Είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας;
Σύμφωνα με τη μελέτη του Mckinsey Global Institute
Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στις δεξιότητες που χρειάζεται κάποιος στις διάφορες θέσεις εργασίας. Το Mckinsey Global Institute στη μελέτη του για το Μέλλον της Εργασίας στην Ευρώπη επιβεβαιώνει το γεγονός δηλώνοντας, ότι μέχρι το 2030 οι νέες θέσεις εργασίας θα απαιτούν υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων.
Το Mckinsey Global Institute μαζί με το LinkedIn διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι μετακινούνται σε νέες θέσεις, όμως παρατήρησαν ότι αυτές «γειτνιάζουν» με τις θέσεις που είχαν. Όποια και εάν είναι η μετακίνηση των εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι στη νέα πραγματικότητα αρκετές θέσεις εργασίας θα χρειάζονται συμπληρωματικές δεξιότητες.
Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν, ότι άτομα που μετακινήθηκαν σε περιζήτητα επαγγέλματα προέρχονταν από επίσης αναπτυσσόμενους χώρους εργασίας. Ενώ επαγγέλματα, που εξαιτίας της αυτοματοποίησης της εργασίας φθίνουν, παρατηρήθηκε ότι οι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους που επίσης φθίνουν στην αγορά εργασίας.
Βλέποντας αυτές τις μετακινήσεις των εργαζομένων, μέσα από τα δημόσια προφίλ των θέσεων εργασίας, διαπίστωσαν ότι για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2014-2018 πάνω από το 70% των εργαζομένων άλλαξαν επάγγελμα. Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα άλλαξαν επάγγελμα και εργοδότη.
Επίσης διαπίστωσαν στις μετακινήσεις αυτές, ότι οι δεξιότητες οι οποίες απαιτούνταν στη νέα θέση εργασίας ήταν επικαλυπτόμενες όπως για παράδειγμα Σύμβουλοι πληροφορικής σε Μηχανικούς πληροφορικής. Όμως εάν κάποιος θελήσει να μετακινηθεί σε επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση πέρα από τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες θα χρειαστεί απαραίτητα, νέα εκπαίδευση αλλά και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
Αυτό θεώρησαν οι ερευνητές ότι αποτελεί μία πρόκληση για τον τρόπο που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν τα νέα μονοπάτια στην επαγγελματική τους πορεία. Παρατηρώντας για παράδειγμα τη μείωση της ζήτησης για πωλητές, που σημειώθηκε μετά την πανδημία, σκέφτηκαν ότι με επιπλέον εκπαίδευση θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε νέες θέσεις εργασίας. Όμως νέες θέσεις στις οποίες οι δεξιότητες που είχαν θα τους φανούν αρκετά χρήσιμες, όπως πχ η αλληλεπίδραση με άτομα, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για νοσηλευτές ή βοηθούς φροντίδας. Θέσεις εργασίας όπου η αύξηση τους αναμένεται να φθάσει το 25% στα επόμενα χρόνια.
Επομένως το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι θα χρειαστεί να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες διότι αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να βρεθούν σε θέσεις εργασίας του μέλλοντος και να έχουν καλύτερες προοπτικές.
Μία πρόκληση για όλους- εκπαιδευτικών συστημάτων- εργοδοτών- εργαζομένων-μαθητών -φοιτητών- αν σκεφτεί κανείς ότι περισσότεροι από 54 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα μπουν στο εργατικό δυναμικό από σήμερα μέχρι το 2030, οι οποίοι θα είναι φυσικά με περισσότερες γνώσεις από την ομάδα αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν. Γεγονός που χρήζει προσοχής και στην επιλογή των σπουδών – διαδρομών.
Όπως αναφέρει και ο Δρ Χρήστος Ταουσάνης, Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, φυσικά πέρα από τις ψηφιακές δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές και οι ανθρωποκεντρικές δεξιότητες που σε πολλούς κλάδους θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στα future skills που θα επιδιώξουμε να καλλιεργήσουμε. Αναφέρει ενδεικτικά 5 σημαντικότερες από αυτές όπως: κριτική σκέψη, συνεργατικότητα, ενσυναίσθηση, ηθική, ψηφιακό γραμματισμό.
Βλέποντας κάθε φορά και τις διεθνείς μελέτες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος αλλά και τις δεξιότητες που απαιτούνται ως επιστημονική ομάδα στην Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι εδώ και χρόνια στεκόμαστε δίπλα σας με έγκυρη ενημέρωση για όλα αυτά που θα απαιτεί η νέα αγορά εργασίας.
Η αγωνία των νέων καθώς έρχονται στις συνεδρίες του επαγγελματικού προσανατολισμού επικεντρώνεται στο να ανακαλύψουν τα θέλω τους, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιούνται πολλές φορές για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις θέσεις εργασίας και με ποιους τρόπους θα μπορέσουν να τις διεκδικήσουν.
Κύριος άξονας στις συνεδρίες αυτές, είναι οι νέοι να ξεκινήσουν διαδρομές με στόχους γι’ αυτά που αγαπούν πραγματικά, με σπουδές, μέσα και από έξυπνες επιλογές, διότι μη ξεχνάμε ότι η διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει αρκετά προγράμματα σπουδών, δίνει πολλές ευκαιρίες για μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία.
Η γνώση που τους παρέχεται αφορά και τις δεξιότητες που απαιτούνται και θα χρειαστούν να αποκτήσουν, να καλλιεργήσουν ώστε να έχουν ένα καλό προβάδισμα όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας, γίνεται δύναμη ζωής για τα υπέροχα ταξίδια τους!
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας