Φιλολογία: 5 Πανεπιστημιακά Τμήματα που σε κάνουν φιλόλογο
Θέλεις να σπουδάσεις Φιλολογία; Αυτά είναι τα 5 τμήματα που μπορείς να περάσεις
Η φιλολογία ως αντικείμενο και το επάγγελμα του φιλολόγου ως αντικείμενο είναι αρκετά παρεξηγημένο, κυρίως λόγω του πλήθους των αποφοίτων του και της δυσκολίας επαγγελματικής αποκατάστασης στη Δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο η επιστήμη της Φιλολογίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς προσφέρει στους αποφοίτους της την εξειδίκευση σε τομείς όπως η γλώσσα ,η λογοτεχνία και η πολιτιστική κληρονομιά. Το επάγγελμα του φιλολόγου δεν θα πρέπει να συνδέεται μόνο με την εκπαίδευση, αλλά και με τη γλωσσική και λογοτεχνική έρευνα. Οι μαθητές λοιπόν που ενδιαφέρονται για την φιλολογία, αλλά όχι απαραίτητα για την διδασκαλία και θέλουν να ασχοληθούν και με το λόγο αλλά και τη γραφή μπορούν να σπουδάσουν σε τμήματα που οδηγούν στην απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων φιλολόγου.
-
Φιλολογία στα τμήματα του Ε.Κ.Π.Α, του Α.Π.Θ. , των Πατρών, των Ιωαννίνων, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Ο σκοπός των Τμημάτων Φιλολογίας είναι η μελέτη, διατήρηση και προώθηση της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνικής και γλωσσικής κληρονομιάς. Εστιάζουν στην εκπαίδευση και έρευνα γύρω από τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό, καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και ενισχύοντας τη βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπινου πνεύματος μέσα από τα κείμενα όλων των εποχών.
-
Τα τμήματα Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης και το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.
Αν πίστευες ότι δεν μπορείς να σπουδάσεις φιλολογίας από τα τμήματα Φιλοσοφίας, έκανες λάθος. Ο σκοπός των Τμημάτων Φιλοσοφίας είναι η συστηματική μελέτη των θεμελιωδών ερωτημάτων που αφορούν την ύπαρξη, τη γνώση, την ηθική, τη λογική και τον ανθρώπινο στοχασμό. Μέσα από την ανάλυση φιλοσοφικών θεωριών και τη διδασκαλία της κριτικής σκέψης, τα τμήματα αυτά προάγουν τον στοχαστικό λόγο, ενισχύουν τη διανοητική καλλιέργεια και συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας βαθύτερης κατανόησης του κόσμου και του ανθρώπου.
-
Τα τμήματα Ιστορίας- Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., Ε.Κ.Π.Α, Ιωαννίνων, Κρήτης, Ιονίου, Πατρών, Πελοποννήσου , Θεσσαλίας
Φιλολογία και στα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ο σκοπός των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας είναι η μελέτη και κατανόηση του ανθρώπινου παρελθόντος μέσα από τις ιστορικές πηγές και τα υλικά κατάλοιπα των πολιτισμών. Στοχεύουν στην επιστημονική έρευνα, διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καλλιεργώντας παράλληλα την κριτική σκέψη, τη μεθοδολογική ακρίβεια και την ευαισθησία απέναντι στη διαχρονική.
-
Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α
Μπορείς να σπουδάσεις φιλολογίας από τα παιδαγωγικά; Ο σκοπός του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση μελλοντικών εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την παροχή ποιοτικής παιδείας στους μαθητές. Το τμήμα εστιάζει στην παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση, την ανάπτυξη επιστημονικής και διδακτικής επάρκειας, καθώς και στην καλλιέργεια αξιών όπως η υπευθυνότητα, ο σεβασμός και η κριτική σκέψη, ώστε οι απόφοιτοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών. εξέλιξη των κοινωνιών
Ο σκοπός του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών είναι η διεπιστημονική μελέτη των πολιτισμών, των γλωσσών, της ιστορίας, της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων της Μεσογείου. Το τμήμα προάγει την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από τη σημασία της Μεσογείου ως γεωπολιτικού, πολιτισμικού και ιστορικού χώρου, καλλιεργώντας την κατανόηση της διαπολιτισμικότητας και του ρόλου της περιοχής στις παγκόσμιες εξελίξεις.
To να επιλέξει ένας/μια υποψήφιος/α να σπουδάσει σε ένα τμήμα που θα του/της δώσει την δυνατότητα να αποκτήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου δεν θα είναι μια επιλογή η οποία θα αφορά μόνο την εκπαίδευση. Τα προαναφερθέντα Τμήματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μελέτη και κατανόηση της γλωσσικής, λογοτεχνικής και πολιτισμικής εξέλιξης των κοινωνιών, τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και την ενεργή συμβολή στην παραγωγή και διάχυση της ανθρωπιστικής γνώσης. Ο/η απόφοιτος/η διαθέτουν πολύπλευρες γνώσεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην έρευνα και την πραγματοποίηση Ακαδημαϊκής καριέρας, στην επιμέλεια και στη μετάφραση κειμένων, σε Πολιτιστικούς και Εκδοτικούς Οργανισμούς, σε Δημόσιες και Διοικητικές θέσεις αλλά και στην Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Κουμανδέρη Μαρία, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας τηςEMPLOY EDU | Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας