Career stories | IT Consultant
Principal IT Consultant
Ο Nίκος εργάζεται ως Principal IT Consultant. Πώς όμως έφτασε σε αυτή την θέση;
Τι σπουδές έχεις κάνει;
Οι προπτυχιακές μου σπουδές είναι στο Πολυτεχνείο της Πάτρας ως «Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής» και στην συνέχεια οι μεταπτυχιακές σπουδές στην «Επιστήμη Τεχνολογίας Η/Υ».
Ποια είναι η επαγγελματική σου πορεία;
Ξεκίνησα την εργασιακή μου εμπειρία ως freelancer δημιουργώντας εφαρμογές που μου ζητούσαν οι πελάτες μου κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού και του στρατού όπου μου έδωσαν εμπειρία τόσο στην επικοινωνία και με τον πελάτη όσο και στο να μπορέσω να μετατρέψω τα Business Requirements στον κώδικα που υλοποίησα.
Στην συνέχεια μετά το πέρας του στρατού ξεκίνησα εργασία σε μία πολυεθνική εταιρεία όπου παρέμεινα μαζί τους κοντά στα 3 χρόνια όπου διδάχθηκα πολλά πράγματα, αναπτύσσοντας και τα soft αλλά και τα tech skills μου. Τέλος εδώ και 5 χρόνια βρίσκομαι σε άλλη πολυεθνική εμπειρία όπου έχω εξελιχθεί και μου έχουν δώσει και την δυνατότητα να συνεργαστώ με περισσότερους πελάτες συνεργαζόμενος με μεγαλύτερες και πιο πολλές ομάδες.
Ποιες γνώσεις πιστεύεις ότι πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει στο επάγγελμα που κάνεις;
«Η γνώση δεν δίδεται αλλά κατακτιέται» είναι συχνό μότο που λέω και στα μέλη της ομάδας μου. Θα πρέπει μέσα στην πορεία του χρόνου ο στόχος του κάθε ενός που θέλει να ασχοληθεί με το IT Consulting να μπορεί να εξελίσσει και να αναπτύσσει τόσο τα tech skills διότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που τεχνολογικά τα πράγματα αλλάζουν και εξελίσσονται ραγδαία, όσο και στα soft skills, διότι έχουμε συχνή επικοινωνία, επαφή και τριβή με τον πελάτη.
Για να μπορέσεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του πελάτη, να «κερδίσεις» έργα, πρέπει να μάθεις τρόπους να τους προσεγγίζεις και να χειρίζεσαι και να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις με ανθρώπους που είναι συνεργάσιμοι αλλά και με άλλους που δεν είναι.
Ποια άλλα προσόντα-στοιχεία του χαρακτήρα θα ήταν χρήσιμα;
Ο κάθε άνθρωπος, σε ένα επάγγελμα που πέρα από το να γράφεις κώδικα, πρέπει και έχεις και επικοινωνία και επαφή με τον πελάτη, θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις. Να είναι ήρεμος, πρόθυμος, υπομονετικός και να είναι active listener, να προσπαθεί να ακούσει και να αφουγκραστεί την κάθε συγκυρία και κατάσταση που μπορεί να προκύψει.
Τέλος, θα πρέπει να έχει το θάρρος και να μην φοβάται, ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια. Κανείς μας δεν ξεκίνησε έτοιμος ή τέλειος, οπότε δεν είναι κακό ή αρνητικό να ζητάς βοήθεια και να προχωράς λύνοντας οποιαδήποτε δυσκολία βρεθεί μπροστά σου.
Ποια συμβουλή θα έδινες στα παιδιά;
Να κυνηγάτε τους στόχους σας και να μην αφήνετε κανέναν να παρεμβαίνει σε αυτούς ή να κάνετε εσείς οι ίδιοι εκπτώσεις. Μέσα στο διάβα των χρόνων σας, θα συναντήσετε και θα αντικρύσετε ανθρώπους που θα τους θαυμάσετε για την πορεία τους και όχι για το αν πέτυχαν ή όχι. (true fan fact: Έχω πετύχει συνάδελφο που είχε τελειώσει Φιλολογία και εν τέλει είναι ένας πάρα πολύ καλός Senior Developer διότι του άρεσε, το αγαπούσε και το κυνήγησε! ! !).
Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι, γιατί σίγουρα κάπου στο τέλος θα βρείτε την δική σας Ιθάκη! Ναι αυτή που αγαπάτε αλλά ακόμη δεν το ξέρετε!
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας | www.employ.edu.gr