fbpx
« Αγορά εργασίας | Αρθρογραφία

Social Media: Πολύτιμος σύμμαχος μας στην αναζήτηση εργασίας

Social Media: Πολύτιμος σύμμαχος μας στην αναζήτηση εργασίας

Τα social media έχουν εισβάλει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Αναπόφευκτα λοιπόν, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το κομμάτι της αναζήτησης εργασίας, καθώς τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες, επωφελούνται καθημερινά από τα οφέλη που προσφέρουν οι πιο διάσημες κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Linkedin και το Twitter.

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά το κάθε ένα από αυτά, γι αυτό και παρακάτω δίνονται κάποιες πολύ απλές συμβουλές για να τα έχετε σύμμαχο σας αν ψάχνετε για δουλειά.

Γνωστοποιήστε στους φίλους σας ότι αναζητάτε εργασία: Όσο πιο ενημερωμένο κρατάτε το δίκτυο σας για τους επαγγελματικούς σας στόχους, τόσο πιο πολύ αυξάνετε τις πιθανότητες να σας έχουν υπόψη για τυχόν νέες θέσεις εργασίας που σας αφορούν. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε για τα χαρακτηριστικά της θέσης που ψάχνετε, τον κλάδο κλπ. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στα social media για ουσιαστικό networking με τους διαδικτυακούς σας φίλους ειδικά με αυτούς με τους οποίους γνωρίζεστε περισσότερο και μπορούν να σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες.

Διατηρήστε την επαγγελματική σας εικόνα μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου: Σε περίπτωση που δεν έχετε τον χρόνο να διαχειρίζεστε δύο διαφορετικούς λογαριασμούς (προσωπικό και επαγγελματικό), μην αποθαρρύνεστε. Αντιθέτως, υπάρχει λύση που σας λύνει τα χέρια. Εκμεταλλευτείτε προς όφελος σας τις ρυθμίσεις απορρήτου, ούτως ώστε να ελέγχετε από μόνοι σας ποιες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες προς όλους και ποιες από αυτές θα παραμείνουν σε προσωπικό επίπεδο. Useful Tip: Ειδικά για το Facebook, αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολο μέσω της δημιουργίας λιστών στις επαφές σας. Ομαδοποιήστε σχετικά τους φίλους σας.

Αναζητήστε πληροφορίες για τις εταιρείες και τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν: Σήμερα, με τη βοήθεια των social media, είναι πιο εύκολο από ποτέ να γνωρίσετε «από μέσα» τόσο την εταιρεία που σας ενδιαφέρει, όσο και ανθρώπους – κλειδιά για την επαγγελματική σας πορεία. Αναζητήστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο, η αναζήτηση θα γίνει πιο στοχευμένη και επίσης, μία συχνή επίσκεψη στα ψηφιακά μέσα των εταιρειών που στοχεύετε, ίσως σας βοηθήσει να αντιληφθείτε από τους πρώτους τυχόν νέες θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες πλέον τις αναρτούνε πρώτα εκεί πριν τις δημοσιεύσουν στις κλασσικότερες πηγές αναζήτησης εργασίας.

Παραπέμψτε στο βιογραφικό σας σημείωμα: Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν πλέον τη δυνατότητα να συμπεριλάβετε πολλές πληροφορίες για τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να συμπληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για σας, για να κάνετε τα προφίλ σας φιλικά προς τους δυνητικούς εργοδότες, δίνοντας τους τις πληροφορίες που χρειάζονται (δεν ξεχνάμε εδώ όσα είπαμε για τον διαχωρισμό επαγγελματικής – προσωπικής ζωής στα social media, καθώς και τις ρυθμίσεις απορρήτου). Αντίστροφα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στο βιογραφικό σας σημείωμα, τους υπερσυνδέσμους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διατηρείτε λογαριασμό. Useful tip: Σε περίπτωση που διατηρείτε λογαριασμούς και στο Twitter και στο Linkedin και στο Facebook, είναι προτιμότερο στο βιογραφικό σας σημείωμα να συμπεριλάβετε κυρίως τα δύο πρώτα. Οι εργοδότες το προτιμούν.

Γίνετε γνωστοί στην αναζήτηση του Google: Όσο πιο δραστήριοι είστε στα δημοφιλή social media, τόσο πιο εύκολα θα φαίνεται το όνομα σας ψηλά στη λίστα του Google search. Πέρα από τις βασικές πληροφορίες που αναφέραμε παραπάνω ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους εκάστοτε λογαριασμούς, χρησιμοποιήστε ταυτόχρονα και λέξεις κλειδιά σχετικές με τον κλάδο σας για να μεγιστοποιήσετε ακόμα περισσότερο τα σχετικά οφέλη.

Αν λοιπόν ψάχνετε δουλειά και δεν έχετε ασχοληθεί ακόμα με τους λογαριασμούς σας στα social media, ήρθε η ώρα να το κάνετε σοβαρά! Γι’ αυτό ξεκινήστε από σήμερα!

Πηγή: theundercoverrecruiter.com

Αναδυόμενες Τάσεις στην Αγορά Εργασίας

Αναδυόμενες Τάσεις στην Αγορά Εργασίας Διαβλέποντας τις σύγχρονες τάσεις στην αγορά εργασίας αλλά και το θολό τοπίο με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας,...

Online Personal Branding | Πως να χτίσεις την προσωπική σου εικόνα στο διαδίκτυο

Πως να χτίσεις την προσωπική σου εικόνα στο διαδίκτυο  Με 1 δισεκατομμύριο καθημερινές αναζητήσεις ονομάτων στο Google, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ένας πιθανός...

E-learning: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Ετήσιο | Σεπτέμβριος 2020 – Μάιος 2021

Απαραίτητα βήματα στην Αναζήτηση Εργασίας

Απαραίτητα βήματα στην Αναζήτηση Εργασίας Η αναζήτηση εργασίας ή η περαιτέρω επαγγελματική εξέλιξη είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και αρκετή...

Μια αναδυόμενη προοπτική καριέρας για ψυχολόγους

Μια αναδυόμενη προοπτική καριέρας για ψυχολόγους Τα ΣΔΕ είναι σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης, λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και απευθύνονται σε...

Τμήματα & Ειδικότητες με ζήτηση στη μετά COVID19 Εποχή!

Τμήματα & Ειδικότητες με ζήτηση στη μετα COVID19 Εποχή! Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε παγκοσμίως έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές και εξελίξεις όχι μόνο...