Συνέντευξη εργασίας
7+1 σημαντικά σημεία που θα χρειαστεί να προσέξει κάποιος σε μία συνέντευξη εργασίας
Ψάχνετε για δουλειά και ήρθε η ώρα, μετά την αποστολή του βιογραφικού σου και της συνοδευτικής επιστολής, να σε καλέσουν για τη συνέντευξη; Η αλήθεια είναι ότι ανεξάρτητα από τα τυπικά προσόντα που μπορεί κάποιος να έχει για μια θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει, η αξιολόγηση και από την συνέντευξη είναι που θα κρίνει σημαντικά εάν θα είναι εκείνος που θα του δοθεί η θέση αυτή. Επομένως είναι σημαντικό για κάποιον να γνωρίζει τι θα χρειαστεί να προσέξει ώστε να κερδίσει όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και τη θέση εργασίας που επιθυμεί.
Παρουσιάζουμε 7+1 σημεία σημαντικά που θα χρειαστεί να προσέξει κάποιος για τη συνέντευξη εργασίας:
- Προετοιμασία πριν τη συνέντευξη. Είναι πολύ σημαντικό να κάνει κάποιος μία έρευνα για την εταιρεία και για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι θα διαβάσει για τη φιλοσοφία της εταιρείας, τους στόχους που έχει, αλλά και την πορεία της. Αυτές οι πληροφορίες θα φανούν σημαντικές καθώς θα χρειαστεί να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, ώστε να φαίνεται ότι γνωρίζει αρκετά καλά την εταιρεία που επιθυμεί να εργαστεί και είναι σύμφωνος και με τη φιλοσοφία της εταιρείας. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να τονίσει δεξιότητες που έχει και απαιτούνται για τη θέση αυτή. Αν έχει ήδη κάποια εμπειρία μπορεί να επισημάνει και τους τρόπους που ενίσχυσαν στο χρόνο αυτές τις δεξιότητες.
- Η πρώτη εντύπωση. Είναι γεγονός ότι η πρώτη εντύπωση μπορεί να «κλέψει» τις εντυπώσεις. Η ακριβής ώρα άφιξης, δηλώνουν σεβασμό στο χρόνο όλων, αλλά και τον επαγγελματισμό σας. Η περιποιημένη εμφάνιση, ένα χαμόγελο με θετική διάθεση και μία χειραψία που εκπέμπει σιγουριά είναι αλήθεια ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μία καλή πρώτη εντύπωση.
- Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αυτό που χρειάζεται είναι να δίνεται απαντήσεις με ειλικρίνεια και να μην προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε μία κατάσταση. Για παράδειγμα όταν θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δεξιότητες σας να είστε συγκεκριμένοι και να καλό είναι να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα παραδείγματα της επαγγελματικής σας πορείας ή ακαδημαϊκής που υποστηρίζουν τα όσα λέτε.
- Μιλήστε έξυπνα για τις αδυναμίες σας. Εάν σας ζητηθούν τα αδύναμα σημεία σας δεν θα εστιάσετε σε αυτά αλλά στον τρόπο που προσπαθείτε να βελτιωθείτε αναφερόμενοι σε σημεία που είναι κρίσιμα για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας φυσικά. Εάν σας ζητήσουν να αναφερθείτε σε τυχόν συγκρούσεις ή πιέσεις που υπήρξαν στους προηγούμενους χώρους εργασίας, εστιάστε στις λύσεις και στους τρόπους που διαχειριστήκατε για να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις αυτές.
- Μη διστάσετε να θέσετε ερωτήσεις και εσείς. Οι ερωτήσεις σας μπορεί να αφορούν τη θέση εργασίας, την εξέλιξη που μπορεί να έχετε, τις ευθύνες της θέσης γενικότερα διευκρινήσεις που δείχνουν ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτή τη θέση εργασίας σε αυτή την εταιρεία. Σκεφτείτε «δεν διαλέγουν μόνο οι εταιρείες προσωπικό διαλέγουν και οι εργαζόμενοι εργοδότη»!
- Αποφυγή αρνητικών σχολίων για άλλους εργοδότες. Ανεξάρτητα από τους λόγους που σας οδήγησαν να θέλετε να αλλάξετε χώρο εργασίας να έχετε θετικό τόνο στο λόγο σας. Αυτό δείχνει και έναν επαγγελματισμό επίσης και αποφεύγετε τις αρνητικές εντυπώσεις. Καλό είναι να εστιάσετε στις φιλοδοξίες σας και σε αυτό που ψάχνεται στη νέα θέση εργασίας αντί να εστιάσετε σε αρνητικά στοιχεία της προηγούμενης εργασίας σας ή και της τωρινής, εάν εξακολουθείτε να εργάζεστε. Εάν βέβαια εργάζεστε καθώς ψάχνετε για άλλη εργασία θα ήταν επίσης καλό να διευκρινίσετε ότι θα ενημερώσετε σε εύλογο χρονικό διάστημα την αποχώρηση σας, ώστε να μπορέσει η εταιρεία να βρει αντικαταστάτη σας.
- Τονίστε τα θετικά σας στοιχεία. Μπορείτε να αναφερθείτε στις δεξιότητες σας, στα θετικά σας στοιχεία για τη θέση αυτή δείχνοντας αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της θέσης αυτής, αλλά προσοχή όχι αλαζονικά! Χρησιμοποιείστε παραδείγματα από την εμπειρία σας που αναδεικνύουν τα προτερήματα σας, ιδιότητες σας που σχετίζονται με τη θέση αυτή.
- Μισθολογικές συζητήσεις. Είναι χρήσιμο να έχετε κάνει μία έρευνα αγοράς για τους μισθούς σε αντίστοιχες θέσεις. Εάν σας ρωτήσουν για τις μισθολογικές σας προσδοκίες θα ήταν προτιμότερο να αναφερθείτε σε ένα εύρος μισθού αντί για συγκεκριμένο ποσό εφόσον δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την απάντηση.
Η συνέντευξη εργασίας είναι ένα καθοριστικό βήμα που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στον επαγγελματικό σου στόχο. Η σωστή προετοιμασία βοηθά να μετατρέψεις το άγχος σε ευκαιρία. Οι εργοδότες δεν αναζητούν πάντα το “τέλειο” βιογραφικό, αλλά ανθρώπους με πάθος, συνέπεια και διάθεση να εξελιχθούν. Και το πιο σημαντικό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι πως «η κάθε δουλειά δεν σε ορίζει, αλλά σε χτίζει».
Βακάλογλου Ζωγραφιά, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της EMPLOY EDU | Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας