fbpx
« Αρθρογραφία | Εκπαίδευση | Πανελλήνιες

Πανελλαδικές: Νέα κριτήρια Ισοβαθμίας για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πανελλαδικές 2022: Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων | ΓΕΛ

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο  που έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στις 14-4 2022, σχετικά με την υπό στοιχεία Φ.251/43712/Α5/14-4-2022 (Β΄1850) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίστηκαν μεταξύ άλλων και τα κριτήρια ισοβαθμίας στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 5  της Υ.Α, η  επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές ή τα Τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.

Είναι επίσης σημαντική η σειρά για κάθε επιστημονικό πεδίο των  μαθήματων  που υπολογίζονται για τα κριτήρια ισοβαθμίας

Οπότε η σειρά των μαθημάτων για κάθε Επιστημονικό Πεδίο είναι:

  • Για το πρώτο (1ο) Επιστημονικό Πεδίο: Α΄ Αρχαία Ελληνικά, Β΄ Ιστορία, Γ΄ Λατινικά, Δ΄ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
  • Για το δεύτερο (2ο) Επιστημονικό Πεδίο: Α΄ Μαθηματικά, Β΄ Φυσική, Γ΄ Χημεία, Δ΄ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
  • Για το τρίτο (3ο) Επιστημονικό Πεδίο: Α΄ Βιολογία, Β΄ Χημεία, Γ΄ Φυσική, Δ΄ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
  • Για το τέταρτο (4ο) Επιστημονικό Πεδίο: Α΄ Μαθηματικά, Β΄ Οικονομία, Γ΄ Πληροφορική, Δ΄ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε Σχολή ή Τμήμα,

  • εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μέγιστο συντελεστή βαρύτητας. Αν δεν υπάρχει ένα μοναδικό μάθημα με μέγιστο συντελεστή βαρύτητας, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό σε εκείνο το μάθημα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και το οποίο προηγείται στη σειρά των μαθημάτων.
  • αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται ο υποψήφιος με μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας μεταξύ των τριών υπολοίπων μαθημάτων. Αν δεν υπάρχει ένα μοναδικό μάθημα με αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό σε εκείνο το μάθημα που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και το οποίο προηγείται στη σειρά των μαθημάτων.
  • αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται ο υποψήφιος με μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας μεταξύ των δύο υπολοίπων μαθημάτων. Αν δεν υπάρχει ένα μοναδικό μάθημα με αμέσως μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερο βαθμό σε εκείνο το μάθημα, που έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και το οποίο προηγείται στη σειρά των μαθημάτων.

Αν μετά την εξάντληση όλων των παραπάνω κριτηρίων, εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, με την επιφύλαξη της παρακάτω περίπτωσης:

Στην περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο σε σχολή των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπ/κών Ιδρυμάτων, των Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων, καθώς και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και μετά την εξάντληση των κριτηρίων της ανωτέρω που έχουμε αναφέρει, εισάγεται ο υποψήφιος που δήλωσε τη σχολή αυτή με προγενέστερη σειρά προτίμησης. Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται ο υποψήφιος με μεγαλύτερο βαθμό στο τέταρτο μάθημα της ανωτέρω σειράς των μαθημάτων.

EΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Μεταξύ 2 υποψηφίων για τη Νομική Κομοτηνής-Δ.Π.Θ., οι οποίοι ισοβάθμησαν στα μόρια στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου και έλαβαν την ακόλουθη βαθμολογία:

  Αρχαία Ελληνικά (Συντ.: 25%)

Ιστορία

( Συντ.: 25%)

Λατινικά

(Συντ.: 25%)

Νεοελληνική Γλώσσα                &

Λογοτεχνία

(Συντ.: 25%)

Σύνολο μορίων

1ος

υποψήφιος

17 18 19 15 17.250

2ος

υποψήφιος

17 19 17 16 17.250


Εισάγεται ο 2ος υποψήφιος
διότι στην περίπτωση αυτή έχουμε ισοβαρείς συντελεστές (25%) σε όλα τα μαθήματα και στο πρώτο μάθημα της ακολουθίας μαθημάτων του 1ου Ε.Π., τα Αρχαία Ελληνικά, έλαβε μεν τον ίδιο βαθμό με τον συνυποψήφιό του (1ο κριτήριο ισοβαθμίας), έλαβε όμως μεγαλύτερη βαθμολογία στην Ιστορία που είναι το δεύτερο μάθημα στην ακολουθία του Ε.Π. (2ο κριτήριο ισοβαθμίας).Μεταξύ 2 υποψηφίων για τη Νομική Θεσσαλονίκης-Α.Π.Θ., οι οποίοι ισοβάθμησαν στα μόρια στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου και έλαβαν την ακόλουθη βαθμολογία:

 

  Αρχαία Ελληνικά (Συντ.: 30%)

Ιστορία

( Συντ.: 20%)

Λατινικά (Συντ.: 20%)

Νεοελληνική Γλώσσα                &

Λογοτεχνία

(Συντ.: 30%)

Σύνολο μορίων

1ος

υποψήφιος

18 18 20 17 18.100

2ος

υποψήφιος

18 19,5 20 16 18.100

 

 

Στην περίπτωση αυτή επειδή έχουμε δύο μαθήματα με μέγιστο συντελεστή (30%), λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία του μαθήματος που προηγείται στη σειρά της ακολουθίας μαθημάτων σύμφωνα με την παρ. β του Κεφαλαίου Β της εγκυκλίου. Συνεπώς, εισάγεται ο 1ος υποψήφιος διότι στο 1ο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας (30%), τα Αρχαία Ελληνικά, έλαβε τον ίδιο βαθμό με τον συνυποψήφιό του (1ο κριτήριο ισοβαθμίας), αλλά έλαβε μεγαλύτερη βαθμολογία στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία που είναι το δεύτερο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας (2ο κριτήριο ισοβαθμίας).

 

Μεταξύ 2 υποψηφίων από το 3ο Ε.Π. για το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία-Παν. Δυτ. Αττικής, οι οποίοι ισοβάθμησαν στα μόρια στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου και έλαβαν την ακόλουθη βαθμολογία:

 

 

Βιολογία               

(Συντ.:20%)

Χημεία

( Συντ.: 20%)

Φυσική (Συντ.: 20%)

Νεοελληνική Γλώσσα                                &

Λογοτεχνία

(Συντ.: 40%)

Σύνολο μορίων

1ος

υποψήφιος

16 14 10 15 14.000

2ος

υποψήφιος

16 13 11 15 14.000

 

Εισάγεται ο 1ος υποψήφιος μολονότι και οι δύο υποψήφιοι έλαβαν τον ίδιο βαθμό στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία που είναι το μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας (40%) (1ο κριτήριο ισοβαθμίας), έλαβαν τον ίδιο βαθμό στη Βιολογία που είναι το πρώτο μάθημα στην ακολουθία μαθημάτων του 3ου Ε.Π. (2ο κριτήριο ισοβαθμίας), έλαβε όμως μεγαλύτερο βαθμό στη Χημεία που είναι το αμέσως επόμενο μάθημα της ακολουθίας (3ο κριτήριο ισοβαθμίας).

Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων | ΕΠΑΛ

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο  που έχει αποσταλεί  από το Υπουργείο Παιδείας   στις  14-4 2022, σχετικά με την υπό στοιχεία Φ.153/ 43758/Α5/14-4-2022 (ΦΕΚ1851 Β’)  της απόφασης  της Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίστηκαν μεταξύ άλλων και τα κριτήρια ισοβαθμίας στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του/της τελευταίου/- ας εισαγόμενου/-ης σε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος του άρθρου 1 της παρούσας, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που προηγείται στο άθροισμα βαθμολογίας των δύο μαθημάτων Ειδικότητας και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που προηγείται στο άθροισμα βαθμολογίας των δύο μαθημάτων Γενικής Παιδείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι/-ες ως υπεράριθμοι/-ες στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και μετά την εξάντληση των ανωτέρω κριτηρίων, εισάγεται ο/η υποψήφιος/α που δήλωσε τη σχολή αυτή με προγενέστερη σειρά προτίμησης.

 

EΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Μεταξύ 2 υποψηφίων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας (ΠΑ.Δ.Α.), οι οποίοι ισοβάθμησαν στα μόρια στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου και έλαβαν την ακόλουθη βαθμολογία:

  Νέα Ελληνικά Μαθηματικά (Άλγεβρα) Μάθημα Ειδικότητας 1 (Ανατομία- Φυσιολογία II) Μάθημα Ειδικότητας 2 (Υγιεινή) Σύνολο μορίων
  (Συντ.: 25%) (Συντ.: 25%) (Συντ.: 25%) (Συντ.: 25%)  

1ος

υποψήφιος

17 15 19 18 17.250

2ος

υποψήφιος

17 19 17 16 17.250

 

Εισάγεται ο 1ος υποψήφιος διότι στην περίπτωση αυτή έχουμε ισοβαρείς συντελεστές (25%) σε όλα τα μαθήματα, έλαβε όμως μεγαλύτερη βαθμολογία στο άθροισμα των μαθημάτων ειδικότητας %) (1ο κριτήριο ισοβαθμίας).

Μεταξύ 2 υποψηφίων του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος για το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών (ΠΑ.Δ.Α.), οι οποίοι ισοβάθμησαν στα μόρια στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου και έλαβαν την ακόλουθη βαθμολογία:

  Νέα Ελληνικά (Συντ.: 20%) Μαθηματικά (Άλγεβρα) (Συντ.: 30%)

Μάθημα Ειδικότητας 1 (Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις)

(Συντ.: 25%)

Μάθημα Ειδικότητας 2

(Αρχές Βιολογικής

Γεωργίας)

(Συντ.: 25%)

Σύνολο μορίων

1ος

υποψήφιος

16,5 16 19 19 17.600

2ος

υποψήφιος

15 17 19 19 17.600

 

Εισάγεται ο 2ος υποψήφιος διότι ενώ οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν στο άθροισμα των μαθημάτων ειδικότητας (1ο κριτήριο ισοβαθμίας), ο πρώτος συγκεντρώνει μεγαλύτερη βαθμολογία στο άθροισμα των μαθημάτων της γενικής παιδείας (2ο κριτήριο ισοβαθμίας).

Μεταξύ 2 υποψηφίων του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος για το Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ – Σώματα) , οι οποίοι ισοβάθμησαν στα μόρια στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου και έλαβαν την ακόλουθη βαθμολογία:

 

  Νέα Ελληνικά (Συντ.:30%) Μαθηματικά (Άλγεβρα) (Συντ.: 30%)

Μάθημα Ειδικότητας 1 (Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις)

(Συντ.: 20%)

Μάθημα Ειδικότητας 2

 (Αρχές Βιολογικής

Γεωργίας)

(Συντ.: 20%)

Σύνολο μορίων

1ος υποψήφιος

 

(σειρά προτίμησης 3η)

17 18 19 19 18.100

2ος υποψήφιος

 

(σειρά

προτίμησης 2η )

19 16 18 20 18.100

 

Εισάγεται ο 2ος υποψήφιος διότι ενώ και οι δυο υποψήφιοι ισοβαθμούν και στο άθροισμα των μαθημάτων ειδικότητας (1ο κριτήριο ισοβαθμίας) καθώς και στο άθροισμα των μαθημάτων γενικής παιδείας (2ο κριτήριο ισοβαθμίας), ο 2ος υποψήφιος είχε δηλώσει την εν λόγω σχολή σε προγενέστερη σειρά προτίμησης στο ΜΔ (3ο κριτήριο ισοβαθμίας).

Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

 

Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε,

στείλτο κάπου!

Τ.Ε.Φ.Α.Α: Που και πότε θα διεξαχθούν οι υγειονομικές εξετάσεις και τα αγωνίσματα

Ανακοίνωση διευθύνσεων για την διεξαγωγή υγειονομικών εξετάσεων και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για ΤΕΦΑΑ από Δευτέρα 17 Ιουνίου έως και...

Ημέρες Καριέρας 2024 «Χάραξε το μέλλον σου στην αγορά εργασίας» από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 2024 «Χάραξε το μέλλον σου στην αγορά εργασίας» από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Χαροκοπείου...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις φοιτητών

Από την Τρίτη 23/04/2024 έως και την Παρασκευή 26/4/2024, ξεκίνησαν εκ νέου οι αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών/μετακινήσεων Το Υπουργείο...

Διεξαγωγή υγειονομικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ από 17/06 έως 28/06

Διεξαγωγή υγειονομικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ από 17/06 έως 28/06   Aπo το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...

Στο δρόμο για τις Πανελλήνιες: Αποτελεσματικές Συμβουλές για Διάβασμα & Επαναλήψεις

Αποτελεσματικές Συμβουλές για Διάβασμα & Επαναλήψεις Το διάβασμα δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις μπορεί να είναι κρίσιμο για την επιτυχή επίτευξη των...

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους για τα Μουσικά Τμήματα

Δώδεκα νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων για τα Μουσικά Τμήματα Ειδικότερα οι αλλαγές έχουν ως εξής: 1Η ΑΛΛΑΓΗ 1. Στο τέλος της περ. δ)...

Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου: Μεταφορά στην Αλεξανδρούπολη το 2025

Από το 2025 μεταφέρεται το τμήμα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη Με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης,...

Από τα ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) σε Πανεπιστημιακές Σπουδές;

Από ΙΕΚ, Πανεπιστήμιο Είσαι απόφοιτος/η Ι.Ε.Κ. (ΣΑΕΚ με τη νέα ονομασία τους) και αναρωτιέσαι αν μπορείς να αποκτήσεις και πτυχίο Πανεπιστημίου προκειμένου να...

Η Ψυχολογία Διδυμοτείχου (ΔΠΘ) στο Μηχανογραφικό 2024

Νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο (ΔΠΘ) από το 2024 Υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη η με αριθμ....

5 Καινοτόμες εξειδικεύσεις στον κλάδο της υγείας και της πρόνοιας

Καινοτόμες εξειδικεύσεις Διαχρονικά ο κλάδος της Υγείας και της Πρόνοιας προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών που είναι φιλοπερίεργοι, ερευνητικοί και δείχνουν...