Πως αποκτάς εργασιακή εμπειρία όταν ακόμη σπουδάζεις
Όταν σου λείπει 1 χρόνος επαγγελματική εμπειρία: πως αποκτάς εργασιακή εμπειρία όταν ακόμη σπουδάζεις.
Επιτέλους, πλησιάζεις στην ολοκλήρωση των σπουδών σου ή ακόμα καλύτερα έχεις πάρει το πτυχίο σου. Ένας ακόμη, βασικός κύκλος της ζωής σου, έχει ολοκληρωθεί και τώρα θέλεις να περάσεις στον επόμενο. Να αρχίσεις να εργάζεσαι στο επάγγελμα που σου αρέσει, σου ταιριάζει, και φυσικά έχει μεγάλη συνάφεια με το αντικείμενο των σπουδών σου.
Στο νέο σου ξεκίνημα θα σου ζητηθεί σχεδόν πάντα «τουλάχιστον ένας χρόνος εργασιακή εμπειρία» ιδανικά, συναφή με τον τομέα που θέλεις να σταδιοδρομήσεις. Και εδώ μπαίνει ο προβληματισμός: «μα πως θα έχω εργασιακή εμπειρία αφού σπούδαζα…», «εδώ δεν βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι, θα προσλάβουν εμένα»;
Και όμως θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι, η σημερινή πραγματικότητα της Αγοράς Εργασίας περιλαμβάνει περισσότερες θέσεις entry level, θέσεις δηλαδή που απευθύνονται σε νέους και νέες πτυχιούχους, χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές αλλά με ένα πλούσιο βιογραφικό σημείωμα που να περιλαμβάνει εθελοντικές δραστηριότητες, συγκεκριμένους ρόλους σε ομάδες, ικανότητα στην επικοινωνία στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες και ευχέρεια στην χρήση εφαρμογών και στην ένταξη της νέας τεχνολογίας στην επαγγελματική καθημερινότητα.
Α! χρειάζεσαι και ενδιαφέροντα, χόμπι, εργασίες «του ποδιού», αυτές που ως φοιτητής ή φοιτήτρια οφείλεις να δοκιμάσεις όπως: εξυπηρέτηση σε café, delivery, προώθηση προϊόντων, φύλαξη παιδιών και βοήθεια στα μαθήματα, καλοκαιρινές δουλειές και σε beach και σε bar, βοήθεια στην οικογενειακή επιχείρηση κ.α. πολλά!
Και ερχόμαστε στη γνωστή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν». Βάλε λοιπόν όπου «παιδιά» φοιτητές, όπου «πεινάσουν» η εύρεση απασχόλησης και όπου «μαγειρεύουν» η ενεργοποίησή σου σε συνθήκες ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων στη διάρκεια των σπουδών σου. «Των φρονίμων» το αφήνουμε ως έχει, γιατί μόνο αν προνοήσεις από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών (άντε από το δεύτερο, να απολαύσεις λίγο φοιτητική ραστώνη) θα αποκτήσεις σύντομα την πρώτη επαγγελματική σου κάρτα!
Πώς και πού θα πρέπει να κινηθείς ώστε να αποκτήσεις επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρίες που μπορείς να βάλεις στο βιογραφικό σου σημείωμα ως «Εργασιακή Εμπειρία» «Εθελοντική δραστηριότητα», «Εποχική Απασχόληση», «Ενδιαφέροντα», θα δούμε αμέσως παρακάτω.
Ξεκίνησε από τη πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο να διερευνάς τις επιλογές που σου δίνει η φοιτητική σου ιδιότητα και θα δεις ότι είναι πολλές. Ψάξε τι σου ταιριάζει και μη φοβάσαι να πειραματιστείς. Εξάλλου έχεις τουλάχιστον 4 χρόνια για να δοκιμάσεις σε ποικίλες ομάδες, να συνδιαλλαγείς με άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, να αναλάβεις για πρώτη φορά συγκεκριμένους ρόλους με ευθύνες και αρμοδιότητες.
- Γράψου σε συλλόγους και ανέλαβε συγκεκριμένα καθήκοντα. Αν μάλιστα αυτά, σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών σου, τότε έχεις ήδη την πρώτη καταχώρηση εργασιακής εμπειρίας στο βιιογραφικό σου σημείωμα
- Κάνε πρακτική άσκηση όποτε και όπου σου δίνεται η ευκαιρία, στην Ελλάδα στο εξωτερικό, στη διάρκεια του καλοκαιριού ή σε θέσεις εποχικής εργασίας.
- Πάρε μέρος σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και συνεργάσου με φοιτητές άλλων Σχολών για να κερδίσεις από τη συνεργασία και την διαφορετική οπτική που ενδεχομένως βλέπουν τα θέματα που διαχειρίζεστε.
- Ζήτησε από τους καθηγητές σου να κάνεις εργασίες, όσες πιο πολλές μπορείς, ατομικές και ομαδικές. Έτσι αναπτύσσεις δεξιότητες συνεργασίας, συντονισμού, ευελιξία, επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης και πολλές ακόμη.
- Φρόντισε να συμμετέχεις ενεργά σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες που διοργανώνει το Τμήμα σου, το Πανεπιστήμιό σου ή κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς που σε ενδιαφέρουν. Η παρακολούθηση αυτών των εκδηλώσεων σου παρέχει πληροφόρηση για τις εξελίξεις στον κλάδο σου, σε εκπαιδεύει σε εργαλεία και τεχνικές αναζήτησης εργασίας, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα δυναμικό επαγγελματικό δίκτυο και ίσως να βρεις μία θέση πρακτικής άσκησης ή και μόνιμης απασχόλησης.
- Πάρε μέρος σε Ημέρες Καριέρας και συνάντησε όσο το δυνατό περισσότερους υπεύθυνους επιλογής προσωπικού. Δώσε συνεντεύξεις και μίλησε για σένα, σύντομα και περιεκτικά, τονίζοντας τα πλεονεκτήματά σου (@elevator pitch). Κράτησε τα στοιχεία των ανθρώπων που συνάντησες και αξιοποίησε τη γνωριμία όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα.
Γενικά, μη παραμένεις παθητικός φοιτητής/μαθητής αλλά γίνε ενεργός, γίνε δραστήριος και προετοίμασε το επαγγελματικό σου μέλλον όσο ακόμη σπουδάζεις!
Σύνταξη: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας