Επαγγέλματα «Αλεξίσφαιρα» στις Tεχνολογικές Εξελίξεις
Όπως είναι απολύτως λογικό η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας φέρνει αλλαγές σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Ωστόσο, υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους στην κυριαρχία της τεχνολογίας. Τα επαγγέλματα αυτά χαρακτηρίζονται από δεξιότητες που είναι δύσκολο να αναπτύξουν τόσο οι μηχανές όσο και η τεχνητή νοημοσύνη καθώς απαιτούν την ανθρώπινη κριτική ικανότητα, την δημιουργικότητα αλλά και έντονη συναισθηματική νοημοσύνη.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονίσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αφού δεν απαιτεί μόνο γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη και ικανότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί παίζουν καταλυτικό ρόλο, τόσο στη διαμόρφωση των αξιών όσο και της αυτοπεποίθησης των μαθητών, καθώς προσφέρουν συναισθηματική και ηθική στήριξη αλλά και πνευματική διέγερση, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε νέο τεχνολογικό μέσο.
Η ιατρική είναι μια επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία αλλά με την ανθρώπινη επαφή αναντικατάστατη. Το επάγγελμα του ιατρού, πέρα από τη γνώση στην οποία βασίζεται, έχει έντονο το στοιχείο της εμπιστοσύνης με τον ασθενή αλλά και της ενσυναίσθησης. Η προσωπική επαφή και η κρίση των ιατρών έχουν ρόλο κλειδί και είναι απαραίτητες, τόσο για την διάγνωση ασθενειών όσο και για την θεραπεία των ασθενών. Η συμβολή της τεχνολογίας είναι σημαντική στην διαγνωστική διαδικασία και η συνολική φροντίδα αλλά και υποστήριξη του ασθενούς, καθιστά απαραίτητη την ανθρώπινη επαφή.
Ένα εξίσου ανθεκτικό επάγγελμα είναι αυτό του ψυχολόγου, του συμβούλου ψυχικής υγείας αλλά και του κοινωνικού λειτουργού, καθώς όπως και η ιατρική απαιτεί υψηλή ενσυναίσθηση. Η κατανόηση των συναισθηματικών αναγκών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και η διαχείριση σύνθετων ανθρώπινων καταστάσεων που χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης είναι απαιτήσεις που καθιστούν αυτά τα επαγγέλματα εξαιρετικά δύσκολο να αυτοματοποιηθούν, αλλά και να αντικατασταθούν από τεχνολογικά μέσα.
Άλλο ένα επάγγελμα που δεν «απειλείται» από την τεχνολογική ανάπτυξη είναι αυτό των αρχιτεκτόνων και των διακοσμητών εσωτερικών χώρων. Ένα αυτό καθαυτό δημιουργικό και καλλιτεχνικό επάγγελμα που χρήζει της κριτικής ικανότητας και της προσωπικής πινελιάς του επαγγελματία. Αν και η ανάπτυξη των τεχνολογιών μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, η καλλιτεχνική αίσθηση, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τον πελάτη για την προσαρμογή του πρότζεκτ στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του είναι καθαρά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Έτσι, η αντικατάσταση των επαγγελματιών αυτών από τα τεχνολογικά μέσα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Συμπερασματικά, τα επαγγέλματα αυτά παραμένουν ανθεκτικά, καθώς διατηρούν έντονο το ανθρώπινο στοιχείο και χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης όπως είναι η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση και η ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται σε πολύπλοκες και τυποποιημένες καταστάσεις. Γι’ αυτό λοιπόν, η τεχνολογία και η ανάπτυξη της αλλά και το όποιο παρακλάδι, θα συμβάλλουν και δεν θα αντικαταστήσουν τους παραπάνω επαγγελματίες.
Παρασχάκης Πασχάλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας