Σπαζοκεφαλιές που θα χρειαστούν επιπλέον προσοχή στη συμπλήρωση του φετινού Μηχανογραφικού
Η φετινή χρονιά θα χρειαστεί επιπλέον προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Εκτός από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, έχουν προστεθεί και οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Η ελάχιστη βάση, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021, ήταν η βασική προϋπόθεση για τη δυνατότητα επιλογής σχολών από τους υποψηφίους.
Οι συντελεστές βαρύτητας δημιουργούν μία πραγματικότητα στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής φέτος:
Μέσα από τα παραδείγματα που ακολουθούν προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητό αυτό το οποίο αναφέρουμε.
Κανένας μαθητής δεν θα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων με βάση τους βαθμούς που έχει γράψει αλλά θα διαφοροποιούνται τα μόρια του ανάλογα με τη σχολή. Αυτό συμβαίνει διότι η κάθε σχολή έχει διαμορφώσει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.
Διαφοροποίηση στα μόρια υπάρχει ακόμα και όταν αναφερόμαστε σε σχολή με το ίδιο το αντικείμενο αλλά διαφοροποιημένους συντελεστές ανάλογα με το πανεπιστήμιο.
Όπως παρατηρούμε και στο παράδειγμα μόνο εάν έχει κάποιος μαθητής γράψει τον ίδιο βαθμό σε όλα τα μαθήματα (αν και στατιστικά λίγο σπάνιο), να συγκεντρώνει ίδια μόρια ανεξάρτητα από τους συντελεστές βαρύτητας της κάθε σχολής. Όμως όταν οι βαθμοί διαφοροποιούνται σε κάθε μάθημα, αυτό οδηγεί και σε διαφοροποίηση των μορίων που θα συγκεντρώσει ο κάθε μαθητής.
Υπάρχουν σχολές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα πεδίο. Εδώ η διαφοροποίηση υπάρχει διότι είναι διαφορετικοί οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα του κάθε πεδίου. Ακόμη και τα ίδια μαθήματα δεν έχουν τους ίδιους συντελεστές για τις ίδιες σχολές ανάμεσα στα δύο πεδία. Η απόκλιση μεγαλώνει όταν κάποιος έχει γράψει καλύτερα στο μάθημα με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Ανεξάρτητα ακόμη και από την Ε.Β εισαγωγής που μπορεί να είναι ίδια ανάμεσα σε δύο μαθητές.
Γίνεται αντιληπτό μέσα από τα παραδείγματα αυτά ότι η φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα χρειαστεί ιδιαίτερη μεταχείριση και προσοχή διότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τους συντελεστές βαρύτητας. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής , τις αντιστοιχίες των σχολών, τα κριτήρια των μετεγγραφών για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή.
Όλα αυτά καθιστούν στις μέρες μας επιτακτική, θα τολμούσα να πω, την ανάγκη για βοήθεια από έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Φυσικά μέσα στις επιλογές των σχολών πάντα έχουμε υπόψιν μας τα θέλω και τις επιθυμίες των μαθητών. Ένας σύμβουλος θα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση ,διότι έχει τα εργαλεία αλλά και τη γνώση ως προς τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν μέσα στην πληθώρα των σχολών ενός μηχανογραφικού δελτίου.
Εναλλακτικές που θα βοηθήσουν τον υποψήφιο να έρθει πιο κοντά στο να κατακτήσει το όνειρό του. Θα συνεχίζουμε να τονίζουμε κάθε φορά την διεπιστημονικότητα καθώς και την ενημέρωση για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση είναι τα κλειδιά μιας επιτυχούς διαδικασίας σε εκείνη την περίοδο που όλα ίσως φαντάζουν στους μαθητές αλλά και στις οικογένειες τους ως μία δύσκολη παρτίδα σκακιού.
Στην Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας είμαστε έτοιμοι ως ομάδα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις σε αυτή τη διαδικασία και φέτος.
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας