Λογιστική & Χρηματοοικονομική: Ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα σπουδών για το πεδίο της Οικονομίας
Λογιστική & Χρηματοοικονομική
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα οι μαθητές προσανατολίζονται προς τα οικονομικά ως πρώτη επιλογή κατεύθυνσης. Τα κριτήρια αυτής της επιλογής δεν είναι τα ίδια για όλους φυσικά.
Υπάρχουν παιδιά τα οποία επιλέγουν αυτό το πεδίο εξαιτίας της ευκολίας διαχείρισης των μαθημάτων και των απαιτήσεων τους για τις εξετάσεις, ενώ άλλα διότι πραγματικά έχουν στο μυαλό τους να δραστηριοποιηθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Πολλές φορές όμως στην επικοινωνία με τους μαθητές διαπιστώνουμε ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ξεκινώντας με ένα πτυχίο πάνω στα οικονομικά.
Ένας μαθητής είναι εξίσου σημαντικό να δει πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα πτυχίο πάνω στα οικονομικά. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε μία σειρά άρθρων εστιασμένες και στις οικονομικές σχολές. Αναλύοντας τις δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από ένα πτυχίο θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε πτυχές επαγγελμάτων που σίγουρα θα βοηθήσουν τους μαθητές αλλά και γονείς οι οποίοι δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, να αποκτήσουν μία πληρέστερη εικόνα. Αυτό θα βοηθήσει στη συνέχεια για τις καλύτερες δυνατές επιλογές αρχικά, επιλογή κατεύθυνσης και στη συνέχεια στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Όπως πρεσβεύουμε ως επιστημονική ομάδα όλοι εμείς στην Employ Edu Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας αρχικά σπουδές επιλέγουμε και μεταγενέστερα το επάγγελμα. Όσο καλύτερα όμως γνωρίζουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ένα πτυχίο, την διαφοροποιημένη σταδιοδρομία, την αγορά εργασίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τόσο πιο ανακουφιστική γίνεται και η διαδρομή μας αλλά κυρίως οι επιλογές μας στο τώρα.
Ας ξεκινήσουμε με τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που βρίσκονται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου αλλά και του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως μέλη, και λαμβάνουν την άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος, όπως αυτό ορίζεται στο Π.Δ. 475/91 «περί Οικονομολογικού Επαγγέλματος και της Άδειας Ασκήσεώς του».
Σύμφωνα λοιπόν με το Π.Δ. 475/91 «περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας ασκήσεως του» περιγράφονται οι δραστηριότητες του οικονομολογικού επαγγέλματος οι οποίες ειδικότερα είναι:
- Ανάλυση, επεξεργασία και ερμηνεία οικονομικών φαινομένων, μεγεθών, η σύνταξη και υποβολή σχετικών μελετών και εκθέσεων προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικά φορείς οικονομικής δραστηριότητας.
- Παροχή συμβουλών επί οικονομικών επιχειρησιακών, αναπτυξιακών, ταμιευτικών, χρηματοπιστωτικών, φοροτεχνικών και εμπορικών θεμάτων προς φορείς οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και της Δημόσιας Διοίκησης.
- Παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, διεύθυνσης των οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων καθώς και φορέων οικονομικής δραστηριότητας του Δημόσιου Τομέα.
- Παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, διεύθυνσης, εποπτείας λογιστικών υπηρεσιών, σχεδιασμός κατάρτιση και υπογραφή Οικονομικών καταστάσεων.
- Παροχή φοροτεχνικών υπηρεσιών, οργάνωση, λειτουργία και διεύθυνση γραφείων και επιχειρήσεων για την παροχή των ως άνω υπηρεσιών.
- Σχεδιασμός στατιστικών και οικονομετρικών μεθόδων και ερευνών, επεξεργασία, ανάλυση, ερμηνεία και γενικά επιστημονική και πρακτική αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην οικονομία, στα οικονομικά μεγέθη, στους συντελεστές της παραγωγής, στην παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία.
- Έλεγχος της διαχείρισης, των οικονομικών καταστάσεων βιβλίων και στοιχείων, επιχειρήσεων, Οργανισμών, Ιδρυμάτων και γενικά φορέων οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας ή διαχείρισης φορέων του ιδιωτικού ή του Δημόσιου τομέα κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και η σύνταξη – έκδοση των αναγκαίων και σχετικών πορισμάτων εκθέσεων και πιστοποιητικών.
- Διδασκαλία των θεωριών, αρχών, μεθόδων και πορισμάτων της οικονομικής επιστήμης και σκέψης και της εφαρμοσμένης οικονομικής, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξαιρουμένων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποια από τα επαγγέλματα όπου μπορούμε να συναντήσουμε έναν απόφοιτο των σχολών αυτών:
Επάγγελμα Λογιστή-Φοροτεχνικού
Σε κάθε αναπτυγμένη χώρα η πρώτη βαθμίδα που εγγυάται και υπηρετεί την τήρηση των δημοσιονομικών αρχών και της εθνικής φορολογικής πολιτικής ανατίθεται στον «λογιστή», ο οποίος εφόσον ανταποκρίνεται στην αποστολή του, γίνεται βασικός συντελεστής στην εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.
Ο λογιστής-φοροτεχνικός χαρακτηρίζεται ως πιστοποιημένος εφόσον έχει παρακολουθήσει την αναγκαία εκπαίδευση που παρέχει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και έχει υποβάλει την προβλεπόμενη Υπεύθυνη Δήλωση. Τα μέλη του μητρώου Λογιστών-Φοροτεχνικών καθώς και του μητρώου των νομικών προσώπων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, είναι αυτά και μόνο αυτά σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί της άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού, που έχουν δικαίωμα να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες στην Ελληνική επικράτεια.
Το επάγγελμα του Οικονομολόγου-μελετητή του ΠΔ 138/2009
(όπως ισχύει σήμερα):
Εκπονεί μελέτες για λογαριασμό του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοσίων Επιχειρήσεων και λοιπών Οργανισμών Δημοσίου ενδιαφέροντος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του μελετητή είναι η εγγραφή στο Μητρώο Μελετητών και η χορήγηση πτυχίου μελετητή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο Μητρώο Μελετητών έχουν δικαίωμα εγγραφής και κατάταξης όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί, οι Οικονομολόγοι, οι Γεωτεχνικοί και οι Κοινωνιολόγοι.
Επάγγελμα Ορκωτού Ελεγκτή
Ορκωτός Ελεγκτής είναι ο επαγγελματίας ο οποίος συμβουλεύει, εξετάζει και αξιολογεί τα βιβλία, τα αναγκαία νόμιμα δικαιολογητικά και τα παραστατικά στοιχεία επιχειρήσεων ή οργανισμών με σκοπό την επιβεβαίωση ότι οι ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τις λογιστικές αρχές κι εμφανίζουν ακριβοδίκαια την οικονομική θέση της ελεγχόμενης μονάδας κατά την ημερομηνία σύνταξης του ισολογισμού της.
Στις αρμοδιότητες του ορκωτού ελεγκτή εντάσσεται επίσης η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σχετικά με θέματα οικονομικής διαχείρισης οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που απαιτεί λογιστικές γνώσεις. Επιπρόσθετα, όπου κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα εμπορικά βιβλία συνιστούν αποδεικτικά μέσα, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει έλεγχο και θεώρηση από ορκωτό ελεγκτή.
Για την απόκτηση υπογραφής ορκωτού, απαιτείται επίσης η εγγραφή του στο μητρώο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, αφού βέβαια κατέχει τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου να αποκτήσει αρχικά τη βαθμίδα του ασκούμενου ορκωτού ελεγκτή και στη συνέχεια του δοκίμου, επίκουρου και τέλος του ορκωτού ελεγκτή. Για τη μετάβαση από τη μια βαθμίδα στην άλλη απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ωρών ελέγχου και επιτυχία στις εξετάσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα λογιστικής του ΣΟΕΛ, που είναι και ο υπεύθυνος φορέας.
Διαχειριστής Αφερεγγυότητας
Από 1.1.2016, σύμφωνα με την παρ. 22 της υποπαραγράφου Γ.3. της παρ. Γ` του άρθρου 2 του ν. 4336/2015, ρυθμίζεται ως νέο επάγγελμα ο διαχειριστής αφερεγγυότητας, ο οποίος θα ασκεί τις αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή. Το επάγγελμα αυτό θα έχουν δικαίωμα να ασκούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία θα καταχωρούνται σε ειδικό επαγγελματικό μητρώο.
Ο διαχειριστής αφερεγγυότητας οφείλει να ενεργεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του με ανεξαρτησία, αμεροληψία, εντιμότητα και επαγγελματισμό, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πιστωτών και του οφειλέτη.
Προϋπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις, για την ένταξη στο ειδικό μητρώο, είναι η επί πενταετία τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος ή αυτού του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή του λογιστή φοροτεχνικού Α΄ τάξεως.
Επάγγελμα Χρηματοοικονομικού Συμβούλου
Ειδικότερα, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος παρακολουθεί την ελληνική και ξένη χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά, καταγράφει τις απαιτήσεις και τους χρηματοοικονομικούς στόχους του πελάτη, συλλέγει πληροφορίες για την οικονομική του κατάσταση και σχηματίζει το επενδυτικό του προφίλ. Τέλος, καταρτίζει το χρηματοοικονομικό επενδυτικό σχέδιο του πελάτη και του παρέχει συμβουλές κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.
Στην ουσία ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος παρέχει συμβουλές στους πελάτες του σχετικά με τον οικονομικό τους προγραμματισμό ή τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου αυτοί να πραγματοποιήσουν τους χρηματοοικονομικούς τους στόχους. Έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα (χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες leasing κ.λπ.).
Επομένως οι πτυχιούχοι των τμημάτων αυτών έχουν τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες να απασχοληθούν επιτυχώς:
- στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως σε εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων,
- σε ασφαλιστικές εταιρίες, ως ασφαλιστικοί σύμβουλοι/ διαμεσολαβητές κτλ.,
- σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία ως λογιστές, ελεγκτές, αναλυτές και αξιολογητές επενδυτικών προγραμμάτων,
- σε κάθε είδους οικονομική μονάδα η οποία έχει ανάγκη της οργάνωσης και διαχείρισης ενός σύγχρονου λογιστηρίου,
- σε κάθε επιχείρηση που έχει την ανάγκη κατάρτισης και σχεδιασμού προϋπολογισμών, σχεδιασμού και ανάλυσης χρηματοοικονομικών σχεδίων, χρηματοοικονομικών προβλέψεων, ανάλυσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων, διαχείρισης κινδύνου,
- σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις,
- ως αυτοαπασχολούμενοι λογιστές ή συνεργάτες σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία,
- ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί ελεγκτές επιχειρήσεων,
- ως στελέχη επιχειρήσεων με ειδίκευση στην κοστολόγηση αγορών, προμηθειών ή υπηρεσιών,
- ως υπεύθυνος οργανωτικών τμημάτων(Αποθήκη, Προμήθειες κ.λπ.),
- ως εργαζόμενος σε τμήμα ανθρώπινου δυναμικού,
- ως Εκπαιδευτικός σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Μέσα από μελέτη που έχει γίνει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά με το Οικονομικό Επιμελητήριο της χώρας (ΟΕΕ), παρατηρούμε ότι οι παραπάνω ειδικότητες ανήκουν, σε εκείνες όπου παρουσιάζουν ανάπτυξη και ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης για τα επόμενα 10 χρόνια.
Η μελέτη αναφέρει επίσης πόσο σημαντική είναι η απόκτηση πιστοποιήσεων υψηλού κύρους για μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων. Κάποιες από αυτές αποτελούν υποχρεωτικό επαγγελματικό προσόν, προκειμένου να ασκεί κάποιος το επάγγελμα όπως του Συμβούλου Επενδυτικών Υπηρεσιών σε μία τράπεζα, ή του Διαπραγματευτή Χρηματιστηριακών αξιών και παραγωγών, ή στο τομέα των ασφαλίσεων για τους Συμβούλους, τους Μεσίτες ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, Συνδεδεμένους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και άλλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πιστοποιήσεις αυτές όπως:
- ACCA (επαγγελματική πιστοποίηση στη λογιστική)
- DipIFR (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα)
- CIPR (Δημόσιες Σχέσεις)
- CIA (Πιστοποίηση εσωτερικού ελέγχου)
- CISA (Πιστοποίηση στον έλεγχο των πληροφοριακών και ελεγκτικών συστημάτων)
- CFA (Πιστοποίηση στα χρηματοοικονομικά)
- CΙΙΑ (Πιστοποίηση χρηματοοικονομικού αναλυτή)
- PMP (Πιστοποίηση Επαγγελματία Διαχειριστή Έργου)
Έχει γίνει αντιληπτό ότι η διά βίου μάθηση είναι γεγονός εάν έχουμε την επιθυμία να πορευτούμε και να ξεχωρίσουμε. Δεξιότητα σημαντική είναι η προσαρμοστικότητα μας στις προκλήσεις και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά στον χώρο των επαγγελμάτων.
Φυσικά και ο απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής μπορεί να ακολουθήσει και μία διαφοροποιημένη Σταδιοδρομία μέσω εξειδίκευσης σε επίσης δυναμικά πεδία όπως η Αναλογιστική, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, Βιοοικονομία, Blockchain.
Μη ξεχνάμε ότι η είσοδος των πληροφοριακών συστημάτων και στον κλάδο των οικονομικών και της διοίκησης των επιχειρήσεων διαφοροποιεί όχι μόνο τις δυνατότητες αλλά και τον τρόπο άσκησης του οικονομολογικού επαγγέλματος. Επομένως, επιπλέον γνώσεις πληροφορικής και προγραμμάτων εξειδικευμένων πάνω σε κάθε ειδικότητα, όπως και οι ξένες γλώσσες, μπαίνουν στο «κάδρο» των απαιτήσεων για μια επιτυχή επαγγελματική πορεία στο μέλλον.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε σωστές αλλά και έξυπνες επιλογές. Τι σημαίνει αυτό; Απλά επιλογές που σταδιακά θα γίνονται με έναν τρόπο που θα μας οδηγεί να νιώθουμε ευτυχισμένοι και σε αυτές τις ακαδημαϊκές αλλά και επαγγελματικές μας διαδρομές. Σημασία έχει να ξεκινάμε και από την αγάπη που νιώθουμε για αυτά που επιλέγουμε, διότι είναι η ζωή μας και μας αφορά. Τίποτε δεν χρειάζεται να είναι τυχαίο.
Η μελέτη της ZipRecruiter που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 1.500 απόφοιτους πανεπιστημίων στις ΗΠΑ που αναζητούν εργασία, δείχνει ότι το 44% μετανιώνει για το αντικείμενο των σπουδών που επέλεξε. Κατανοούμε επομένως πόσο σημαντικό είναι για έναν μαθητή, φοιτητή, απόφοιτο, ο επαγγελματικός προσανατολισμός! Θα ανακαλύψει αυτά που του αρέσουν, θα δει τις δεξιότητες και ικανότητες του, θα ενημερωθεί για τις επιλογές που έχει αναλυτικά, θα μάθει για την αγορά εργασίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος- έτσι όπως προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες και έρευνες- και έτσι θα χτίσει τα δικά του βήματα.
Αυτή η επιλογή θα τον προστατέψει από το να ανήκει σε αυτό το ποσοστό το οποίο μετανιώνει γι αυτές τις επιλογές που έχει κάνει. Μη ξεχνάτε όμως αυτό που λέμε κάθε φορά και ως επιστημονική ομάδα, σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκεται κάποιος μπορούμε να τον βοηθήσουμε, να τον στηρίξουμε, να τον ενημερώσουμε, ώστε να δει το φως σε ένα τούνελ που ένιωθε ότι δεν υπάρχει.
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού | EMPLOY EDU ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ