Τι είναι ο Διαμεσολαβητής;
Διαμεσολαβητής: Εσείς ρωτάτε και εμείς απαντούμε!
Η διαμεσολάβηση αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους και αναπτυσσόμενους τομείς στον κόσμο της επίλυσης διαφορών. Ειδικότερα, ο διαμεσολαβητής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση προσωπικών, εμπορικών ή άλλων διαφορών, μέσω της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης. Παρά την αρχαία του καταγωγή, ο τομέας της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και διεθνώς έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δυναμικά επαγγελματικά πεδία, με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για εκπαιδευμένους επαγγελματίες.
Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τον ρόλο του διαμεσολαβητή, τις απαιτούμενες σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει το συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο.
Ο διαμεσολαβητής είναι ένα ουδέτερο πρόσωπο που διευκολύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και βοηθά τα μέρη να επιτύχουν μία συμφωνία για την επίλυση των διαφορών τους, χωρίς την ανάγκη δικαστικής απόφασης. Η διαδικασία διαμεσολάβησης χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, όπως οικογενειακές διαφορές, εμπορικές ή εργατικές διαφωνίες, και πολλές φορές βοηθά στην αποφόρτιση της δικαστικής και διοικητικής διαδικασίας.
Για να γίνεις διαμεσολαβητής απαιτείται η ολοκλήρωση ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιείται από αναγνωρισμένους φορείς κατάρτισης και περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 ώρες διδασκαλίας, από τις οποίες 50 ώρες είναι διά ζώσης παρακολούθηση. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να περάσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν πιστοποιητικό και να εγγραφούν στο μητρώο διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ενδεικτικά μαθήματα που περιλαμβάνει η εκπαίδευση είναι :
- Θεωρία Διαμεσολάβησης: Εισαγωγή στις βασικές αρχές και τεχνικές διαμεσολάβησης, ανάλυση συγκρούσεων και διαδικασίες επικοινωνίας.
- Νομικό Πλαίσιο: Δίκαιο διαμεσολάβησης, εμπιστευτικότητα και δεοντολογία.
- Ψυχολογία: Θεωρία προσωπικότητας και επικοινωνιακές δεξιότητες.
- Πρακτικές Δεξιότητες: Τεχνικές διαπραγμάτευσης, παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις και case studies.
Η διαμεσολάβηση προσελκύει άτομα από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, όπως νομικούς, ψυχολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη διοίκησης και εκπαίδευσης, τα οποία επιθυμούν να ενισχύσουν τις διαπραγματευτικές τους δεξιότητες και να επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δυνατότητες στον τομέα της επίλυσης διαφορών.
Η διαμεσολάβηση είναι ένα επαγγελματικό πεδίο με σημαντικές προοπτικές, καθώς η ανάγκη για διαμεσολάβηση συνεχώς αυξάνεται στην κοινωνία, εν μέσω της συχνής παρουσίας διαφωνιών και διαφορών. Οι επαγγελματίες του κλάδου απολαμβάνουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ποικίλα περιβάλλοντα (δικαστήρια, επιχειρήσεις, οργανισμούς) και να επιτύχουν προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση μέσω της υποστήριξης της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Ειδικά σε μία εποχή που η επικοινωνία και οι διαπραγματεύσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές, η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων διαμεσολάβησης μπορεί να ανοίξει επαγγελματικές πόρτες και να προσφέρει επιτυχημένες καριέρες.
Η δια βίου μάθηση απαιτείται σε όλους τους χώρους, ειδικά στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, όπου και η Διαμεσολάβηση αποκτά κριτήρια και τρόπους για να γίνεται και διαδικτυακά.
Η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση, σε ό,τι και εάν επιλέξει κάποιος να κάνει στη ζωή του, θα του προσθέτει επιπλέον δεξιότητες που θα έχουν να κάνουν και με τα soft skills που θα αποκτά, βελτιώνει και θα εξελίσσεται και ο ίδιος ως προσωπικότητα.
Το σίγουρο είναι καθώς επιλέγουμε ένα επάγγελμα στην πορεία της ζωής μας, διότι ταιριάζει και στην προσωπικότητα μας, θα κερδίζουμε στιγμές επιτυχίας αλλά και ευτυχίας μαζί.
Όπως υποστηρίζει όλη η επιστημονική ομάδα της Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας, η ενημέρωση γίνεται το «κλειδί» για τις σωστές για εσάς επιλογές. Είμαστε λοιπόν δίπλα σας για να σας προσφέρουμε με κάθε τρόπο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σας.
Ζωγραφιά Βακάλογλου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας | www.employ.edu.gr