέψουν την ευαισθητοποίηση, αναφέροντας τους υπολογισμούς του αποτυπώματος άνθρακα παράλληλα με τις πληροφορίες θρεπτικών στοιχείων βοηθώντας έτσι τους χρήστες να κατανοήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με διάφορα είδη διατροφής. Οι νέες ετικέτες θα εισαχθούν σε επιλεγμένα προϊόντα τον Ιούνιο του 2020 και θα αναπτυχθούν πλήρως για όλα τα προϊόντα το 2021. Σύμφωνα με την Telegraph, η Nestle σκέφτεται να εισαγάγει κάτι παρόμοιο για τις ετικέτες των προϊόντων της.
Το Healthyish Bon Apetit[3] δημοσίευσε τον Ιανουάριο του 2020 έναν οδηγό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με προτάσεις για μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν οι αναγνώστες στις διατροφικές τους συνήθειες για να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τον Αύγουστο του 2019, το BBC κυκλοφόρησε έναν υπολογιστή που μετρά το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής των χρηστών για να τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν το περιβάλλον. Στο Teranga, ένα αφρικανικό εστιατόριο που άνοιξε στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2019, ο σεφ και ιδιοκτήτης Pierre Thiam δίνει έμφαση στα συστατικά που δίνουν ποικιλία σε περιορισμένες δίαιτες. «Με την υποστήριξη των υπο-χρησιμοποιούμενων καρπών και προϊόντων στα μενού μου, συμβάλλω στην εξοικονόμηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας», δήλωσε ο Thiam στο Forbes.com.
Το Space10, το ερευνητικό εργαστήριο της Ikea, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο μαγειρικής τον Μάιο του 2019, το οποίο ενσωματώνει αυτές τις αρχές, με συνταγές όπως το μπιφτέκι από έντομα, τα τσιπς από φύκια και το παγωτό με σπόρους από κόλιανδρο, μέντα και βασιλικό, θεωρώντας τα ως το fast food του μέλλοντος. «Ο στόχος είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να εξερευνήσουν νέες νόστιμες γεύσεις και βιώσιμα και υγιή συστατικά», λέει ο Simon Caspersen, συνιδρυτής του Space10, «και να είναι λίγο πιο περίεργος και ανοιχτόμυαλος σχετικά με την ποικιλία τροφίμων».
Καθώς, λοιπόν, οι καταναλωτές στρέφονται προς μια «Οικολογική διατροφή», επιλέγοντας φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα που δεν θα καταστρέφουν τον πλανήτη όσο οι καταναλωτές. Το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίγει ευρύ πεδίο σε όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των Τροφίμων. Πανεπιστημιακά τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών είναι: Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονίας & Αγροτεχνολογίας, Διαιτολογίας & Διατροφολογίας, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Χημείας.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Γ. Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
[1] Διεθνές ερευνητικό κέντρο δεδομένων και αναλύσεων που εδρεύει στο Λονδίνο.
[2] Εταιρεία ειδών διατροφής και προϊόντων με βάση τη σόγια.
[3] Ιστότοπος με προτάσεις διατροφής.