Plan B | Οι εναλλακτικές μετά τις πανελλαδικές
Εναλλακτικές μετά τις πανελλαδικές
Αν δεν συμπληρώσατε τα μόρια που θέλατε για τη σχολή που θέλατε, υπάρχει πάντα το plan B!
Οι εναλλακτικές επιλογές σου είναι :
- Παράλληλο μηχανογραφικό- δημόσια ΙΕΚ
- Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Ιδιωτικά πανεπιστήμια- ΙΕΚ
- Το 10%
- Άλλη μια ευκαιρία με πανελλαδικές εξετάσεις
1. Παράλληλο μηχανογραφικό- δημόσια ΙΕΚ
Το παράλληλο μηχανογραφικό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στα ΙΕΚ και να λάβουν μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση.
Περιλαμβάνει δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας κ.α.
Ο υποψήφιος δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών Ι.Ε.Κ. και ειδικοτήτων που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου και δεν μπορεί να εγγραφεί ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΙΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είναι επιτυχών/ούσα και στα δύο.
Η φοίτηση διαρκεί 5 εξάμηνα εκ των οποίων το 1 εξάμηνο είναι πρακτική άσκηση μαθητείας και τα υπόλοιπα 4 σπουδών. Το εξάμηνο πρακτικής μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μετά το πέρας των τεσσάρων εξαμήνων της κατάρτισης είτε μετά το πέρας του β΄εξάμήνου και από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2023.
Έξυπνη πληροφορία: μετά το τέλος των σπουδών τους οι απόφοιτοι μπορούν να δώσουν κατατακτήριες στην πανεπιστημιακή σχολή που τους ενδιαφέρει.
Σημαντικοί σύνδεσμοι:
Παράλληλο Μηχανογραφικό: Ειδικότητες και διαθέσιμες θέσεις
2. Πανεπιστήμια Κύπρου
Η εναλλακτική αυτή επιλογή απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Με ηλεκτρονική αίτηση μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση είτε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (ΤΕΠΑΚ) της Λεμεσού είτε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου της Λευκωσίας.
Οι δηλώσεις φέτος θα γίνουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από τις 17 μέχρι τις 27 Ιουλίου 2023 (23:59) και η αίτηση εισδοχής θα καταχωρείται στη σελίδα: www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations.
Οι σχολές είναι οι ακόλουθες:
Όσοι/ες υποψήφιοι/ες παρακάθησαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2023, θα πρέπει να καταχωρήσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα, τον μέσο όρο της βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθήματων στα οποία έχουν εξεταστεί, όπως φαίνεται στο πιο κάτω παράδειγμα. π.χ. Σύνολο Μορίων = (Μάθημα 1 + Μάθημα 2 + Μάθημα 3 + Μάθημα 4)*0,25.
Σημειώνεται ότι η βαθμολογία των Ειδικών Μαθημάτων δεν συνυπολογίζεται στον υπολογισμό των Μορίων. Επισημαίνεται πως η ίδια μεθοδολογία υπολογισμού των Μορίων θα εφαρμοστεί και για τους/τις υποψήφιους/ες που παρακάθησαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2022 και 2021. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εξασφαλίσουν τις πληροφορίες για την αίτηση καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από τις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων:
- Πανεπιστήμιο Κύπρου www.ucy.ac.cy/aasw/studies/undergraduate-studies/upopsifioi-apo-ellada/
- Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου www.cut.ac.cy/studies/admissions/bachelor-programmes-admissions/greeks
Έξυπνη πληροφορία: οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ ΕΝΑ (1) επιστημονικό πεδίο.
3. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ΙΕΚ Ελλάδας
Υπάρχει πλήθος ιδιωτικών πανεπιστημίων και ιδιωτικών ΙΕΚ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με όλες τις ειδικότητες που υπάρχουν και στα δημόσια πανεπιστήμια.
Προσοχή!!! Δεν δίνουν όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους και δεν αναγνωρίζονται όλα από το ελληνικό δημόσιο. Πριν επιλέξετε, ενημερωθείτε!!
4. Το 10%
Είναι η δυνατότητα των μαθητών να καταθέσουν ξανά μηχανογραφικό δελτίο χωρίς να ξαναγράψουν εξετάσεις. Οι θέσεις που θα διεκδικήσουν αποτελούν το 10% της κάθε σχολής του επιστημονικού του πεδίου. Αφορά τους μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες τα 2 τελευταία έτη. Από το 10%, το 6% αφορά τους μαθητές του προηγούμενου έτους και το 4% τους μαθητές που έδωσαν εξετάσεις 2 χρόνια πριν.
Η ΕΒΕ που ισχύει για αυτούς, είναι της χρονιάς που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές που έδωσαν επαναληπτικές εξετάσεις δεν έχουν το δικαίωμα του 10%.
Οι μαθητές που ενδιαφέρονται για ένστολα ( Λιμενικό, ΑΕΝ, Στρατός, Αστυνομία και Πυροσβεστική) πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία των προκαταρτικών εξετάσεων με αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο.
Έξυπνη πληροφορία: δεν χρειάζεται να καταθέσετε αίτηση στο σχολείο για τη συμμετοχή σας, αρκεί να πάρετε ένα κωδικό για την κατάθεση του νέου μηχανογραφικού δελτίου.
5. Επανάληψη πανελλαδικών εξετάσεων
Για να δώσετε ξανά πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Λύκειο αποφοίτησής σας ή στο πλησιέστερο Λύκειο του τόπου κατοικίας σας και να υποβάλλετε αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου στις αρχές της σχολικής χρονιάς.
Έξυπνη πληροφορία: αν είστε ήδη φοιτητής ΜΠΟΡΕΙΤΕ να δώσετε ξανά πανελλήνιες εξετάσεις ή να ξανακάνετε μηχανογραφικό με το 10%. Ακόμα και να έχετε περάσει και να παρακολουθείτε μαθήματα στο ΑΕΙ που έχετε ήδη περάσει. Αν επιλέξετε τη δεύτερη σχολή, πρέπει να διαγραφείτε από την πρώτη.
Να θυμάστε: δεν είναι καταστροφή μια ατυχία στις εξετάσεις! ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…PLAN B!
Σύνταξη: Κόρσου Ελένη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας