Επαγγελματικά Δικαιώματα: Σχολές και “κρυφές” ευκαιρίες
Κρυφά Επαγγελματικά Δικαιώματα: Ξεκλειδώνοντας νέες ευκαιρίες
Στην Ελλάδα, η επιλογή σπουδών είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνουν οι νέοι. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν τα τμήματα με βάση τα ενδιαφέροντα τους, τις προοπτικές απασχόλησης ή ακόμα και την κοινωνική εικόνα του κάθε επαγγέλματος. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται: τα «κρυφά» επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν ορισμένα τμήματα. Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να ανοίξουν νέους επαγγελματικούς δρόμους, οι οποίοι δεν είναι πάντα γνωστοί στους φοιτητές ή ακόμα και στους ίδιους τους απόφοιτους. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου τα δικαιώματα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστά, με αποτέλεσμα πολλοί απόφοιτοι να μην εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες που τους προσφέρει το πτυχίο τους.
Ως επιστημονική ομάδα στην Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας συχνά προσπαθούμε να αναδείξουμε ορισμένα θέματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι καθώς θα κληθούν να επιλέξουν κατεύθυνση, στη συνέχεια επιστημονικό πεδίο και στην Γ’ λυκείου να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με όλες τις πληροφορίες για σπουδές και επαγγελματικά δικαιώματα .
Ας εξερευνήσουμε μερικά από αυτά:
1) Τα τμήματα πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς όπως και τα 2 τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εγγραφούν και στο Οικονομικό επιμελητήριο και να ασκήσουν το επάγγελμα του Οικονομολόγου.
2) Το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να ενταχθούν στην κατηγορία Π.Ε. 19 όπου μπορούν να διοριστούν σε θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3) Επίσης το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ) καθώς οι φοιτητές αυτού του τμήματος έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν τον κλάδο των Μαθηματικών (ΠΕ03) ή των Φυσικών (ΠΕ04.01). Αυτό τους δίνει την ευελιξία να εργαστούν είτε ως μαθηματικοί είτε ως φυσικοί, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.
4) Οι απόφοιτοι των τμημάτων της Φυσικής σύμφωνα με το Προσοντολόγιο εντάσσονται και στους ακόλουθους κλάδους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: α) Π.Ε. Περιβάλλοντος, β) Π.Ε. Φυσικών ενώ το πτυχίο αποτελεί και επικουρικό προσόν ένταξης στον κλάδο Π.Ε. Ωκεανογράφων. Επιπλέον, μπορούν να εγγραφούν και στο Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών, αφού τους χορηγηθεί η σχετική άδεια για να μπορούν να εργαστούν.
5) Οι απόφοιτοι των τμημάτων Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά και του Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο Οικονομικό επιμελητήριο και να εργαστούν ως Οικονομολόγοι εφόσον τα μαθήματα που θα έχουν επιλέξει στο σύνολο τους να αντιστοιχούν σε 50+1 οικονομικής κατεύθυνσης. Επομένως για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ως Οικονομολόγος θα χρειαστεί να είναι προσεκτικός και στην επιλογή των μαθημάτων πέρα από τα υποχρεωτικά φυσικά.
Κάποιες φορές τα παιδιά που επιλέγουν θεωρητική κατεύθυνση θεωρούν ότι δεν έχουν πολλές επιλογές ως προς τα αντικείμενα κάτι που δεν ισχύει φυσικά αρκεί κάποιος να γνωρίζει.
6) Τα τμήματα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ., Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου καθώς και τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών του ΠΑ.ΜΑΚ. αλλά και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δίνουν την δυνατότητα στους αποφοίτους να εγγραφούν στο Οικονομικό επιμελητήριο και να δραστηριοποιηθούν ως Οικονομολόγοι πέρα των υπολοίπων δυνατοτήτων που τους παρέχουν τα αντίστοιχα τμήματα.
7) Ο απόφοιτος των τμημάτων Χημείας μπορεί να δραστηριοποιηθεί επίσης και ως τεχνικός ασφαλείας σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, αλυκές, υδρογονάνθρακες και γηγενή καύσιμα αέρια, βιομηχανία ειδών διατροφής, βιομηχανία ποτών, υφαντικές βιομηχανίες κ.ά., βάσει του Ν.3850/2010. O τεχνικός ασφάλειας παρέχει στον εργοδότη υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης, το οποίο σελιδομετρείται και θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας.
8) Τέλος, οι Διπλωματούχοι των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του πολυτεχνείου της Κρήτης και του Δ.Π.Θ. εγγράφονται ως μέλη του ΤΕΕ εντάσσονται στην ειδικότητα των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης σύμφωνα με το Ν. 4439/2016 ΦΕΚ 222Α/30-11-2016, ενώ σύμφωνα με το Π.Δ. 90/2014 εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών στις κατηγορίες έργων ηλεκτρομηχανολογικών, βιομηχανικών ενεργειακών, όπως και στην κατηγορία των υδραυλικών έργων για τα περιλαμβανόμενα σε αυτήν υδραυλικά έργα υπό πίεση. Έχουν επίσης επαγγελματικά δικαιώματα και δυνατότητα εγγραφής του στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα. Ως Εκπαιδευτικοί επίσης μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη Δευτεροβάθμια καθώς εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 82 Μηχανολόγων αρκεί να αποκτήσουν την παιδαγωγική επάρκεια.
Τα «κρυφά» επαγγελματικά δικαιώματα είναι σημαντικά γιατί προσφέρουν στους απόφοιτους επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης και εξειδίκευσης. Σε μια εποχή όπου η αγορά εργασίας είναι πολύ ανταγωνιστική, η γνώση αυτών των δικαιωμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας. Επιπλέον, αυτά τα δικαιώματα μπορούν να ανοίξουν νέους επαγγελματικούς δρόμους, οι οποίοι δεν είναι πάντα προφανείς κατά τη διάρκεια των σπουδών.
Αν χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκαθαρίσετε σπουδές, σχολές και επαγγέλματα μπορείτε να προμηθευτείτε τον Best Seller Οδηγό Σπουδών “Σχολές, Σπουδές και Πανελλαδικές 2025” εδώ
Βακάλογλου Ζωγραφιά , Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας