Ανθρώπινο γνώρισμα είναι και η δυνατότητα του να αποτυγχάνεις
Ανθρώπινο γνώρισμα είναι και η δυνατότητα του να αποτυγχάνεις
Να τονίσουμε εδώ ότι μέχρι το 1950 δε γνωρίζαμε πως να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας καρδιακής προσβολής και δεν ήμασταν σε θέση να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά ένα έμφραγμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια να είναι πολύ υψηλός εκείνη την εποχή. Επιπρόσθετα, δεν είχαμε ιδέα τι να κάνουμε για την υψηλή αρτηριακή πίεση και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη.
Φτάνοντας στο 2020 όχι μόνο αντιλαμβανόμαστε την αρτηριακή πίεση και πώς μπορούμε να την ελέγχουμε, αλλά διαθέτουμε πλέον μια σειρά από πρακτικές για να προλάβουμε ενδεχόμενα καρδιακά επεισόδια. Αν προκύψει ένα έμφραγμα υπάρχουν πλέον τρόποι να μειώσουμε τη σοβαρότητα του επεισοδίου και να διασφαλίσουμε ότι ο ασθενής θα ζήσει και μάλιστα για μεγάλο διάστημα μετά. Αυτό υποδεικνύει ότι δεν είναι γνωστές όλες οι δυνατότητες του ανθρώπινου είδους, ότι μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε. Οι αποτυχίες συμβαίνουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το μέλλον δε μπορεί να είναι πιο λαμπρό, ευοίωνο και αισιόδοξο εάν επικεντρωθούμε στο να καταλαβαίνουμε περισσότερα.
Δεν ξέρουμε τα πάντα, αλλά έχουμε την επιδεξιότητα να μαθαίνουμε πολλά περισσότερα από όσα γνωρίζουμε τώρα.
Εάν ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να μαθαίνει και να αναπτύσσει νέες μεθόδους στο πως να χειρίζεται πολύπλοκα προβλήματα, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην απρονοησία και στην αδεξιότητα. Έχουμε δηλαδή τη γνώση και τις δεξιότητες, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τις εφαρμόζουμε σωστά και ότι πάντα σκεφτόμαστε πριν πράξουμε.
Ο όγκος και η πολυπλοκότητα όσων γνωρίζουμε έχουν ξεπεράσει την ατομική μας ικανότητα να τα αξιοποιήσουμε σωστά, με ασφάλεια και αξιόπιστα.
Υπάρχει πιθανότητα, λοιπόν, ώστε ένας πολύ ποιοτικός τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι κάτι ταυτόχρονα απλό και πολύ αποτελεσματικό, όπως μια λίστα ελέγχου. Η απρονοησία του ανθρώπου και η αδεξιότητά του είναι συχνά αιτία για την αποτυχία. Μια λίστα ελέγχου θα μπορούσε να βοηθήσει και να το αλλάξει αυτό.
Έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ο ιατρικός όρος για την καρδιακή προσβολή και στις μέρες μας πλέον το ποσοστό εκείνων που επιβιώνουν βρίσκεται στο 90%.
Σύνταξη: Δρ Παππάς Παναγιώτης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας