Επιστήμη υλικών: Τρεις σχολές με διεπιστημονικότητα και προοπτικές
Επιστήμη υλικών: Τρεις σχολές με διεπιστημονικότητα και προοπτικές
- ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
- ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
- ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τα Τμήματα αυτά έχουν σκοπό τη διαρκή προσαρμογή τους στις συνεχείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τη δημιουργία μίας νέας γενιάς Επιστημόνων των Υλικών, που θα είναι εφοδιασμένοι με προσόντα και δεξιότητες σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής της Επιστήμης των Υλικών, ώστε να είναι σε θέση να ενταχθούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά εργασίας.
Η Επιστήμη των Υλικών είναι διεπιστημονική περιοχή στην οποία συναντώνται ευρύτατοι τομείς των βασικών θετικών επιστημών.
Τα Προγράμματα Σπουδών καλύπτουν τόσο τις παραδοσιακές περιοχές των Υλικών όσο και τις πλέον πιο σύγχρονες περιοχές, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, θέματα Βιοϋλικών, Μικροδομημένων και Νανοδομημένων Υλικών, Φωτονικών και Οπτοηλεκτρονικών Υλικών, Μοριακών και Βιομοριακών Υλικών, Μαγνητικών Υλικών, κ.λπ., αλλά και εφαρμογές αυτών στη Βιομηχανία, στην Ενέργεια, στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στη Βιοτεχνολογία, στη Νανοτεχνολογία, και σε άλλους τομείς.
Οι επιστήμονες του πεδίου σχεδιάζουν, συνθέτουν, χαρακτηρίζουν και αναπτύσσουν μια ευρεία ποικιλία υλικών που χρησιμοποιούνται στη σημερινή τεχνολογική εποχή για την παραγωγή σχεδόν όλων των προϊόντων από μηχανικές κατασκευές-μηχανήματα και χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα μέχρι προηγμένα ηλεκτρονικά αλλά και νέου τύπου φάρμακα και υλικά βιοτεχνολογίας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν αναγνωρισθεί με βάση το υπ’ αριθμ. 45/2009 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 58/28.04.2009 τ. Α’).
Μπορούν να απασχολούνται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως μισθωτοί σε ποικίλους τομείς επιστημονικής δραστηριότητας, ενδεικτικά:
- Με την έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, τυποποίηση, ποιοτικό έλεγχο, πιστοποίηση και εμπορία υλικών, όπως :
- κεραμικά, πολυμερή, ύαλοι, μέταλλα, υγροκρυσταλλικά υλικά, σύνθετα υλικά, υλικά κατασκευών, ευφυή υλικά
- ημιαγώγιμα υλικά, υπεραγώγιμα υλικά, Ίδρυση-Διοίκηση 11 μαγνητικά υλικά, νανοϋλικά και νανοδομημένα υλικά οπτικά οπτοηλεκτρονικά φωτονικά πολυμερικά και γενικότερα μοριακά υλικά που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική, οπτοηλεκτρονική και στις τηλεπικοινωνίες
- βιοϋλικά, βιοσυμβατά υλικά, υλικά βιολογικών εφαρμογών και άλλων υλικών με εφαρμογές στη φαρμακευτική, οδοντιατρική και ιατρική
Οι παραπάνω δραστηριότητες νοούνται τόσο σε εργαστηριακή όσο και σε βιομηχανική κλίμακα και περιλαμβάνουν τη σύνθεση, μορφοποίηση, επεξεργασία, χαρακτηρισμό, μοντελοποίηση και προσομοίωση υλικών.
2. Σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, και όπου η έρευνα και ανάπτυξη νέων προηγμένων υλικών είναι απαραίτητες για την πρόοδο σε κάθε δραστηριότητα παραγωγής διανομής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
3. Ως επιστήμονες σε οργανισμούς και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν την ευθύνη του επισήμου ελέγχου και σχεδιασμού υλικών
4. Ως επιστήμονες σε οργανισμούς, εργαστήρια και υπηρεσίες δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικά εργαστήρια που αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών για την εγκατάσταση, πιστοποίηση και επιθεώρηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υλικών και τη διαπίστευση εργαστηρίων μελέτης υλικών.
5. Ως εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία μαθημάτων επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, αλλά και λοιπών σχετικών με τα υλικά μαθημάτων θετικών επιστημών. (Προσοχή : δεν έχει γίνει ένταξη των αποφοίτων σε συγκεκριμένο κωδικό ΠΕ)
6. Ως ερευνητές σε θέματα Επιστήμης των Υλικών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), ερευνητικά κέντρα, ερευνητικά ινστιτούτα, ιδρύματα ερευνών και τμήματα έρευνας επιχειρήσεων και
7. Ως πραγματογνώμονες συντάσσοντας τεχνικές εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις σε θέματα Επιστήμης των Υλικών
Τι πρέπει να ξέρεις!
Σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας του ΤΕΕ έχουν αποδοθεί στους Μηχανικούς Επιστήμης Υλικών όλα τα δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού που αντιστοιχούν στα Υλικά καθώς και γενικότερα δικαιώματα των Μηχανικών (ενότητα Α) και εκκρεμεί η απόφαση για τα εξειδικευμένα δικαιώματα στον τομέα των υλικών (ενότητα Β).
Η επιστήμη των υλικών είναι ένας τομέα όπου η δημιουργικότητα , η φαντασία ,η επινοητικότητα, η κριτική σκέψη, η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι κάποιες από τις επιπλέον δεξιότητες που θα βρουν πρόσφορο έδαφος εφαρμογής στον εργασιακό αυτό το τομέα.
Χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι απαιτητικές όταν θα εργάζεται σε κάποια βιομηχανία, τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας. Όταν ασχολείται με την μελέτη και την έρευνα οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.
Εκείνοι οι επαγγελματίες που ξεχωρίζουν είναι όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας των υλικών συμμετέχοντας σε συνέδρια στο εσωτερικό ή εξωτερικό της χώρας.
Η επιλογή είναι πάντα δική σου!
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας