3 Δωρεάν Μεταπτυχιακά με Διεπιστημονικότητα και Μέλλον
3 Δωρεάν Μεταπτυχιακά με Διεπιστημονικότητα και Μέλλον
Ψάχνοντας για μεταπτυχιακές σπουδές εκείνο το οποίο φέρνουν οι πτυχιούχοι στο γραφείο της συμβουλευτικής συνεδρίας είναι η ανησυχία τους να βρουν κάτι που τους ταιριάζει αλλά ταυτόχρονα να τους βοηθήσει να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.
Βασισμένοι σε αυτό το αίτημα, αξιοποιούμε πλήρως τα δεδομένα από ψυχομετρικά εργαλεία, όπως το τεστ ενδιαφερόντων και την ανάλυση προσωπικότητας μέσω του εργαλείου Advisor, καθώς και τις εργασιακές αξίες μέσω του Value. Με την κατάλληλη γνώση της αγοράς εργασίας, η ικανοποίηση των αναγκών του συμβουλευομένου καθίσταται πιο εφικτή, καθώς ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων οδηγεί στην καλύτερη δυνατή επιλογή.
Επειδή υπάρχουν ανάμεσα στις επιλογές μας και πολλά μεταπτυχιακά δωρεάν όπου η διεπιστημονικότητα είναι κάτι που τα χαρακτηρίζει και δίνει σε κάποιον την δυνατότητα για μία διαφοροποιημένη σταδιοδρομία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία (3) δωρεάν μεταπτυχιακά από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους και πεδία που οδηγούν σε επαγγέλματα με μέλλον.
1. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Γλωσσολογία” από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δέχεται 15 φοιτητές μετά από εξετάσεις στα μαθήματα : Σύνταξη, Φωνητική- Φωνολογία και Σημασιολογία – Πραγματολογία.
Στο ΠΜΣ «Γλωσσολογία» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι οφείλουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού αναγνώρισης του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΠΑΤ, εάν δεν το κατέχουν.
Οι γλωσσολόγοι έχουν ποικίλες επαγγελματικές επιλογές, αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η μετάφραση και η διερμηνεία, η γλωσσική τεχνολογία: (Εφαρμογές αναγνώρισης φωνής (speech recognition)-Επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing – NLP)-Δημιουργία λογισμικού μετάφρασης και ανάλυσης κειμένου) , η έρευνα και το μάρκετινγκ. Ειδικεύονται στη διδασκαλία γλωσσών, την ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (π.χ., φωνητική αναγνώριση), τη δημιουργία λογισμικού μετάφρασης και την ανάλυση γλωσσικών δεδομένων.
Παράλληλα, συνεισφέρουν σε στρατηγικές επικοινωνίας και σε πολυπολιτισμικές εταιρείες.
Στο μέλλον, οι ρόλοι τους επεκτείνονται σε ειδικότητες όπως αναλυτές δεδομένων γλώσσας(linguistic data analyst) και σχεδιαστές φωνητικών βοηθών AI(π.χ., Alexa, Siri). όπως η εργασία στη βιομηχανία gaming για τον σχεδιασμό διαλόγων σε παιχνίδια καθιστώντας τον τομέα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο.
Τομείς όπως η ψηφιακή γλωσσολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ανοίγουν νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους γλωσσολόγους. Η σύνδεση της γλωσσολογίας με την τεχνολογία και τη διεθνή αγορά καθιστά τον τομέα αυτό ιδιαίτερα δυναμικό και εξελίξιμο.
2. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βασικές Βιοϊατρικές Επιστήμες» από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ένα μεταπτυχιακό με τρεις κατευθύνσεις :
1. Γενετική – Κυτταρογενετική – Γενετική Επιδημιολογία
2. Βλαστικά κύτταρα – Γονιδιακή – Κυτταρική θεραπεία (Αναγεννητική Ιατρική)
3. Εφαρμοσμένη Βιοϊατρική (Κλινική Χημεία, Μικροβιολογία, Φαρμακολογία)
Δέχεται 40 άτομα ανά έτος και η διάρκεια του είναι 3 εξάμηνα ενώ η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά από αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας και διεξαγωγή συνέντευξης.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Περιβάλλοντος, Γεωπονίας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Κτηνιατρικής, Νοσηλευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Οικονομικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Η Βιοϊατρική συνδυάζει τη μελέτη βιολογικών μηχανισμών με σύγχρονες τεχνολογίες για την ανάπτυξη θεραπειών. Κλάδοι όπως η Φαρμακογονιδιωματική, η μελέτη βλαστικών κυττάρων και η Μικροβιογονιδιωματική ανοίγουν νέες επαγγελματικές προοπτικές, ενώ η χρήση εξατομικευμένης ιατρικής αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Ειδικότητες όπως αναλυτές βιοπληροφορικής, σύμβουλοι γενετικής και ειδικοί ρομποτικής χειρουργικής θα αποτελέσουν σημαντικούς ρόλους στο μέλλον. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί τη διάγνωση και τη θεραπεία, καθιστώντας τη Βιοϊατρική ένα κομβικό πεδίο ανάπτυξης.
3. Το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) “Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα” έχει οργανωθεί και υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας της Σχολής Ναυτιλίας & Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Οι ειδικεύσεις που προσφέρονται είναι:
α) «Διοίκηση Τεχνολογίας» – (Τ) και
β) «Διοίκηση Οργανισμών και Επιχειρηματικότητα» –
Δεκτές γίνονται υποψηφιότητες όσων ο νόμος ορίζει, συγκεκριμένα: α) απόφοιτοι της Σχολής ΗΜ&ΜΥ κι άλλων Σχολών του ΕΜΠ β) απόφοιτοι του Τμήματος ΒΔ&Τ του Πανεπιστημίου Πειραιώς γ) απόφοιτοι λοιπών Τμημάτων διπλωματούχων Μηχανικών δ) πτυχιούχοι θετικής ή οικονομικής κατεύθυνσης από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένων ως ισότιμων των ελληνικών ΑΕΙ, συγγενών με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος, για τους οποίους η απόκτηση ΜΔΕ δεν συνεπάγεται και την απόκτηση του βασικού διπλώματος του ΕΜΠ ε) απόφοιτοι άλλων Τμημάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η διάρκεια είναι δύο χρόνια ενώ ο αριθμός εισακτέων μεταπτυχιακών φοιτητών κάθε έτος στο ΔΠΜΣ στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 100 ετησίως. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά από αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας και διεξαγωγή συνέντευξης.
Οι απόφοιτοι αυτού του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε τομείς που συνδυάζουν την τεχνολογία και την οικονομία, όπως η ανάλυση δεδομένων και η διαχείριση μεγάλων δεδομένων (Big Data), οι οποίες είναι κρίσιμες για την επιτυχία των σύγχρονων επιχειρήσεων. Επίσης, οι απόφοιτοι μπορούν να αναλάβουν θέσεις διαχείρισης τεχνολογικών έργων, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους για την υλοποίηση και την εφαρμογή νέων τεχνολογικών συστημάτων σε εταιρείες.
Ένας άλλος τομέας με πολλές ευκαιρίες είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech), που αναπτύσσεται ταχύτατα και απαιτεί ειδικούς για το σχεδιασμό και τη διαχείριση νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Συνολικά, αυτό το μεταπτυχιακό ανοίγει το δρόμο για καριέρες σε τομείς που απαιτούν τεχνικές γνώσεις και στρατηγική σκέψη, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς μέσω της τεχνολογίας.
Όλη η επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας είναι πάντα δίπλα σας και για τις καλύτερες μεταπτυχιακές επιλογές σας!
Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας