ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ;
Μια σημαντική απόφαση για το μέλλον σου
Αρκετοί είναι οι μαθητές, αρχικά της Γ΄ Γυμνασίου και στη συνέχεια στο τέλος της Α΄ λυκείου, που βρίσκονται μπροστά στο δίλημμά της επιλογής ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, δηλαδή Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό. Σίγουρο είναι ότι αυτό που χρειάζεται για να πάρει κάποιος μία σωστή απόφαση είναι να μπορεί να δει τα ενδιαφέροντα του, τις δεξιότητες του, τις κλήσεις του, τις αξίες του, τις επιδόσεις του. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την γνώση για την αγορά εργασίας καθώς και τα επαγγέλματα που αναδύονται με τις νέες τεχνολογίες και την 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα με τις επιλογές που δίνονται, θα βοηθήσουν για την καλύτερη δυνατή απόφαση.
Γι αυτό λέμε ότι ένα τεστ ενδιαφερόντων, όπως το Advisor, όπου η προσωπικότητα αλλά και τα ενδιαφέροντα αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και να γίνονται πιο ξεκάθαρα είναι ένα πρώτο βήμα πολύ σημαντικό στην όλη διαδικασία της λήψης της απόφασης.
Η επιλογή ΕΠΑΛ διότι κάποιος είναι αδύναμος μαθητής αρχίζει να αποτελεί μύθο σε αρκετές των περιπτώσεων. Εάν κάποιος επιθυμεί να βγει γρήγορα στην αγορά εργασίας έχοντας και κάποιες επαγγελματικές γνώσεις σε έναν τομέα η επιλογή μιας ειδικότητας στα ΕΠΑΛ μπορεί να αποτελέσει λύση γι’ αυτόν το μαθητή. Το απολυτήριο και των δύο λυκείων είναι ισότιμο απλά στα ΕΠΑΛ ο απόφοιτος κατέχει επιπλέον πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.
Χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος ότι στα ΕΠΑΛ υπάρχουν 9 τομείς που μπορεί κάποιος να επιλέξει από τη Β λυκείου και να συνεχίσει φυσικά και στη Γ λυκείου σε μια συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι τομείς είναι:
1. Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
2. Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
3. Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
4. Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών
5. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
6. Τομέας Μηχανολογίας
7. Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
8. Τομέας Πληροφορικής
9. Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας
Εδώ χρειάζεται να προσέξει κάποιος ότι οι ειδικότητες που αντιστοιχούν σε κάθε τομέα διαφοροποιούνται ανάλογα με το σχολείο όπως και οι τομείς που μπορεί κάποιος να βρει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις ειδικότητες κάθε τομέα:
α. Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος: Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών.
β. Διοίκησης και Οικονομίας: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού.
γ. Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού: Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.
δ. Εφαρμοσμένων Τεχνών: Σχεδιασμού Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων, Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης Έργων Τέχνης Αποκατάστασης, Αργυροχρυσοχοΐας.
ε. Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού: Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών.
στ. Μηχανολογίας: Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών.
ζ. Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων: Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού.
η. Πληροφορικής: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής.
θ. Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας: Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Αισθητικής Τέχνης Κομμωτικής Τέχνης, Βοηθός Φαρμακείου.
Εάν κάποιος θέλει να αναβαθμίσει το πτυχίο του μπορεί να συνεχίσει με την τάξη μαθητείας για ένα χρόνο όπου εργάζεται με αμοιβή και όταν ολοκληρώσει το πρόγραμμα της μαθητείας μπορεί να πιστοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Επίσης οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις δίνοντας εξετάσεις σε 4 μαθήματα, τα δύο αφορούν την Άλγεβρα και «Νέα Ελληνικά» καθώς και τα δύο μαθήματα της κάθε ειδικότητας.
Κάποιοι μαθητές επιλέγουν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ διότι η ύλη και τα μαθήματα τους φαίνονται πιο «διαχειρίσιμα» σε σχέση με τα μαθήματα που δίνει κάποιος από τα Γενικά Λύκεια. Η αλήθεια αυτή είναι μία πραγματικότητα αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην πέσει κάποιος στην παγίδα με κριτήριο επιλογής μόνο αυτή την διευκρίνηση.
Το ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ είναι μόνο το 10% ενώ για κάποιες σχολές το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 5% όπως στα τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι ο ανταγωνισμός να είναι μεγάλος και θα χρειαστεί αρκετή μελέτη ώστε να διεκδικήσει κάποιος τη θέση σε κάποιο ΑΕΙ. Επιπλέον χρειάζεται προσοχή ως προς τα τμήματα- σχολές που ανήκουν σε κάθε τομέα διότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των σχολών σε κάθε τομέα σε αντίθεση με τα πεδία του Γενικού Λυκείου.
Κρίθηκε αναγκαία αυτή η προσέγγιση διότι μετά την συμπλήρωση των μηχανογραφικών συναντήσαμε ως επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας αρκετούς υποψηφίους των ΕΠΑΛ που είχαν συγκεντρώσει καλές βαθμολογίες, όμως οι επιλογές ήταν κάποιες φορές περιορισμένες ή και ανύπαρκτες ως προς τα αντικείμενα που τους ενδιέφεραν. Επίσης είναι σημαντικό να δει κάποιος τα προγράμματα σχολών διότι κάποιες σχολές απαιτούν γνώσεις μαθημάτων που δεν διδάσκονται στο ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να υπάρχει μία δυσκολία στην παρακολούθηση των μαθημάτων στις σχολές αυτές και αρκετοί φοιτητές εγκαταλείπουν.
Αυτό που χρειάζεται κάποιος είναι σωστός προγραμματισμός και ενημέρωση όπου ένας σύμβουλος Σταδιοδρομίας μπορεί να τον βοηθήσει σε αυτό το δίλημμα ώστε να πάρει τη σωστή γι’ αυτόν απόφαση.
Βακάλογλου Ζωγραφιά, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας